Πρόταση του Γκρούεφσκι υιοθετεί ο Νίμιτς

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς στο ζήτημα της ονομασίας επέλεξε να υιοθετήσει αυτήν τη φορά την πρόταση που έκανε το 2010 ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, στον τότε έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και να προτείνει το όνομα «Άνω ή Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας». Περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το τελευταίο πακέτο λύσης που προτείνεται (εύρος χρήσης, ζητήματα αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας, εθνότητας και ταυτότητας) δεν έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας, αλλά η πάγια τακτική του κ. Νίμιτς μέχρι σήμερα είναι, όταν σε κάποιο από τα κεντρικά ζητήματα υιοθετεί κάποια θέση κοντύτερα στις επιδιώξεις της μιας πλευράς, σε αντίστοιχα σημαντικά ζητήματα να υιοθετεί τις θέσεις της άλλης πλευράς για λόγους ισορροπίας.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Μάθιου Νίμιτς και τους Βασιλάκη και Γιόλεφσκι θα γίνει μετά το Πάσχα. Να υπενθυμίσουμε ότι σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς είναι η υιοθέτηση ονομασίας για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό (η ελληνική πλευρά θέλει ο προσδιορισμός να είναι στη λέξη «Μακεδονία» και όχι στη «Δημοκρατία», προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι η ΠΓΔΜ δεν εκπροσωπεί το σύνολο της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας).

Προβληματική αναμένεται να είναι και η ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, καθώς ο αρμόδιος τσέχος επίτροπος, Στέφαν Φούλε, επιμένει να αγνοεί όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα και να ωραιοποιεί τις πραγματικές επιδόσεις της ΠΓΔΜ στο πεδίο της εκπλήρωσης κριτηρίων και μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την ένταξή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πεποίθηση του επιτρόπου είναι ότι, κρατώντας «ζωντανή» τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα μπορέσει να επηρεάσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό των Σκοπίων, ώστε να επανέλθει η χώρα σε «ευρωπαϊκή» τροχιά. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, εκτιμά ότι η σημερινή ηγεσία των Σκοπίων αντιλαμβάνεται ζητήματα ισχύος και μόνο και ότι η χαλαρή στάση του αρμόδιου επιτρόπου απέναντι στην υποψήφια προς ένταξη χώρα ακυρώνει τον ελεγκτικό ρόλο της Επιτροπής και ενθαρρύνει τον Νίκολα Γκρούεφσκι να σκληραίνει διαρκώς τις θέσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την ελληνική πλευρά αυτήν τη στιγμή, καθώς, καταρχήν, δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για την όποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων και, επιπλέον, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και όσον αφορά τους εταίρους μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κανείς υπολογίσιμος παράγοντας δεν θέλει να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή.

Αθηνα Κουρη


Σχολιάστε εδώ