Μανιτάκη με «κλειστά μάτια» στηρίζει ο Κουβέλης!
Ούτως ή άλλως, στην οριακή κατάσταση στην οποία επιχειρεί να ισορροπήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός δημιουργούνται απρόβλεπτες πολιτικές μεταβλητές, καθώς όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται στις συζητήσεις με την «τρόικα» κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος ΔΗΜΑΡ και Αντώνης Μανιτάκης βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να… πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί η «χρυσή τομή», καθότι και οι δύο πλευρές συνειδητοποίησαν πως η «τρόικα» τους περιμένει και… παραμένει άκαμπτη και άτεγκτη. Παρά το γεγονός, λοιπόν, πως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών άφηναν να διαρρεύσει πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι στον… πάγο, τουναντίον ο κ. Μανιτάκης έδωσε το «παρών» για τα καλά σε όλα σχεδόν τα τετ α τετ με την τριμερή, ενώ γύρω από το πρόσωπό του διεξήχθη μια διελκυστίνδα επαφών και πιέσεων, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη -του οποίου και αποτελεί προσωπική επιλογή- να τον στηρίζει απόλυτα.
Από τις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε στο επιτελείο της Αγίου Κωνσταντίνου ήχησε «κόκκινος συναγερμός». Έγινε κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», πίσω από τις κλειστές πόρτες υπήρξε έντονος προβληματισμός για τους χειρισμούς του τρίτου κυβερνητικού εταίρου τόσο για το καυτό θέμα των απολύσεων, όσο και για το χαράτσι, αφού τα λιονταρίσια «όχι» έγιναν ψίθυροι. Για το τελευταίο, όπως είπε στο «Π» στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονη κριτική από βουλευτές και στελέχη, για το γεγονός ότι μας… άδειασε ο Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη των αρχηγών». Σε ό,τι αφορά το θέμα του Δημοσίου, στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη τόνισε στο «Π» πως «η κατάσταση είναι στατική. Η “τρόικα” ζητάει απολύσεις, αλλά ο Μανιτάκης επιμένει συνολικά στη διοικητική μεταρρύθμιση».
Μετά το πέρας των αλλεπάλληλων συσκέψεων, η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου με ένα ενημερωτικό σημείωμα άσκησε κριτική στην «τρόικα» για την επιμονή της στο θέμα των απολύσεων, αλλά και σε όσους στην κυβέρνηση ασπάζονται την πολιτική της (λες και η ΔΗΜΑΡ μετέχει σε άλλη κυβέρνηση!). Το ενημερωτικό σημείωμα τόνιζε πως «το να συνδέει η “τρόικα” όλο αυτό το τεράστιο εγχείρημα μόνο με τις απολύσεις, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και αντιμεταρρυθμιστικά… Οι αναγκαστικές έξοδοι πρέπει να στηριχθούν στο Σύνταγμα, τους νόμους και τις διαφανείς διαδικασίες… Η ΔΗΜΑΡ δεν θα αποδεχθεί την απαξίωση των ιδεών, του ρόλου και της συμβολής της».
Στο ίδιο μήκος κύματος, εξίσου αντιπροσωπευτικά της στήριξης που παρέχει στον υπουργό του, υπήρξαν τα λόγια του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος και τόνισε: «Αύριο το πρωί να φύγουν όλοι οι επίορκοι και οι κοπανατζήδες ή αυτοί που έχουν πλαστά πιστοποιητικά. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά με σύννομο τρόπο. Να βρεθεί τρόπος. Ο κ. Μανιτάκης το παλεύει αυτό και το ξέρω. Έχει ανάγκη όμως από μια στοιχειώδη συμπαράσταση. Δεδομένες και κυρίαρχες αντιλήψεις για πολλά χρόνια σ’ αυτόν τον χώρο, ως απόρροια του πελατειακού συστήματος, ασκούν αντιστάσεις και δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε από τους υπουργούς, που λογικά θα έπρεπε να συμπαρίστανται στον κ. Μανιτάκη».
Καλά ενημερωμένες πηγές, μάλιστα, τόνιζαν στο «Π» πως, εξαιτίας της «εμπλοκής», έπεσε στο τραπέζι των συσκέψεων, στο στενό επιτελείο του προέδρου, να σπάσει την παράδοση ο κ. Κουβέλης και να ζητήσει ραντεβού με τους επικεφαλής των δανειστών. Επιλογή βέβαια που δεν υιοθετήθηκε, παρά τα… καρφιά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μεσούσης της ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας, για τον οποίο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν την άποψη πως βρίσκεται σε «ανταγωνιστική» διάθεση με τον κυβερνητικό εταίρο.
Να σημειωθεί ότι η σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών έγινε στη σκιά διαρροών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τις οποίες «εάν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο, αυτό δεν είναι πλέον αρμοδιότητα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά της τρικομματικής κυβέρνησης». Της τρικομματικής- τριφασικής κυβέρνησης, που ο καθένας για τον δικό του λόγο βγάζει κατά καιρούς την ουρά του απ’ έξω, συμπλέοντας στο τέλος με τη διαπραγματευτική γραμμή του πρωθυπουργού (το είδαμε άλλωστε και με το “χαράτσι” που… βαφτίστηκε ενιαίος φόρος).
ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ