Πήρε τα βουνά ο Αβραμόπουλος…
Πολύ σωστά η διαδικασία συνεχίζεται με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που θα κρίνει τυπικά αν στοιχειοθετείται ελληνική αξίωση, σε τι ποσό φθάνει και πώς μπορεί να διεκδικηθεί από την Ελλάδα. Γιατί τόσα χρόνια μιλάμε ασαφώς για τις γερμανικές επανορθώσεις (αποζημιώσεις θυμάτων, αποζημιώσεις εγκαταστάσεων, υποχρεωτικό δάνειο κ.λπ.) αλλά δεν γνωρίζουμε επίσημα τίποτα περισσότερο.
Πολύ ορθή και η απάντηση που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος στον Β. Σόιμπλε, αρκεί να μη μείνουμε μόνο στις ηρωικού τύπου δηλώσεις…
Το ποσό των 163 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, είναι αποτέλεσμα μάλλον μπακαλοπρόσθεσης και προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί τον μπούσουλα. Οι ακριβείς υπολογισμοί θα γίνουν μόλις το Νομικό Συμβούλιο αξιολογήσει ποιες αξιώσεις έχουν νομική βάση…
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πρότασή μας είναι ότι, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, να υπάρξει και δημοσιοποίηση των ιστορικών ντοκουμέντων που βρέθηκαν να σαπίζουν στις αποθήκες του υπουργείου Οικονομικών, ως συμβολή στην Ιστορία της χώρας.
****
— Επιτέλους, υπήρξε και μια ανάκληση τιμητικής διάκρισης σε συνταξιούχο πρέσβη, που αποδεδειγμένα πλέον είχε σοβαρό πρόβλημα… φαντασιώσεων. Με Προεδρικό Διάταγμα ανακλήθηκε προηγούμενο Διάταγμα του 2009, που είχε απονείμει στον Λεωνίδα Χρυσανθακόπουλο τον τίτλο του πρέσβη επί τιμή. Ο λόγος δεν αναφέρεται φυσικά, αλλά είναι γνωστό ότι ο κ. Χρυσανθακόπουλος προκάλεσε αρκετή ζημιά στην εικόνα της χώρας, γυρνώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες του Καναδά για να «αποκαλύψει» ότι στην Ελλάδα αναμένεται εξέγερση και γι’ αυτό η Βουλή έχει προσλάβει τη γνωστή από τη δράση της στο Ιράκ αμερικανική εταιρεία ασφάλειας Blackwater για να προστατεύει τη Βουλή…
— Και επισήμως πλέον καθήκοντα διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια ανέλαβε ο πρέσβης Γ. Πουκαμισάς, έμπειρος και με καλές περγαμηνές στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό…
— Χαλαρή προσπαθεί να δείξει η κυβέρνηση μετά τον αιφνιδιασμό του Μ. Νίμιτς και την υποβολή πρότασης για το θέμα της ονομασίας, παρά το γεγονός ότι η συγκυρία είναι αρνητική και είναι προφανής ο στόχος, να χρησιμοποιηθεί η πρόταση για να πιεστεί ακόμη περισσότερο η Αθήνα εν όψει της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο και να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έστω και με άλυτο το θέμα της ονομασίας.
— Γνωρίζοντας ότι ο Αδαμάντιος Βασιλάκης αγαπά τη Νέα Υόρκη και επιθυμεί να επισκέπτεται την αμερικανική μεγαλούπολη τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο, ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι ο τελευταίος που θα ήθελε να περάσει στην Ιστορία ότι έκανε κυβίστηση μπροστά στον κ. Γκρούεφσκι και ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός πρόκειται για τον πιο ακραίο σταλινικό εγκέφαλο που επιβιώνει στη διεθνή σκηνή, συμπεραίνω ότι θα έχουμε και του χρόνου νέους γύρους διαβουλεύσεων για το όνομα…
Το ερώτημα τώρα για τον Δ. Αβραμόπουλο είναι άλλο: Θα αποδεχθεί την πρόσκληση του σκοπιανού ομολόγου του Ν. Ποπόσκι για να συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του SEECP, που θα γίνει τον Ιούνιο στην Αχρίδα; Ή θα στείλει αντιπρόσωπό του;
****
Χωρίς πολιτική…
Πιθανόν να ευθύνεται η δική μας ευαισθησία για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά πρέπει να πούμε ότι είναι απογοητευτική η παντελής έλλειψη πολιτικής έναντι των Τιράνων. Δυστυχώς ο δυναμισμός και η ευρηματικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εξαντλήθηκε με την αποχή του κ. Αβραμόπουλου από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη επέτειο ίδρυσης της Αλβανίας και τις υπόλοιπες φιέστες που εξέφρασαν τον αλβανικό αλυτρωτισμό.
Η ιστορία με τους απογόνους των Τσάμηδων είναι γνωστή. Εδώ και καιρό το θέμα των Τσάμηδων αναδεικνύεται μαζί με το Κοσοβάρικο, το θέμα του Τετόβου και του Πρέσεβου, ως βασικό στοιχείο του αλβανικού αλυτρωτισμού και αναπόσπαστο τμήμα της αλβανικής εθνικής ολοκλήρωσης.
Έτσι, δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια να αναδειχθεί το θέμα των Τσάμηδων σε κεντρικό ζήτημα στην ελληνοαλβανική ατζέντα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ράμα θέλησε να μας πείσει ότι λειτούργησε ως μεσολαβητής, προκειμένου να μην υπάρξει ακραίο ψήφισμα από τη Αλβανική Βουλή, όπως ζητούσε το κόμμα των Τσάμηδων. Και τελικά είδαμε ένα ψήφισμα το όποιο δεν είναι και πολύ καλύτερο από εκείνο των ακραίων εθνικιστών.
Τι ζητά το ψήφισμα; Εκτός όλων των άλλων, επισημαίνει ότι το «Τσάμικο είναι πολιτικό θέμα, το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο των κοινά αποδεκτών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών σχέσεων και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει το Τσάμικο ως πολιτικό ζήτημα στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και να εισηγείται δύο φορές τον χρόνο στη Βουλή της Αλβανίας για τις εξελίξεις επί του ζητήματος αυτού».
— Εκτός από την Πολυξένη Στεφανίδου, που αναλαμβάνει την πρεσβεία στο Μεξικό, ο Δημήτρης Σκαρώματος-Τζίρας, ύστερα από μια ιδιαίτερα αποδοτική και παραγωγική θητεία στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, επιστρέφει στην Κεντρική Υπηρεσία. Στη θέση πρεσβευτή συμβούλου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ τοποθετήθηκε η Ναυσικά Βράιλα.
****
Παραδίδουν τους Ρομά στο τουρκικό προξενείο!
– Καλά, δεν υπάρχει κουκούτσι μυαλό εκεί στην Ξάνθη…
Από ιδιαίτερα αξιόπιστο αναγνώστη της στήλης μας έφτασε η καταγγελία για ωμές παρεμβάσεις στην Ξάνθη για τη διακοπή λειτουργίας του παιδικού σταθμού που έχει ανοίξει υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίς» και με πρωτοβουλία της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Η πρόεδρος του συλλόγου δεν είναι τυχαία περίπτωση. Έχει δώσει και έχει κερδίσει μάχες με όλα τα κατακάθια του προξενικού κατεστημένου στην περιοχή, που προσπαθούν να αποδείξουν ότι και οι τσιγγάνοι είναι τουρκογενείς, αλλά έχει αντισταθεί και στην υπονόμευση από τους τοπικούς παράγοντες, που θεωρούν ότι οι τσιγγάνοι δεν έχουν τα ιδία δικαιώματα με τους υπόλοιπους έλληνες πολίτες.
Είναι αυτή η αντίληψη η οποία «χαρίζει», εκτός των Πομάκων, και τους Ρομά της Θράκης στο τουρκικό προξενείο. Ο παιδικός σταθμός, λοιπόν, που λειτουργούσε με προσφορές ιδιωτικών ιδρυμάτων, φιλοξενούσε 50 από τα σχεδόν 200 παιδάκια τα οποία ζουν στο «γκέτο» και στερούνται βασικών δικαιωμάτων που έχουν τα υπόλοιπα ελληνόπουλα σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας μας. Το πώς ένας παιδικός σταθμός άλλαξε το κλίμα στο Δροσερό, φαίνεται και από το γεγονός ότι στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των μαθητών από το Δροσερό που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία.
Καθώς από καιρό το Δροσερό βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού προξενείου, που θέλει να βάλει πόδι στον οικισμό, η υποχρέωση σε κλείσιμο του παιδικού σταθμού, εφόσον δεν συνδυάζεται με το άνοιγμα όχι ενός, αλλά τουλάχιστον δύο δημόσιων παιδικών σταθμών, θα ισοδυναμεί με παράδοση του οικισμού των Ρομά στην τουρκική προπαγάνδα.
Εξάλλου, η ίδια τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν θα είναι σαν να τιμωρείται από το ελληνικό κράτος, αν και ήταν η μοναδική από τη Θράκη που πήγε στη συνεδρίαση της Επιτροπής του ΟΗΕ στη Γενεύη για τα Ανθρωπινά Δικαιώματα, διατράνωσε την ελληνικότητα των Ρομά του Δροσερού και με μοναδικό σθένος απέκρουσε μόνη της τις επιθέσεις των εκπροσώπων των τουρκοσυλλόγων, που είχαν σπεύσει εκεί με τη χορηγία του προξενείου.
****