«Ξαφνικός θάνατος» για επίορκους στο Δημόσιο

Τελικά, όμως, η εντολή Σαμαρά να αναλάβει τον πρώτο ρόλο στη σχετική διαπραγμάτευση ο Γ. Στουρνάρας αλλά και η δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία το Σύνταγμα δεν απαγορεύει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων όταν καταργούνται οι θέσεις τους, προαναγγέλλουν τον πολιτικά επώδυνο συμβιβασμό, στον οποίο θα υποχρεωθεί να καταλήξει η κυβέρνηση, πιθανότατα πριν από το τέλος της εβδομάδας:

Το πιο «ανώδυνο» σκέλος του συμβιβασμού αυτού είναι η ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τον… «ξαφνικό θάνατο» των επίορκων υπαλλήλων. Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι όσοι υπάλληλοι έχουν καταδικασθεί ή θα καταδικασθούν στο μέλλον από Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια θα χάνουν αμέσως τον μισθό τους αντί να λαμβάνουν ένα μέρος των αποδοχών τους. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα είναι πλέον απολυμένοι από το Δημόσιο, με μόνη πιθανότητα επιστροφής την περίπτωση που θα δικαιωθούν από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό ή από τη Δικαιοσύνη. Με αυτήν τη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα κοπεί η μισθοδοσία άμεσα σε τουλάχιστον 1.000 υπαλλήλους, ώστε να ικανοποιηθεί η επιθυμία της «τρόικας» για… το «πρώτο αίμα» στο Δημόσιο.

Το σκέλος του σχεδίου, όμως, που αναμένεται να προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι αυτό που θα αφορά την οριστική απομάκρυνση τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Η «τρόικα» επιμένει -και φαίνεται ότι θα πάρει τελικά αυτό που ζητάει- να εφαρμοσθεί στο ακέραιο η πρόνοια του Μνημονίου για 25.000 κινητικότητες / διαθεσιμότητες υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε τουλάχιστον οι 20.000 από αυτούς τους υπαλλήλους να φύγουν από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014.

Η μόνη «παραχώρηση» που κάνει η «τρόικα» είναι να προσφέρει στην κυβέρνηση άλλο ένα τρίμηνο, μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, για να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο κατάργησης χιλιάδων θέσεων πλεοναζόντων υπαλλήλων, αλλά ζητάει σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποσαφηνισθεί μέσω της αναθεώρησης του Μνημονίου η υποχρέωση της κυβέρνησης για τουλάχιστον 20.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014 (στο κείμενο του Μνημονίου αυτός ο αριθμός δεν υπήρχε, αλλά γινόταν μόνο μια γενική αναφορά, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι φέτος και οι περισσότεροι εξ αυτών να απολυθούν ως το τέλος του 2014). Επιπλέον, η «τρόικα» θέλει να αποτυπωθούν στο Μνημόνιο αναλυτικοί ενδιάμεσοι στόχοι για τις διαθεσιμότητες, ώστε να υπάρχουν σαφή και απαράβατα όρια για τους επόμενους ελέγχους προόδου που θα υποστεί η κυβέρνηση.

Αμελητέες «εκπτώσεις» στο «χαράτσι»

Σχετικά με το «χαράτσι», η συμφωνία κυβέρνησης – «τρόικας» δεν φαίνεται να αφήνει σοβαρά περιθώρια προσδοκιών για ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων:

= Στην καλύτερη περίπτωση, το οριζόντιο «κούρεμα» σε όλους τους συντελεστές του φόρου στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα φθάσει το 15%, χωρίς όμως να αποκλείεται να «προσγειωθεί», ύστερα από τους τελικούς υπολογισμούς για τα έσοδα, στο 10%. Το ποσοστό της «έκπτωσης» συνδέεται άμεσα και με την αναπροσαρμογή (μείωση) των αντικειμενικών αξιών, καθώς αν αυτή ισχύσει από το 2013 και είναι όσο σημαντική αναμένεται, με βάση την κάμψη των εμπορικών τιμών, τα περιθώρια μείωσης των συντελεστών περιορίζονται δραστικά.

= Η μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη, όμως, περιμένει τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και, γενικότερα, εκτάσεων σε περιοχές εκτός σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή του φόρου κατοχής ακινήτων και στα αγροτεμάχια αναβάλλεται για το 2014, καθώς είναι απροετοίμαστο τεχνικά το υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή του. Έχει όμως συμφωνηθεί με την «τρόικα» να εισπραχθεί εντός του 2014 αναδρομικά ο φόρος ακινήτων εκτός σχεδίου και για το 2013, δηλαδή τον επόμενο χρόνο αυτή η κατηγορία ιδιοκτητών θα έχει… διπλή μερίδα φόρου.

Το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να εισπραχθεί από την επέκταση του φόρου και στα αγροτεμάχια έχει προσδιορισθεί σε 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Πάντως, παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη βάση επιβολής του φόρου, καθώς η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που δημιουργήθηκε μέσω των εντύπων Ε9, δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη και εγκυμονεί κινδύνους:

Κατά πάγια πρακτική, όσοι έχουν αξιώσεις σε αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας εκτάσεις εκτός σχεδίου τις ενέτασσαν στις δηλώσεις Ε9, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται για τα ίδια ακίνητα περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες.

Το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει εκ νέου από τους φορολογουμένους μέσα στο 2013 να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν με τον τρόπο αυτό θα «στρώσει» η βάση δεδομένων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επιβάλλεται φόρος σε δύο ιδιοκτήτες για το ίδιο ακίνητο. Το πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ακραίας μορφής:

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, στην Κρήτη, όπου υπάρχουν κατά παράδοση μεγάλες αμφισβητήσεις των ιδιοκτησιών, αν αθροίσει κανείς τις εκτάσεις που έχουν δηλωθεί μέσω του Ε9, ίσως να καταλήξει σε έκταση διπλάσια της ίδιας της Κρήτης!


Σχολιάστε εδώ