Στα σκαριά κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού

Στελέχη με μεγάλη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και συζητούν ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, που θα μπορέσει να συσπειρώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ψήφισαν και στήριξαν το ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν και τώρα, οργισμένοι και απογοητευμένοι από τις πολιτικές του, έχουν στραφεί προς κόμματα της Αριστεράς και πρωτίστως προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ.

Τα συγκεκριμένα στελέχη εκτιμούν ότι αυτός ο κόσμος δεν επιστρέφει με τίποτα στο «μνημονιακό ΠΑΣΟΚ», ειδικά υπό την ηγεσία του Βενιζέλου, και πως ναι μεν στη συντριπτική του πλειοψηφία ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ψήφος αυτή θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «ομογενοποιήσει» τον πολιτικό του λόγο και δεν «αποκτήσει συνοχή και κουλτούρα κυβερνησιμότητας». Τα στελέχη όμως αυτά, που φέρονται να κινούνται δραστήρια προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός διακριτού πόλου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση ως αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Αντίθετα, προσβλέπουν ακόμα και σε συμμαχία και συνεργασία μαζί του προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και σε πρώτη φάση αποβλέπουν στο ενδεχόμενο παρουσίας του πόλου αυτού στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια, μέσα από μια προγραμματική συμφωνία, σε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Ήδη έχουν γίνει κρούσεις σε επώνυμα και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που με διακριτικό τρόπο έχουν αποστασιοποιηθεί από τις επιλογές και τις πολιτικές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να πάρουν επάνω τους την πολιτική αυτή πρωτοβουλία. Όπως λένε οι πληροφορίες, όλοι δείχνουν ενδιαφέρον και συζητάνε, αλλά κανείς δεν αποφασίζει, τουλάχιστον για την ώρα, να βγει μπροστά και να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Στον ζωτικό αυτό χώρο των ΠΑΣΟΚογενών και της δημοκρατικής παράταξης ήδη δραστηριοποιούνται με συναντήσεις, κείμενα, προβληματισμούς και παρεμβάσεις στελέχη που η πολιτική τους γκάμα ξεκινάει από τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και αγγίζει ριζοσπαστικά τμήματα του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ (Αριστερή Πρωτοβουλία, επιστήμονες, νεολαία, στελέχη μεγάλων γεωγραφικών περιφερειών -π.χ., Κρήτη, λεκανοπέδιο, Θεσσαλονίκη-, συνδικαλιστές κ.λπ.) αλλά και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, και ιδιαίτερα της αριστερής της πτέρυγας. Πάντως, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και σε στελέχη που άλλοτε πρόσκειντο στην «εκσυγχρονιστική πτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια βρέθηκαν κοντά στον Βενιζέλο, αλλά αργότερα αποχώρησαν ή αδρανοποιήθηκαν.

Ο χώρος αυτός φαίνεται να εκτιμά ότι η Δεξιά του Αντ. Σαμαρά δεν θα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, ενώ το ΠΑΣΟΚ με τον Ευ. Βενιζέλο θα χάνει διαρκώς ερείσματα και η εκλογική του βάση θα διολισθαίνει προς Σαμαρά – ΝΔ. Εκτιμούν πως μια συνένωση τύπου «Ελιάς», με σκληρή κριτική στη διαχειριστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, θα βοηθήσει να εξελιχθούν πιο αξιόπιστα σε νέο πόλο κυβερνητικής συνεργασίας με το κεντροδεξιό τόξο.

Ήδη, για τον λόγο αυτό, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνει κόμμα, η Άννα Διαμαντοπούλου δηλώνει, με πολύπλευρους αποδέκτες, παρούσα στις διεργασίες, ενώ και ο Γιάννης Ραγκούσης μετέχει ενεργά σε όλη αυτήν την κινητικότητα.


Σχολιάστε εδώ