«Σπάει» η απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ήδη, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της ρύθμισης για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, ότι το διαρκώς παρατεινόμενο, από το 2008, καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ, που λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για χιλιάδες νοικοκυριά μέσα στην κρίση, θα πρέπει να τερματισθεί στο τέλος του 2013.
Έτσι, ουσιαστικά η ρύθμιση για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια οικογενειών με μεγάλη υποχώρηση εισοδημάτων από το 2010 και μετά θα λειτουργήσει, όπως εκτιμά η «τρόικα», ως μια ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, προκειμένου αυτές οι οικογένειες να διασώσουν τα σπίτια τους από το… σφυρί των πλειστηριασμών, οι οποίοι επιστρέφουν ολοταχώς από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Όσοι δεν προσέλθουν στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους δεν θα μπορούν πλέον να προσβλέπουν στη διάσωση της κατοικίας τους χάρη στη διατήρηση του ισχύοντος προστατευτικού καθεστώτος.
Πάντως, ακόμη και η συζητούμενη ρύθμιση, που θα επιτρέψει -εφόσον εγκριθεί- στους δανειολήπτες να πληρώνουν μόνο τόκους έως και για 4 χρόνια, εκτιμάται ότι δεν θα ωφελήσει μεγάλο αριθμό δανειοληπτών. Για να υπαχθεί κανείς σε αυτήν τη ρύθμιση, θα πρέπει να έχει μειωθεί το εισόδημά του τουλάχιστον κατά 35% από το 2010 μέχρι το τέλος του 2012 και να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 25.000 ευρώ. Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν μόνο οι δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, όταν δηλαδή δεν έχουν ξεπεράσει οι καθυστερήσεις των οφειλών τους τις 90 ημέρες. Αντίθετα, δανειολήπτες με δάνεια που ήδη έχουν «κοκκινίσει», δηλαδή παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, δεν θα έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση και, εφόσον δεν βρουν τρόπο να ομαλοποιήσουν την εξυπηρέτηση του δανείου τους, θα είναι από το 2014 εκτεθειμένοι στους πλειστηριασμούς.
Η σκληρή γραμμή που χαράσσει στην Ελλάδα η «τρόικα» έναντι των δανειοληπτών με προβληματικά στεγαστικά δάνεια δεν είναι καθόλου τυχαία: Οι δανειστές εκτιμούν ότι η εκκαθάριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά, και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο διατηρούνται οι περιορισμοί των πλειστηριασμών. Άλλωστε, ακόμη και τα «κοράκια» της διεθνούς αγοράς, δηλαδή τα fund που ειδικεύονται στη μαζική αγορά προβληματικών δανείων έναντι πινακίου φακής, δεν μπορούν να «ξαλαφρώσουν» τις τράπεζες από προβληματικά στεγαστικά δάνεια εάν δεν υπάρχει «καθαρό πεδίο» για τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης των υποθηκευμένων ακινήτων.
Εξίσου σκληρή γραμμή με αυτήν που κρατά στην Ελλάδα τηρεί εσχάτως η «τρόικα» και στην Ιρλανδία, απαιτώντας να αρθούν όλα τα τυπικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να προχωρούν σε εξώσεις και πλειστηριασμούς, αλλά ακόμη και να καθιερωθούν ειδικά δικαστήρια για αυτές τις υποθέσεις, ώστε να επιταχυνθεί η ρευστοποίηση των προβληματικών ενυπόθηκων δανείων. Η ιρλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με δέος αυτές τις αξιώσεις της «τρόικας», καθώς οι εξώσεις στην Ιρλανδία αποτελούν μέρος της τραυματικής εμπειρίας του έθνους υπό την αγγλική αποικιοκρατία, και εκφράζονται φόβοι για κοινωνικές εκρήξεις. Παρά ταύτα, πρώτη προτεραιότητα της «τρόικας» είναι η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, έστω κι αν χρειασθεί να «ματώσει» η κοινωνία…
Ν.Χ.