Σε κενό αέρος…

Πόσω μάλλον που είναι διάχυτη η εντύπωση ότι το «ναυάγιο» της συμφωνίας το επέβαλε η «τρόικα», με καθόλου πειστικά επιχειρήματα. Μέχρι το τέλος Απριλίου οι δύο τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση, αναζητώντας γύρω στο 1,5 δισ. από ιδιώτες. Καθοριστικό λόγο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα σενάρια κάνουν λόγο είτε για κρατικοποίηση είτε για πώληση σε ξένες τράπεζες (έχει ήδη ακουστεί το όνομα της Deutsche Bank). Οι εξελίξεις προκάλεσαν νέο γύρο ανησυχιών ως προς την ασφάλεια των καταθέσεων στις συγκεκριμένες τράπεζες. Με διαδοχικές δηλώσεις τους ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επιχείρησαν να αμβλύνουν τους φόβους των ελλήνων καταθετών. Σκληρές ήταν οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο αφελληνισμού των τραπεζών. Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η ματαίωση της συγχώνευσης έχει σοβαρές παρενέργειες σε διάφορα επίπεδα, επιπλέον συνιστά ισχυρό πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης.

Αδιέξοδο

ΤΙΣ αμέσως επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, υπό τον όρο ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις προτάσεις της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις της «τρόικας». Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην ανάγκη να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πέραν των επίορκων και όσων διορίσθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά. Οι πληροφορίες για τον συνολικό αριθμό είναι συγκεχυμένες, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται λόγος για απόλυση 2.000 επίορκων μέχρι το τέλος Ιουνίου, άλλων 6.000 μέχρι το τέλος του έτους και 25.000 συνολικά μέχρι τις 31/12/14. Αντίθετα, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί είναι σαφώς μικρότεροι, ενώ επιμένουν ότι θέμα οριζόντιων απολύσεων δεν τίθεται. Το αδιέξοδο πυροδότησε τριβές κι εντός κυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ ν’ αφήνει αιχμές σε βάρος του αρμόδιου υπουργού Αντ. Μανιτάκη και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, κάτω από την πίεση του Φ. Κουβέλη, να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον κ. Μανιτάκη. Ο τελευταίος, με διαρροές στενών συνεργατών του, κατηγόρησε άλλους υπουργούς ότι δεν κινούν τις διαδικασίες για την τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων και δεν του δίνουν τα στοιχεία για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Από τη πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο το πότε ακριβώς το Eurogroup θα λάβει τη σχετική απόφαση.

Ένταση

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου, με αφορμή τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η κίνηση της κυβέρνησης να διαβιβάσει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να συντάξει την προβλεπόμενη (αναγκαία) επιχειρηματολογία και οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλου, προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της γερμανικής πλευράς. Ο Βόλ. Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων, ισχυριζόμενος ότι «το θέμα έχει ξεκαθαρίσει από καιρό», ενώ χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις δηλώσεις στην Ελλάδα περί διεκδίκησης. Παράλληλα, συνέστησε στη χώρα μας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, διότι… έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει. Απαντώντας, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι εάν έχει λήξει το θέμα θα το κρίνει η διεθνής δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας συσχετισμός μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και των πολεμικών αποζημιώσεων. Επίσης, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι παραμένει ανοιχτό και το θέμα με το κατοχικό δάνειο.
Παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική συνέχεια και τα τελευταία γίνονται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Σύγκρουση

ΘΟΛΟ διαγράφεται το τοπίο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι η στρατηγική του Αλ. Τσίπρα (που αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα) συναντά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες στελεχών, αλλά και ολόκληρων τάσεων στο κόμμα. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και κορμό την Αριστερά. Ακόμη ανέφερε ότι θα επιδιώξει αλλαγή πολιτικής, εκτός Μνημονίων, έστω κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με τη Γερμανία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι από τη σύγκρουση αυτή είναι πιθανόν να προκληθεί διάσπαση της Ευρωζώνης και οι χώρες-μέλη να αναγκαστούν να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα – η Ελλάδα στη δραχμή. Τα κυβερνητικά κόμματα κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα για «πολιτική ανευθυνότητα» και «λαϊκισμό» και ότι επενδύει στο σενάριο της καταστροφής της χώρας για να προωθήσει τις κομματικές (προσωπικές) επιδιώξεις.

Αυτοπροσώπως…

ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς έπειτα από σχετική ψηφοφορία τα μέλη της Προανακριτικής αποφάσισαν να καλέσουν τον Γ. Παπανδρέου να καταθέσει προσωπικά στην Επιτροπή (μεθαύριο Τρίτη). Κι αυτό διότι το τετρασέλιδο υπόμνημα που έστειλε κάθε άλλο παρά διαφώτισε τα πράγματα, ενώ γέννησε και νέα ερωτήματα. Στο υπόμνημά του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι γνώριζε μεν για την ύπαρξη της λίστας, αλλά ποτέ δεν ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της. Σημειώνει ακόμη ότι πάγια εντολή του προς τους στενούς συνεργάτες του ήταν η πάταξη της φοροδιαφυγής και διατύπωσε αιχμές κατά του ΣΔΟΕ ότι δεν προέβη στις αναγκαίες κινήσεις. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι μέχρι τις 10 Ιουνίου το ΣΔΟΕ θα έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου. Υπόμνημα στην Επιτροπή έστειλε κι ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης, όπου απαντά στις αιτιάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «απάλειψε» από τη λίστα Λαγκάρντ που δημοσίευσε στο περιοδικό του το όνομα συγκεκριμένου επιχειρηματία που δραστηριοποιείται (και) στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.


Σχολιάστε εδώ