«Σφίγγα» η Αλέκα

Με δεδομένο ότι το άρθρο αυτό γράφτηκε την Παρασκευή, το μόνο που μπορεί κάποιος να αναφέρει είναι τα σενάρια που κυκλοφορούσαν λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου σχετικά με το αν η Αλ. Παπαρήγα θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματος (είναι ήδη 22 χρόνια γραμματέας) ή θα παραδώσει τα ηνία σε άλλο στέλεχος. Η ίδια δεν άνοιξε τα χαρτιά της ούτε κατά την παρουσίαση της εισήγησης της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Το μόνο καινούργιο στοιχείο σε όσα κατά καιρούς έχουν γραφεί ήταν ανυπόγραφο δημοσίευμα της «Καθημερινής» την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με το οποίο η Αλ. Παπαρήγα έχει πάρει την απόφαση να μην είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε ξεχωριστά από τον Περισσό και τσουβαλιάστηκε μαζί με όλα τα δημοσιεύματα του «αστικού Τύπου», για τα οποία το ΚΚΕ εκτιμά ότι έχουν στόχο να χτυπήσουν το κόμμα και τη στρατηγική του, αφού αναμασούν την ονοματολογία και τη διαδοχολογία, που είναι γνωρίσματα άλλων κομμάτων και όχι του ΚΚΕ.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το θέμα της ηγεσίας εκ των πραγμάτων θα απασχολήσει τη νέα Κεντρική Επιτροπή, που εκλέγεται σήμερα και η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση θα κληθεί να ψηφίσει για το πρόσωπο του γενικού γραμματέα.

Στην περίπτωση που η Αλ. Παπαρήγα έχει πάρει την απόφαση να αποχωρήσει, τα ονόματα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί -σύμφωνα με δημοσιεύματα, γιατί ενημέρωση από μέσα δεν υπάρχει- είναι αυτά του Δ. Κουτσούμπα, του Γ. Μαρίνου και του Ν. Σοφιανού, που είναι όλοι μέλη του απερχόμενου Πολιτικού Γραφείου.

Ο Δ. Κουτσούμπας είναι πρώην διευθυντής του «Ριζοσπάστη» και στη συνέχεια ανέλαβε υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής της Γραμματείας του κόμματος, πόστο αρκετά κρίσιμο για τον έλεγχο της όλης εσωκομματικής λειτουργίας.

Ο Γ. Μαρίνος είναι επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και υπεύθυνος για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ενώ ο νεότερος των τριών, ο Ν. Σοφιανός, διατέλεσε γραμματέας της ΚΝΕ και είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων.

Φυσικά, δεν αποκλείεται και κάποια έκπληξη, αφού η ίδια η Αλ. Παπαρήγα έχει δηλώσει ότι το κόμμα έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια αρκετά νέα στελέχη, αλλά δεν φαίνεται να έχει ελπίδες ο Θ. Παφίλης, ο οποίος δεν είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου, από το οποίο συνήθως αναδεικνύεται ο νέος γραμματέας. Αυξημένο ρόλο στη «νέα εποχή» αναμένεται να έχει ο νεαρός βουλευτής Γ. Γκιόκας, που δεν αποκλείεται να αναλάβει το γραφείο Τύπου παραγκωνίζοντας τους μέχρι τώρα επικεφαλής Μ. Μαΐλη και Π. Μεντρέκα.

Η εμπειρία από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΚΚΕ δείχνει ότι συνήθως η αλλαγή ηγεσίας δεν γίνεται στα συνέδρια αλλά στο μεσοδιάστημα, και έτσι δεν αποκλείεται να επανεκλεγεί η Αλ. Παπαρήγα και σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα να προετοιμάσει τη διαδοχή της.


Σχολιάστε εδώ