60 με 72 δόσεις, ευκολίες πληρωμής και εκπτώσεις στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα

Συγκεκριμένα, οι δόσεις, για όσους υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου, προβλέπεται να αυξηθούν τουλάχιστον σε 60 (από 48 σήμερα), ενώ εξετάζεται η δυνατότητα να φτάσουν και τις 72. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι, ει δυνατόν, να δηλωθούν όλα τα αυθαίρετα της χώρας, γι’ αυτό εξετάζει ακόμη και την πιθανότητα να υπάρξουν, εκτός των δόσεων, και ευκολίες πληρωμής! Συγκεκριμένα, διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί ο πολίτης να παρακάμπτει κάποια ή κάποιες δόσεις, αρκεί μέσα σε κάποια περίοδο (π.χ., εξαμήνου) να έχει καλύψει το συνολικό ποσό που απαιτείται για αυτό το διάστημα. Έτσι, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να εξυπηρετήσει όσους, λόγω οικονομικής στενότητας, δεν μπορούν να καταβάλουν κάποια δόση. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, στον νόμο 4014 προβλέπεται ότι, αν ένας πολίτης δεν καταβάλει κάποια δόση, απεντάσσεται από τη ρύθμιση. Ακόμη, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται εκπτώσεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες αλλά και για όσους καταβάλουν μεγάλο μέρος του ποσού εφάπαξ. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να παρουσιαστεί και να δοθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, από όπου θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, και στο ΥΠΕΚΑ υπολογίζουν ότι θα γίνουν χρήσιμες προτάσεις και σχόλια.

****

• Σε νέες κινητοποιήσεις για τα ασφαλιστικά θέματα των μηχανικών προχώρησε το ΤΕΕ, ενώ έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας αποφάσισε συνεχή αγώνα, προσωπική στοχοποίηση του προέδρου του ΕΤΑΑ και του υπουργού Εργασίας, κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τα συνδικάτα και «πίεση» στους φορείς των άλλων επαγγελματιών του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ.). Στόχος του ΤΕΕ είναι να ανατρέψει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης στο κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης (κυρίως των μηχανικών). Γι’ αυτό σκοπεύουν να συγκεντρώνονται κάθε Πέμπτη στο ΕΤΑΑ, όπου συνεδριάζει κάθε εβδομάδα το ΔΣ του Ταμείου, για να εμποδίσουν, βασικά, την αποστολή των αναδρομικών. Το θέμα πάντως έχει εξελιχθεί, εν μέρει, σε θέατρο σκιών. Να φανταστείτε ότι, επειδή στις προηγούμενες συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΤΑΑ οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν τον πρόεδρο και το ΔΣ μέσα στο κτίριο, αυτήν τη φορά ο πρόεδρος μισή ώρα πριν από τη συνεδρίαση την ακύρωσε, κλείδωσε το κτίριο και έφυγε! Οι αποφάσεις του ΤΕΕ προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΕΤΑΑ, ο οποίος ανακοίνωσε στοιχεία για την πορεία του Ταμείου, αμφισβητώντας τα στοιχεία του ΤΕΕ που δείχνουν ότι οι μηχανικοί δεν μπορούν να πληρώσουν, λέγοντας ότι «οι μηχανικοί δεν ήταν, δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνουν κακοπληρωτές» και αναφέροντας ότι περίπου 15% των ασφαλισμένων καθυστερεί τις πληρωμές.

• Εκλογές του Πανελληνίου Συλλόγου των Τοπογράφων θα γίνουν στις 26 Μαΐου. Την προηγούμενη φορά είχαν κατέβει με κοινό ψηφοδέλτιο ΔΚΜ και ΔΑΠ με τίτλο, αν θυμόμαστε καλά, Νέα Χάραξη. Φαίνεται όμως ότι φέτος δεν θα κατέβουν πάλι μαζί στις εκλογές, αλλά ξεχωριστά. Η ΔΚΜ μάλλον θα προσπαθήσει να αυξήσει τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο (αλλά και στην κάλπη) μηχανικών από τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, όμως, η ΠΑΣΚ θα πάει πολύ καλά σε αυτόν τον σύλλογο, παρά το γενικό πολιτικό κλίμα, καθώς ο νυν πρόεδρος Ξεκακαλάκης κάνει πολλή και καλή δουλειά. Ωστόσο, οι πράσινοι προσανατολίζονται να βάλουν επικεφαλής τον Μαχίκα.

• Αφού αναφερθήκαμε στον Ξεκακαλάκη, πρόεδρο των τοπογράφων, να σας πούμε ότι κυκλοφορούν πληροφορίες πως έχει βλέψεις για εκλογή στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ. Ακόμη και για πρόεδρος του Επιμελητηρίου, λένε κάποιοι, αναλόγως των τελικών ισορροπιών.

****

Αρνήθηκε ο σύζυγος της Άννας…

Νέο διοικητικό συμβούλιο, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια, απέκτησε η Κτηματολόγιο ΑΕ, στην πορεία για ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2020, που αποτελεί ήδη μνημονιακή υποχρέωση. Το νέο διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε από το ΥΠΕΚΑ να αποτελείται από τους Καλουδιώτη Δημήτριο (πολιτικό μηχανικό), Ζυγούρη Νίκο (πολιτικό μηχανικό), Μυσιρόγλου Συμεών (αγρονόμο – τοπογράφο μηχανικό), Σαβαλάνο Ιωάννη (πολιτικό μηχανικό), Κατσάμπαλο Κωνσταντίνο – Βασίλειο (αγρονόμο – τοπογράφο μηχανικό), Αλευρά Βασίλειο (πολιτικό μηχανικό), Νούσσιο Νικόλαο (αγρονόμο – τοπογράφο μηχανικό).

Για τη θέση του προέδρου του ΔΣ προορίζεται ο Δημήτρης Καλουδιώτης, ο οποίος έχει θητεύσει σε κυβερνητικές θέσεις (γενικός γραμματέας) επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά προτάθηκε για το ΔΣ από τη ΔΗΜΑΡ! Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Νίκος Ζυγούρης, πρώην πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών, προερχόμενος από τη ΝΔ, θα αναλάβει τη θέση του (εκτελεστικού) αντιπροέδρου. Από τη διοίκηση του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος) προέρχεται ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, Μυσιρόγλου και Αλευράς προτάθηκαν από τη ΝΔ, ενώ ο Νούσσιας προέρχεται από τον συνδικαλιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τον Σαβαλάνο Ιωάννη, ο οποίος ήταν το μόνο μέλος του προηγούμενου ΔΣ που παρέμεινε στο όργανο, συνέβη κάτι το εξαιρετικό. Ο κ. Σαβαλάνος είναι σύζυγος της Άννας Διαμαντοπούλου (γνωστό στην αγορά) και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (είχε απασχολήσει παλαιότερα και τα ΜΜΕ για επιχειρηματικές του δραστηριότητες…), οπότε όλοι υπέθεσαν ότι προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Όμως ο ίδιος, μία ημέρα μετά τον ορισμό του, παραιτήθηκε επικαλούμενος πολιτικούς, βασικά, λόγους. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ως ο μόνος παραμένων από το παλιό ΔΣ, ότι η αντικατάσταση του ΔΣ ήταν πρώιμη και (κυρίως) ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει το σκεπτικό «4-2-1» στη μοιρασιά των θέσεων! Δηλαδή, παρότι προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ, αντιτίθεται σε βασική επιλογή του κόμματος για το μοίρασμα της εξουσίας στην τρικομματική! Κανονικά θα του λέγαμε μπράβο – προφανώς, αυτό επιδίωξε. Όμως εκτιμούμε ότι κάτι άλλο, σοβαρότερο, κρύβεται από πίσω. Είναι πολύ πιθανό κάποιοι κύκλοι στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ασχολούνται ιδιαίτερα με το Κτηματολόγιο εδώ και χρόνια, να επιδιώκουν ανατροπή της συμφωνίας για το Κτηματολόγιο, εκθέτοντας την κυβέρνηση, που έχει ήδη συμφωνήσει και προωθεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις… Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν οι πληροφορίες αυτές θα επιβεβαιωθούν…

Φαίνεται μετά τον ορισμό του Ζυγούρη στο ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ και την πιθανότατη ανάληψη της θέσης του εκτελεστικού αντιπροέδρου εκεί, απομακρύνεται πολύ το ενδεχόμενο (που συζητιόταν σε κάποιους κύκλους) να είναι υποψήφιος της ΔΚΜ στο ΤΕΕ, καθώς η θητεία του στον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Τώρα λοιπόν διαφαίνεται ότι άλλο ηγετικό στέλεχος της ΔΚΜ θα διεκδικήσει την προεδρία στο ΤΕΕ όταν γίνουν οι εκλογές του Επιμελητηρίου. Ακούμε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση, της διεκδίκησης της προεδρίας του ΤΕΕ, κινείται ο νεαρός πρόεδρος της ΔΚΜ και πρόεδρος του ΣΠΜΕ Στασινός! Μήπως για αυτόν ακριβώς τον λόγο, παρότι πολύ ισχυρός εσωκομματικά στη ΝΔ, δεν έχει αναλάβει κανέναν φορέα του Δημοσίου ούτε έχει λάβει θέση σε κάποιο ΔΣ, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει σχέση με το Δημόσιο;


Σχολιάστε εδώ