Ανέλαβαν να συντονίσουν το ΠΑΣΟΚ

Πάντως, ο Βενιζέλος εξακολουθεί να πιέζει για άμεσο ανασχηματισμό και, παρά τη «συγκρατημένη στάση» στο όλο θέμα του πρωθυπουργού, εξακολουθεί τις τελευταίες ώρες να στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου.

Ο Βενιζέλος επιχειρεί να ρίξει το βάρος στη λειτουργία της Κ.Ο., γι’ αυτό και αποφάσισε τη συγκρότηση Ομάδας Συντονισμού, που θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση λόγω της πανσπερμίας θέσεων που εμφανίζει το κόμμα στη Βουλή.

Η παρθενική συνεδρίαση της συντονιστικής ομάδας έγινε στην αρχή της εβδομάδας στη Βουλή, παρουσία της γραμματείας της Κ.Ο. (Μανιάτης, Ρήγας), των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (Χρυσοχοΐδης, Χριστοφιλοπούλου), της εκπροσώπου Τύπου (Γεννηματά) και της Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου (Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης). Συμφωνήθηκε να γίνεται συνεδρίασή της κάθε Τρίτη στη Βουλή, με στόχο να εξετάζονται όλα τα νομοσχέδια, οι τροπολογίες αλλά και η γραμμή του κόμματος, για να αποφευχθούν φαινόμενα πολυγλωσσίας και ασυνεννοησίας. Η Ομάδα Συντονισμού θα έχει την ευθύνη και για την παρουσία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πάντως, η Ιπποκράτους ασκεί πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του ανασχηματισμού. Μετά την αναχώρηση της «τρόικας» από την Αθήνα, την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τη διασφάλιση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι έχει φτάσει η στιγμή για αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

Απαιτείται, λένε, ένα νέο πλαίσιο και σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης ζητούν καλύτερο συντονισμό, να συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί των κυβερνητικών εταίρων. Δεν αρνούνται, φυσικά, ότι επιθυμούν να ενταχθούν περισσότερα πολιτικά τους στελέχη στο σχήμα, όπως αποφάσισε το συνέδριο του Μαρτίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με συνεργάτες του Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αρνητικό δείγμα, που αναδεικνύει την ανάγκη αποτελεσματικότερης λειτουργίας της κυβέρνησης, αυτά που συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, που καταψηφίστηκε τελικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ είχε επιτευχθεί συμφωνία που θα μπορούσε να είχε γίνει αποδεκτή όχι μόνο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Αρνητικό δείγμα θεωρεί το ΠΑΣΟΚ και την επαναφορά, με «εκβιαστικές» δημόσιες δηλώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης, του ζητήματος της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.


Σχολιάστε εδώ