Σχέδιο… κατάσχεσης ακόμη και στα κονδύλια του ΕΣΠΑ!

Η γραμμή του Βερολίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι αποκλείεται κάθε σκέψη για ονομαστικό «κούρεμα» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα και οι όποιες διευκολύνσεις γίνουν από τους ξένους πιστωτές θα πρέπει να συνοδευθούν από σκληρές θυσίες για τους Έλληνες.

Στο Βερολίνο προετοιμάζονται παρασκηνιακά για τη συζήτηση που αφέθηκε στη… μέση όταν έκλεισε το δεύτερο Μνημόνιο. Το ΔΝΤ, ως γνωστόν, έκρινε ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει αποκατασταθεί, ακόμη και μετά την επαναγορά ομολόγων, και θα χρειασθούν νέες διευκολύνσεις προς την Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές στο άμεσο μέλλον. Η άτυπη συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα πασχίσει να εφαρμόσει όσο το δυνατόν πιο πιστά το Μνημόνιο το 2013 και θα «ανταμειβόταν», στις αρχές του 2014, με μια νέα, ευνοϊκή διευθέτηση για το χρέος.

Αρχικά, είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ακόμη και για ονομαστικό «κούρεμα» δανείων από την Ευρώπη, που θα έδινε μια πραγματική ελάφρυνση στην ελληνική οικονομία. Εν μέρει, αυτές οι προσδοκίες είχαν συνδεθεί και με την πιθανή χρηματοδότηση απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε αυτό να αφαιρεθεί από το δημόσιο χρέος. Όμως, το Βερολίνο εκτιμάται ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, έχει καταλήξει σε δύο απογοητευτικές για την Ελλάδα αποφάσεις: Να μη γίνει η παραμικρή υποχώρηση σχετικά με ενδεχόμενο ονομαστικό «κούρεμα» χρέους, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανάλογες απαιτήσεις και από άλλες χώρες. Έτσι, οι όποιες διευκολύνσεις θα πρέπει να περιορισθούν σε μείωση επιτοκίου των δανείων και νέα επιμήκυνση της διάρκειάς τους. Επίσης, εκτός οποιασδήποτε συζήτησης αφήνει το Βερολίνο και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο ίδιος κανόνας και για άλλες χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρος).

Επιπλέον, όμως, οι ασκήσεις επί χάρτου που κάνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για το ελληνικό χρέος δείχνουν ότι τελικά η «τρύπα» για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο υπολογισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Γερμανοί εξετάζουν όλα τα σενάρια πιθανών θυσιών που θα επιχειρηθεί να επιβληθούν στους Έλληνες, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος με το μικρότερο δυνατό κόστος για τη Γερμανία:

• Ένα από τα σενάρια προβλέπει ότι τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, όχι μόνο της παρούσας, αλλά και της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, που δεν απορροφώνται από την ελληνική κυβέρνηση για επενδυτικούς σκοπούς, θα χρησιμοποιούνται για επαναγορές ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά σε «χτυπημένες» τιμές. Αυτό, εκτιμούν οι Γερμανοί, θα έχει διπλή θετική επίδραση για την Ελλάδα, καθώς όχι μόνο θα διαγράφεται χρέος, αλλά θα υπάρχει και μια μόνιμη, ισχυρή πίεση για απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να μην καταλήγουν στη «χοάνη» του χρέους.

• Κατά τα λοιπά, βέβαια, οι Γερμανοί τεχνοκράτες δεν παύουν να εξετάζουν κάθε πιθανό σενάριο πρόσθετης επιβάρυνσης των Ελλήνων, που θεωρούν ότι έχουν ακόμη πολύ περισσότερο «λίπος» από όσο φαίνεται. Στο στόχαστρο δεν παύουν να βρίσκονται οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών, όπως και τα ακίνητα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δημοσιοποίηση έκθεσης της ΕΚΤ, που βασίσθηκε σε προ κρίσης στοιχεία, όπου επιχειρήθηκε να αποδειχθεί ότι οι Έλληνες, παρότι έχουν ετήσια εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τους Γερμανούς, έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες περιουσίες (!), καθώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έλαβε μεγάλη προβολή από τον γερμανικό Τύπο, δεν είναι καθόλου άσχετη με τα σενάρια νέων «χαρατσωμάτων» των πολιτών όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών του «προβληματικού» Νότου, που επιχειρείται τεχνηέντως να σκιαγραφηθούν ως «τεμπέληδες με μεγάλες περιουσίες», οι οποίοι ζουν από το υστέρημα των… δουλευταράδων του Βορρά.


Σχολιάστε εδώ