Η «δημοσκοπική κόπωση» προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ
Τα στελέχη του σχήματος, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνουν μια «δημοσκοπική κόπωση», που αποτρέπει τη δημιουργία του απαραίτητου «αέρα» για την ηγεμονική πολιτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, θέλοντας να αλλάξει το κλίμα, η Συντονιστική Γραμματεία του κόμματος συζήτησε το θέμα της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκει να βγάλει προς τα έξω την εικόνα ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς είναι δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν.
Θέλοντας να απαντήσουν στην κριτική ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα άλλα κόμματα στο παρελθόν, θα απεμπολήσει τις δεσμεύσεις του, τονίζουν κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή τους, μαζί με την ακύρωση των Μνημονίων, θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη μετενέργειά τους και την επεκτασιμότητά τους, θα καταργήσει τα «χαράτσια» και θα εφαρμόσει ένα νέο φορολογικό σύστημα και το Περιουσιολόγιο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι κοινωνικές αδικίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραπάνω δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στην εισήγηση του γραμματέα του ΣΥΝ Δ. Βίτσα προς τη Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φρόντισε να διευκρινίσει ότι η υπόσχεση για τήρηση των δεσμεύσεων γίνεται «με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των συγκρούσεων που απαιτούνται, και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τις κάνουμε».
Η κυβέρνησή μας, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι έτοιμη για σκληρή διαπραγμάτευση, ακόμα και σύγκρουση, με τους δανειστές, αφού είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο κατά τις διαπραγματεύσεις να υπάρξουν απειλές και εκβιασμοί για διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας ή για έξοδο από το ευρώ.
Ως εκ τούτου, έχουν χαράξει τη νέα γραμμή «όχι πάση θυσία στο ευρώ» και τονίζουν ότι απόλυτη προτεραιότητά τους είναι «η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, και όχι η υπαγωγή σε υποχρεώσεις που άλλοι ανέλαβαν, υποθηκεύοντας τη χώρα».
Δεσμευόμαστε, τονίζουν, ότι θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο τέτοιων απειλών και εκβιασμών με όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε. Χαρακτηριστικά, ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι «είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε ακόμα και με τη χειρότερη έκβαση, και είμαστε βέβαιοι ότι σε μια τέτοια, απευκταία, περίπτωση ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει ανεπιφύλακτα».
Τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν όμως ότι δεν θα είναι εύκολο για τις κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουν το ρίσκο μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μιας σύγκρουσης που θα θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ, στο οποίο έχουν επενδύσει πάρα πολλά.
Οι παραπάνω θέσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις «φιλοευρωπαϊκές» και τις «αντιευρωπαϊκές» τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, με την ηγεσία να ξεκαθαρίζει ότι «για εμάς η εναλλακτική λύση δεν είναι ο εθνικός απομονωτισμός και το μόνο αντίπαλον δέος στο μπλοκ εξουσίας είναι η συνεργασία των “θιγόμενων” κρατών του Νότου, που μπορούν να αποκρούσουν και να ακυρώσουν αυτά τα σχέδια».
Για το κρίσιμο θέμα των συνεργασιών, που απασχολεί έντονα το εσωτερικό του κόμματος, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι, αν το κόμμα του δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, θα βρεθούν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που θα στηρίξουν «τη νέα εθνική προσπάθεια», αναφέροντας ότι «δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυσκολίες της χώρας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία μόνο πολιτική δύναμη».
Δεν ξεκαθάρισε όμως σε ποιες πολιτικές δυνάμεις αναφέρεται, αφού εξ αριστερών το ΚΚΕ αρνείται κάθε σκέψη για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση. Μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου, με τους οποίους όμως πέρα από την «αντιμνημονιακή γραμμή» ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και πάρα πολλά κοινά.
Ο Δ. Βίτσας, που απηχεί τις θέσεις του Αλ. Τσίπρα, στην εισήγησή του στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το κόμμα του έχει αποκτήσει ηγεμονική θέση ανάμεσα στις αντιμνημονιακές, αντινεοφιλελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις και δίνει τον τόνο. Απαντώντας στη θέση του Π. Λαφαζάνη για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ανέφερε ότι «θέλουμε τη συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων και καλούμε σε ενότητα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες τους κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης, αφού ο λαός δεν μπορεί να υπομένει την καταστροφή του αναμένοντας τις εκτιμήσεις περί “ωρίμασης του υποκειμενικού παράγοντα”», έκφραση που παραπέμπει στις θέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ.
Με βάση τα παραπάνω, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει το καθήκον να συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να δυναμώσει το «δημοκρατικό αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο με αντιμνημονιακό προσανατολισμό και στόχο την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας», στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ατμομηχανή.