Μερεμέτια αντί σαρωτικού ανασχηματισμού…

Το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό, καθώς ακριβείς πληροφορίες για τις προθέσεις του πρωθυπουργού δεν υπάρχουν. Αντιθέτως περισσεύουν οι εικασίες και οι φήμες, ενώ ακόμη περισσότερα είναι τα σενάρια ως προς τον χρόνο, αλλά και την έκταση (εύρος) των αλλαγών. Ως πλέον πιθανό διάστημα προβάλλει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Αν και όταν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, τον πρώτο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σʼ ένα δύσκολο και περίπλοκο σταυρόλεξο. Από τη μια πλευρά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες, να οδηγήσει στην έξοδο όσους υπουργούς-υφυπουργούς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, χωρίς να προκληθούν αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη, είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εταίρων του. Ιδιαιτέρως δε του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγ. Βενιζέλου, ο οποίος δείχνει να βιάζεται να τοποθετήσει αμιγώς πολιτικά στελέχη σε καίριες κυβερνητικές θέσεις. Στην αντίπερα όχθη, ο Φ. Κουβέλης θα επιδιώξει να διατηρήσει τα κεκτημένα, ήτοι τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κι αν «από σπόντα» του παραχωρηθεί ένα επιπλέον, δεν θα έχει σοβαρές αντιρρήσεις. Λαμβάνοντας κανείς υπʼ όψη τα παραπάνω, τείνει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σʼ έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, να φέρει, όπως λένε, «τα πάνω κάτω» και νʼ αλλάξει έτσι την εικόνα της κυβέρνησης. Αναγκαστικά θα περιοριστεί σε διορθωτικές κινήσεις, που –σε επικοινωνιακό επίπεδο, τουλάχιστον– δεν πρόκειται να του αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσει τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης από τους λεγόμενους… αμετακίνητους υπουργούς, εκείνους που θα παραμείνουν στις θέσεις όποιο κι αν είναι το εύρος των αλλαγών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, (είναι αδιαπραγμάτευτο το «βέτο» που έχει θέσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ), Εργασίας Γ. Βρούτσης, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης (αν κι έχουν διατυπωθεί πολλά παράπονα για την αποτελεσματικότητά του), Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και Τουρισμού Όλ. Κεφαλογιάννη. Μεταξεταστέοι κρίνονται και αναμένεται να βρεθούν εκτός κυβέρνησης οι υπουργοί Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος, Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης κ.ά. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους ή θα μετακινηθούν σε άλλες οι υπουργοί Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος και Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης.

Στον κατάλογο των βουλευτών που σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκονται στον προθάλαμο του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται τα ονόματα των Άδ. Γεωργιάδη, Κυρ. Μητσοτάκη (λέγεται ότι θα του ανατεθεί το Υγείας), Μ. Βαρβιτσιώτη, Μ. Βορίδη κ.ά. Ορισμένα από τα δεδομένα είναι πολύ πιθανό να ανατραπούν, αν κι εφόσον ο κ. Βενιζέλος θελήσει να διεκδικήσει περισσότερα υπουργεία (5-6 αναφέρουν πηγές από το ΠΑΣΟΚ). Σʼ αυτά συγκαταλέγονται το Ανάπτυξης και το Εργασίας, αν και για το πρώτο θεωρείται απίθανο να του το «παραχωρήσει» ο κ. Σαμαράς.

Ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ανασχηματισμό είναι και αυτό της πολυφωνίας, καθώς σε αρκετά υπουργεία την πολιτική ηγεσία συγκροτούν στελέχη από δύο τουλάχιστον κυβερνητικά κόμματα που, ως επί το πλείστον, δεν έχουν αρμονικές σχέσεις, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του έργου που πρέπει να προωθήσει καθένα από τα συγκεκριμένα υπουργεία.


Σχολιάστε εδώ