Σοκ προκάλεσε η εκπομπή του Τράγκα στον ΣΚΑΪ TV

Πρώτη φορά φασιστικές απόψεις μεταδόθηκαν με τόση ένταση και εν χορώ από έναν τηλεοπτικό σταθμό που ήθελε να διατηρεί την ταυτότητα του υποστηρικτή του προγράμματος του Μνημονίου, αλλά χωρίς ακρότητες. Ταυτόχρονα, ο μύθος της «αντισυστημικής» Χρυσής Αυγής, η οποία «δεν έχει πρόσβαση στην τηλεόραση», κατέρρευσε οριστικά.

Ο Γιώργος Τράγκας δέχθηκε κριτική και απάντησε και από τον Real και από τον Θέμο Αναστασιάδη. Και απάντησε κάνοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και, όπως ο ίδιος κάνει σκληρή κριτική στη Μέρκελ, έτσι δέχθηκε εντονότατες επικρίσεις, καθώς, αν και έμπειρος δημοσιογράφος και εκδότης, απέφυγε να στριμώξει τους χρυσαυγίτες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει προσχωρήσει στη Χρυσή Αυγή. Αντιδράσεις προκλήθηκαν αρχικά στο twitter και ο Νίκος Χατζηνικολάου τοποθετήθηκε από τον Real FM, λέγοντας και δημοσίως αυτά που του είπε και προσωπικά, πως δεν του άρεσε η εκπομπή του Γιώργου Τράγκα. Πιο σκληρή ήταν η στάση του Θύμιου Καλαμούκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο «πνεύμα της Βαϊμάρης». Ο Γ. Τράγκας αντέδρασε λέγοντας ότι «το συμβόλαιο λήγει σε έναν μήνα». «Θα το σκεφτώ αν θα παραμείνω. Μάλλον δεν θα παραμείνω», συμπλήρωσε, και ο Ν. Χατζηνικολάου απάντησε: «Αν θέλει να πάει στην αγκαλιά του Αλαφούζου, να πάει».

Στο συγκρότημα του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις. Στην «Καθημερινή» περιορίστηκε σε μια σκληρή και κάθετη ανακοίνωση των εργαζόμενων σε αυτήν. Στον ΣΚΑΪ και οι αστέρες και οι εργαζόμενοι διαφοροποιήθηκαν. «Οι κραυγές φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας (…) συνιστούν από την πλευρά του παρουσιαστή καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά πολύ περισσότερο θέτουν ζητήματα που αγγίζουν μέχρι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», σημείωναν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι.

Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε μια αισθητή διαφοροποίηση του σταθμού έναντι της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας έβριζαν χυδαία τον ΣΚΑΪ και έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τον σταθμό για το ντοκιμαντέρ «1821». Στην πορεία και στη Χρυσή Αυγή ξέχασαν το ντοκιμαντέρ που τους έκανε έξω φρενών αλλά και η πόρτα του ΣΚΑΪ άνοιξε, με δικαιολογία τον πλουραλισμό και τις υποχρεώσεις έναντι του νόμου. Για λόγους θεαματικότητας, ο Νίκος Ευαγγελάτος είχε κάνει ρεκόρ με τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην πρώτη του εκπομπή είχε προσκεκλημένο τον Ν. Μιχαλολιάκο, δεχόμενος οδηγίες από το κοντρόλ για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του σταθμού. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πέρασαν και από την εκπομπή της Εύας Αντωνοπούλου. Κύριο χαρακτηριστικό σε όλες τις παρουσίες των μελών της Χρυσής Αυγής ήταν η ελλιπής προετοιμασία των δημοσιογράφων, που δεν είχαν ουσιαστικές ερωτήσεις και αντίλογο. Την ίδια ώρα, τόσο ο σταθμός όσο και η «Καθημερινή» είχαν αναπτύξει «τη θεωρία των δύο άκρων», ταυτίζοντας τη Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ!

«Suddeutsche Zeitung»: φόρουμ σε ακροδεξιούς βουλευτές στον ΣΚΑΪ

Αντίδραση και από Γερμανία προκάλεσε η εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ με καλεσμένους τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναπαρήγαγε η «Deutsche Welle» και από εκεί δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ, δύο ημέρες μετά τον σάλο για τον «σκοπευτή» των απόψεων του νεοναζιστικού κόμματος Γιώργο Τράγκα. Η ανάρτηση του ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου εκτιμάται ως δείγμα της ενόχλησης από την πλευρά του καναλιού για την επιλογή του παρουσιαστή, ενώ αποτυπώνει και μια πλευρά της μάχης ισχύος στον ΣΚΑΪ.

Για «κουβέντα με νεοναζί στην καλύτερη ζώνη τηλεθέασης. Ο ιδιωτικός ραδιοσταθμός ΣΚΑΪ προσφέρει φόρουμ σε ακροδεξιούς βουλευτές», γράφει η γερμανική «Suddeutsche Zeitung». Η δημοσιογράφος Κριστιάνε Σλέτσερ γράφει πως «ο γνωστός για την προκλητικότητά του δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας, ο οποίος εδώ και λίγο διάστημα εργάζεται για τον μέχρι τώρα θεωρούμενο φιλελεύθερο ΣΚΑΪ, κάλεσε τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Επί μία ώρα μπορούσαν να μιλάνε και να κάνουν γνωστές τις ακροδεξιές θέσεις τους χωρίς αντίλογο». Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και σε μια άγνωστη λεπτομέρεια. Στον ΣΚΑΪ την ημέρα εκείνη βρισκόταν τηλεοπτικό συνεργείο του γερμανικού καναλιού ARD, το οποίο ήθελε να γυρίσει ένα ρεπορτάζ για το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων. «Ο Τράγκας δεν είχε ενημερώσει όμως προηγουμένως το συνεργείο για το ποιον θα καλέσει», γράφει η εφημερίδα. Αναφέρεται ακόμη στη διαμαρτυρία των εργαζομένων της «Καθημερινής» αλλά και στις αντιδράσεις εντός καναλιού ΣΚΑΪ, προσθέτοντας όμως ότι αυτή «η αντίσταση δεν είχε μέχρι τώρα μεγάλα αποτελέσματα»!

Ζητούν τον λόγο και από χορηγούς στα social media

Αυτό που σίγουρα δεν περίμενε ο ΣΚΑΪ ήταν η αντίδραση των πολιτών μέσω των social media. Στο twitter ξεκίνησε μια καμπάνια διάθεσης ερωτημάτων σε διαφημιζόμενες εταιρείες και στους χορηγούς κατά τη διάρκεια της εκπομπής του Γιώργου Τράγκα αλλά και στο σάιτ του σταθμού. Η καμπάνια που άρχισε από το ypoptomousi αγκαλιάστηκε από δεκάδες χρήστες του twitter, που με δικά τους tweet ρωτούσαν τις διαφημιζόμενες εταιρείες του ΣΚΑΪ αν γνωρίζουν και εγκρίνουν αυτά που ακούστηκαν από τους «ναζιστές» της ΧΑ στον αέρα του καναλιού. Μέσα σε δύο ημέρες το μήνυμα της καμπάνιας είχε τεθεί σε δεκάδες διαφημιζόμενους και, όπως γράφτηκε στο twitter, ορισμένες εταιρείες δήλωσαν πως θα το ψάξουν! Η μέθοδος χρησιμοποιείται διεθνώς από οργανισμούς όταν θέλουν να αντιδράσουν σε Μέσα που φιλοξενούν ρατσιστικές δηλώσεις.


Σχολιάστε εδώ