Αδυναμία πληρωμής δηλώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ

Όσοι έχουν οφειλές μέχρι 31/12/2012 θα μπορούν να τις εξοφλήσουν σε 48 δόσεις, ενώ όσοι έχουν χρέη μέσα στο 2013 θα μπορούν να κάνουν επιπλέον ρύθμιση σε 12 δόσεις.

Δυστυχώς, όμως, για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ η «διευκόλυνση» αυτή αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά μια μεγάλη «φούσκα», αφού τα χρέη είναι συνδεδεμένα με τις τρέχουσες εισφορές. Δείτε τι εννοούμε:

Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (είναι ενδεικτική η περίπτωση) από τον Ιανουάριο του 2010, επειδή δεν είχε να πληρώσει τη διμηνιαία δόση 850 ευρώ, ξεκίνησε να χρωστάει στον Οργανισμό, φθάνοντας σήμερα να οφείλει συνολικά περίπου 18.000 ευρώ. Μπαίνοντας στη ρύθμιση με τις 48 δόσεις, θα πρέπει να πληρώνει κάθε δίμηνο περίπου 375 ευρώ. Αν κάνει και ρύθμιση σε 12 δόσεις για τα χρέη του 2013, θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον το δίμηνο περίπου 166 ευρώ. Δηλαδή μόνο για τα χρέη θα πρέπει να πληρώνει διμηνιαία δόση περίπου 541 ευρώ. Η κάθε δόση όμως είναι συνδεδεμένη (έρχεται άλλωστε στο ίδιο σημείωμα πληρωμής) με την τρέχουσα δόση εισφορών, δηλαδή τα 850 ευρώ. Έτσι έχει την υποχρέωση να πληρώνει τώρα 375+166+850=1.391 ευρώ. Εν ολίγοις, όταν άρχισε η κρίση οι ασφαλισμένοι δημιούργησαν τα χρέη γιατί δεν είχαν τα 850 ευρώ και τώρα, που η κρίση είναι ακόμη πιο βαθιά, καλούνται να πληρώσουν κατά μέσον όρο ο καθένας 1.400 ευρώ.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα. Σε κάθε δόση ο ΟΑΕΕ βάζει περίπου 180 ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και εδώ είναι η μεγάλη κλοπή: Σε εκείνους που οφείλουν, ο ΟΑΕΕ δεν ανανεώνει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Όταν όμως έρθει η ώρα της ρύθμισης των χρεών, συνυπολογίζεται στα χρέη και το ποσό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δηλαδή ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει αναδρομικά κάτι το οποίο ο ΟΑΕΕ του είχε στερήσει όλο αυτό το διάστημα.

Ακόμα και ο υφυπουργός Εργασίας Νικ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή πριν από λίγες μέρες για εισφορές και χρέη σε Ταμεία, παραδέχθηκε ότι «Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, όντως το ζήτημα είναι μεγάλο, διότι, όπως και να το κάνουμε, γύρω στα 700 με 800 ευρώ το δίμηνο για τις εισφορές του ΟΑΕΕ -πρώην ΤΕΒΕ- είναι πλέον ποσό δυσβάσταχτο για μικροεπαγγελματίες να το πληρώσουν». Ενώ σε άλλο σημείο τονίζει για τη ρύθμιση: «Το ισχύον σύστημα δίνει κάποιες ευχέρειες. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομική κατάσταση -η οικονομική συγκυρία- ακόμα κι αυτές τις ευχέρειες τις καθιστά δύσκολα υλοποιήσιμες».

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ασφαλισμένοι έχουν αδυναμία τώρα πια να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν καλούνται να πληρώσουν μόνο τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αλλά ξαφνικά βρέθηκαν να χρωστάνε στην εφορία, στη ΔΕΗ, στις τράπεζες και αλλού. Αν, λοιπόν, κύριοι υπουργοί σας ενδιαφέρει να μαζέψετε λεφτά για να ικανοποιήσετε την «τρόικα», δώστε τη δυνατότητα στον κόσμο να μπορεί να τα πληρώνει.

Έστω λίγα λίγα, κάτι θα μαζεύετε. Με τις ρυθμίσεις, που δήθεν διευκολύνουν, θα καταφέρουν να μπουν κάποιοι για ένα-δύο μήνες και μετά θα εκπέσουν πάλι, λόγω αδυναμίας πληρωμής. Έτσι το πρόβλημα θα διαιωνίζεται χωρίς ποτέ να λύεται. Εκτός αν ο στόχος σας είναι να τους κλείσετε όλους φυλακή και να δούμε τότε ποιος θα μείνει έξω να δουλεύει για να βγάλει τους δικούς σας παχυλούς μισθούς!


Σχολιάστε εδώ