Το Φανάρι απαιτεί «λουκέτο» στο γραφείο των Βρυξελλών

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι, στην πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Φανάρι, τέθηκε και πάλι το θέμα επίμονα.

Στη κουβέντα ανάμεσα στους δύο προκαθημένους, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, ο κ. Βαρθολομαίος έθεσε στον Αρχιεπίσκοπο τη ματαιότητα της λειτουργίας του γραφείου, αφού στο Πατριαρχείο θεωρούν πως η Ορθοδοξία εκπροσωπείται επαρκώς στην ΕΕ από τους ίδιους και μόνο.

Η λειτουργία του γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες είναι το μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, σχεδόν δέκα χρόνια.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως ο μακαριστός Χριστόδουλος ενέκρινε τη λειτουργία του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα (κάτι που Σεραφείμ δεν ήθελε ούτε σε πίνακα ζωγραφικής), με αντάλλαγμα τη λειτουργία γραφείου της Ελλαδικής Εκκλησίας στις Βρυξέλλες.

Σήμερα όμως το Πατριαρχείο επιμένει, σε βαθμό εμπάθειας, να σφραγίσει τη φωνή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρώπη και το αθόρυβο και ουσιαστικό έργο του διευθυντή του, Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανασίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, λένε οι πληροφορίες, επιφυλάχτηκε να απαντήσει στο αίτημα του Πατριάρχη, καθώς είναι ζήτημα που αφορά την Ιεραρχία.

Άγνωστο παραμένει αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλέσει, μετά την Αθήνα, και την Εκκλησία της Κύπρου να σφραγίσει και το δικό της γραφείο στις Βρυξέλλες.

Μητροπολίτης της Αττικής, κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση του Φαναρίου, σχολίαζε χαρακτηριστικά: «Εδώ ο κόσμος βουλιάζει, γεμάτος προβλήματα, και αυτοί στην Κωνσταντινούπολη περί άλλα …».


Σχολιάστε εδώ