Απολύουν υπαλλήλους – Διορίζουν υπουργούς…
Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να θεσπίσει έξι επιπλέον θέσεις αναπληρωτών υπουργών κι ενός υφυπουργού προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις κι ακόμη περισσότερα ερωτήματα. Η εξήγηση που δίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι πρόκειται για καθαρά τεχνικό ζήτημα και διευθέτηση μιας εκκρεμότητας χωρίς άλλες προεκτάσεις, αντιμετωπίζεται από πολλές πλευρές με την ανάλογη καχυποψία. Αν υπήρχε η συγκεκριμένη εκκρεμότητα, γιατί καθυστέρησε τόσο η απόφαση του πρωθυπουργού και κυρίως γιατί επελέγη να τεθεί τώρα σε εφαρμογή; Επιπλέον, η αύξηση κατά επτά των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κάθε άλλο παρά υπηρετεί τον στόχο που θέτει η εν λόγω ρύθμιση για την καλύτερη (εύρυθμη) λειτουργία της κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι ότι η δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού πυροδότησε σενάρια ανασχηματισμού, παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ερμηνείες που δόθηκαν.
Οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπογράμμιζαν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που οι φήμες προσδιόριζαν χρονικά τον ανασχηματισμό στο διάστημα για μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να συνδυάσει τις αλλαγές με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό επισήμαιναν μιαν άλλη κρίσιμη πτυχή του θέματος: Ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, καθότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι «κομμένοι» (από την κυβέρνηση) και οι δυσαρεστημένοι (που δεν πήραν χαρτοφυλάκιο) να εκφράσουν εκεί τη δυσαρέσκειά τους. Το τελευταίο που επιθυμεί ο κ. Σαμαράς είναι μια αναστάτωση σε αυτό το επίπεδο, που πέραν των άλλων θα πυροδοτούσε την εσωστρέφεια στο κόμμα και κατʼ επέκταση στην κυβέρνηση.
Κατά τα λοιπά και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί κοινό τόπο η ανάγκη αλλαγής προσώπων με διττό στόχο: Πρώτον, να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες και οι αδυναμίες που αναδείχθηκαν με τον πλέον έντονο τρόπο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα». Και, δεύτερον, να αποκτήσει νέα δυναμική η κυβέρνηση, που αυτήν τη στιγμή δείχνει να έχει εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση ακινησίας. Από έγκυρες πηγές λέγεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υπουργών, έχει καταλήξει σε ονόματα και ανακατατάξεις, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει αφού προηγούμενα συνομιλήσει με τους κυβερνητικούς εταίρους του. Ο κ. Βενιζέλος έχει εδώ και καιρό καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μια πιο ενεργή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με την υπουργοποίηση πολιτικών στελεχών. Κι αυτήν ακριβώς την επιθυμία του υπηρετεί κατά έναν τρόπο η απόφαση του κ. Σαμαρά να προσθέσει επτά ακόμη μέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αναγκαστικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα τον… ακολουθήσει και ο Φ. Κουβέλης, που δεν θα θελήσει να χάσει την ευκαιρία να τοποθετήσει αυτήν τη φορά βουλευτές ή στελέχη της ΔΗΜΑΡ σε καίριες κυβερνητικές θέσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι φαινομενικά και στις επίσημες δηλώσεις εμφανίζεται να διαφωνεί με την προοπτική ενός ανασχηματισμού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με το επιχείρημα ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν ανακατατάξεις κι αυτό είναι πολύ πιθανό να ανακόψει τους ρυθμούς της κυβέρνησης.
Πάντως, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης δηλώνουν έντονα ενοχλημένοι με τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά στο συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή ενημερώθηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης την αύξηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Επιπλέον, διατυπώνουν ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η αύξηση αυτή θα συμβάλει στο να γίνει πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση.
Αντίθετοι με την ιδέα του ανασχηματισμού είναι και βουλευτές (!) της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Μ. Βορίδης, ο οποίος επισήμανε ότι ο χρόνος των οκτώ μηνών μετά τις εκλογές είναι πολύ βραχύς για να αξιολογηθούν οι υπουργοί. Πρόσθεσε δε ότι με τις συχνές αλλαγές δεν επιτυγχάνουμε ταχείες αποφάσεις και αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.