Ρετάρει η κυβέρνηση…

Η κυβερνητική μηχανή κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, καθώς με εξαίρεση ορισμένους υπουργούς –που λόγω… «τρόικας» είναι υποχρεωμένοι να παράγουν έργο–, οι υπόλοιποι είτε υπολειτουργούν είτε… κρύβονται, προκειμένου να περιορίσουν το προσωπικό κόστος. Μερική ανακούφιση προκαλεί η είδηση ότι οι δανειστές δεν θέτουν θέμα νέων μέτρων για τη διετία 2013-14, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι πρόκειται για την οριστική τους θέση ή στην επόμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα θα έρθουν με αναθεωρημένα πλάνα.

Η ματαίωση της συμφωνίας για τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση, πέραν των άλλων και διότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν επενδύσει επικοινωνιακά στην υπόθεση. Με το σκεπτικό ότι μια τόσο σημαντική εξέλιξη θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αγωνιώδη προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά για αλλαγή του κλίματος στην οικονομία. Την αποτυχία του εγχειρήματος χρεώνεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς και οι επικεφαλής των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο σʼ ένα βαθμό οι ευθύνες φτάνουν ακόμη υψηλότερα, αγγίζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Την ατμόσφαιρα κάνουν ακόμη πιο βαριά οι πληροφορίες (φήμες) ότι το «ναυάγιο» ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν από την πλευρά των δανειστών (που λέγεται ότι έχουν απώτερους σκοπούς…) και στις οποίες «υπέκυψε» η ελληνική πλευρά.

Από την άλλη, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τους επιτελείς της «τρόικας», που εξελίχθηκαν μέσα σʼ ένα κλίμα εκβιασμών και συγκαλυμμένων απειλών, ενίσχυσαν την αντίληψη που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία, ότι η κυβέρνηση τελεί «υπό τας διαταγάς» των Βρυξελλών. «Πότε θα τελειώσουμε να σηκωθούν να φύγουν, να πάρουμε μια ανάσα», έλεγε προ ημερών σε… κατάσταση απόγνωσης κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών είχαν ανεβάσει, όπως ήταν φυσικό, τον δείκτη απαισιοδοξίας εντός της κυβέρνησης, ωστόσο ανακουφίσθηκαν όταν πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. «Ευτυχώς που δεν παίρνει τα πάνω του ο Τσίπρας» ήταν η χαρακτηριστική παρατήρηση κυβερνητικών αξιωματούχων. «Αφού δεν πήρε κεφάλι αυτήν την περίοδο, που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, δεν πρόκειται να τα καταφέρει ποτέ», υπερθεματίζουν άλλοι. Οι ψυχραιμότεροι όμως προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στην πορεία, καθότι η χώρα δεν έχει βγει από το τούνελ και η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ο δρόμος είναι μακρύς» τονίζουν, ενώ πληθαίνουν τα στελέχη που ζητούν από τον πρωθυπουργό νʼ αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου νʼ αλλάξει το πολιτικό κλίμα.

Το μέγεθος των δυσκολιών διαπιστώνει σταδιακά κι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, που φρόντισε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του. Έτσι, ενώ προ διμήνου είχε δηλώσει ενώπιον βουλευτών της παράταξης ότι «αν καταφέρουμε να πάμε καλά μέχρι τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο θα πετάμε», σε πρόσφατες δηλώσεις του μετέθεσε το… πέταγμα για το τέλος του 2013, αρχές του 2014.

Στρατηγική με… δόσεις!

Αρκετοί είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διατυπώνουν αιχμές για τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, από τις εκλογές του Ιουνίου μέχρι και σήμερα. Ότι δεν υπάρχει ένας ευρύτερος και σε βάθος χρόνου σχεδιασμός, αλλά όλοι κινούνται με το πώς θα εξασφαλισθεί κάθε φορά η επόμενη δόση. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με την ίδια λογική», σημειώνουν και προσθέτουν ότι «Πέρα από την “τρόικα”, τα Μνημόνια και τις δόσεις υπάρχουν και οι πολίτες, που έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης». Οι βουλευτές, λόγω του ότι έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον κόσμο στις εκλογικές τους περιφέρειες, γνωρίζουν καλύτερα από όλους το κλίμα που επικρατεί στη κοινωνία. Και προειδοποιούν: «Όσο οι πολίτες δεν βλέπουν χειροπιαστά αποτελέσματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, τόσο επιτείνεται η οργή τους και αυξάνεται ο κίνδυνος μιας κοινωνικής έκρηξης».

Τις ανησυχίες των βουλευτών φαίνεται ότι συμμερίζεται κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δώσει σαφείς εντολές μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» το κύριο βάρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να δοθεί στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Πολιτικοί αναλυτές πάντως βάζουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Επισημαίνουν συγκεκριμένα ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει μετά τις εκλογές είχε ως βασικό, αν όχι μοναδικό, στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα εξασφάλιζαν την παράταση της δανειοδότησης της χώρας. «Όλα αυτά τελειώνουν τον Ιούνιο» υπογραμμίζουν. «Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο κ. Σαμαράς πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο, ένα νέο όραμα που θα δώσει προοπτική κι ελπίδα στους πολίτες».


Σχολιάστε εδώ