Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Προ ημερών δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που βασικά ασχολείται με τρία θέματα. Τη διακίνηση των ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο όπλων και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εκείνο που θα θέλαμε ιδιαίτερα να τονίσουμε είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που αφορά τη Γερμανία. Όπως σημειώνει ο συντάκτης της έκθεσης, πολλοί δείκτες και στοιχεία μαρτυρούν ότι η Γερμανία είναι ευπαθής στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Και τούτο γιατί διαθέτει μεγάλη σε μέγεθος οικονομία που είναι δύσκολο να ελέγχει. Διαθέτει προηγμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή μεγάλες και ισχυρές τράπεζες, με διεθνείς διασυνδέσεις. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η Γερμανία εξακολουθεί να είναι σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο ναρκωτικών. Και η χώρα αυτή ανέχεται τη δράση ορισμένων εγκληματικών ομάδων, που νομιμοποιούν μαύρο χρήμα από διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Έτσι, η έκθεση εκτιμά ότι υπάρχει αφανής οικονομικός τομέας αρκετά εκτεταμένος στη Γερμανία. Αυτά τα αφιερώνουμε στην κ. Μέρκελ και στον συνεργάτη της κ. Σόιμπλε, που συνεχώς κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η πατρίδα τους βρίσκεται επικεφαλής σε όλα αυτά για τα οποία κατηγορούν την Ελλάδα.
2
Και τώρα μια είδηση που αφορά τη δραστηριότητα του άτεγκτου ολλανδού υπουργού των Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, που μέχρι τώρα ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στα κράτη του Νότου και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πρόκειται για το σχέδιο διάσωσης της συστημικής τράπεζας της Ολλανδίας, της SNS, η οποία έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Και διεσώθη την τελευταία στιγμή από το ολλανδικό Δημόσιο, με εμπνευστή τον νυν πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν απλώς υπουργός των Οικονομικών της Ολλανδίας. Η τράπεζα SNS ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, με περιουσιακά στοιχεία 134 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2006 η τράπεζα αυτή είχε αναπτύξει κερδοφόρο δραστηριότητα και όλα πήγαιναν καλά. Τη χρονιά εκείνη απεφάσισε και αγόρασε μια εταιρεία ακινήτων, η οποία τη βύθισε σε κεφαλαιακή ανεπάρκεια και την οδήγησε τελικά στον προθάλαμο της χρεοκοπίας, που οπωσδήποτε θα συνέβαινε αν δεν επενέβαινε το υπουργείο Οικονομικών. Το 2008 η τράπεζα αυτή έλαβε κρατική βοήθεια ύψους 750 εκατ. δολαρίων για να κρατηθεί στα πόδια της. Τον Ιανουάριο του 2013 προσπάθησε να δανειστεί 1,5 δισ. δολάρια από τη χρηματοπιστωτική αγορά, αλλά απέτυχε. Τότε επενέβη ο Ντάισελμπλουμ ως υπουργός Οικονομικών, ο οποίος την χρηματοδότησε με μια επιχορήγηση 8 δισ. ευρώ. Και υποχρέωσε τις άλλες τράπεζες να διευκολύνουν την SNS με μια εφάπαξ ένεση ρευστότητας 1 δισ. ευρώ. Και δεν σταμάτησε εδώ, αλλά καθιέρωσε και το κούρεμα των λεγομένων μη διασφαλισμένων ομολόγων της τράπεζας. Και επιβάρυνε έτσι τους ομολογιούχους. Μεταξύ των ομολογιούχων αυτών ήταν και 30 Έλληνες, που είχαν σημαντικές ζημιές από το κούρεμα των ομολόγων. Επομένως ο πρόεδρος του Eurogroup έχει παρελθόν στα κουρέματα και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Κύπρο δεν ήταν τυχαία.
3
Πολλοί οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές, που ασχολούνται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, επισημαίνουν ότι, βάσει των στατιστικών στοιχείων, η πολιτική που ακολουθεί με υπόδειξη της Γερμανίας είναι εντελώς αποτυχημένη. Και το χάσμα μεταξύ των χωρών του Νότου και αυτών του Βορρά συνεχώς διευρύνεται, τόσο που πρόκειται για δύο ζώνες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η καθεμιά. Αυτό έχει ως συνέπεια άλλη αξία και αγοραστική δύναμη να έχει το ευρώ στις χώρες του Νότου και διαφορετική στις χώρες του Βορρά. Το μόνο σημείο στο οποίο υπάρχει κάποια ταύτιση είναι η πολιτική λιτότητας, που με την επιθυμία και πίεση της γερμανικής ηγεσίας έχει καθιερωθεί σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωζώνης, μηδέ της Γερμανίας εξαιρουμένης. Όμως η πολιτική λιτότητας ως σημείο ταύτισης δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει στη νομισματική και οικονομική ένωση που επιδιώκει η Ευρωζώνη. Γι’ αυτό και πολλοί ισχυρίζονται ότι το μέλλον της παρουσιάζεται ασταθές. Και μια διάσπαση της Ευρωζώνης σε δύο ενότητες (βόρειες χώρες και νότιες χώρες) δεν πρόκειται να αποτελέσει έκπληξη, ούτε μη αναμενόμενο γεγονός. Έτσι, στον Νότο η υψηλή ανεργία, η σκληρή λιτότητα και η υπερχρέωση έχουν προκαλέσει προβληματισμό για την παραμονή των χωρών αυτών στην Ευρωζώνη.