Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι…

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο μας, οι 51 ζητούσαν «εξηγήσεις» από την κυβέρνηση για τις αβυσσαλέες περικοπές που (η «τρόικα») έχει επιβάλει σε μισθούς και συντάξεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφού «δείχνει» ως υπεύθυνο τον Γιάννη Στουρνάρα, διευκρινίζοντας ότι η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και συντάξεων ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι: «επιχειρήθηκε εξάντληση των στενών περιθωρίων ελιγμών της κυβέρνησης, προκειμένου η προσαρμογή των αμοιβών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να επιφέρει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις», με την πραγματικότητα όμως να τον διαψεύδει, αφού οι επιπτώσεις, κυρίως στις συντάξεις, είναι τεράστιες. Όπως εύστοχα παρατηρούσαν ανώτατοι απόστρατοι αξιωματικοί, «ο υπουργός εξιστορεί κάποιες πολιτικές που εφαρμόζει «ως αντιστάθμισμα» για να ελαφρύνει -αλλά μάταια- τα εν ενεργεία στελέχη, αλλά δεν λέει λέξη για τις κουτσουρεμένες συντάξεις των αποστράτων». Πάντως, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να βελτιωθούν οι αμοιβές των στελεχών «μόλις έλθει η ώρα της ανάκαμψης», όπως αναφέρει. Με άλλα λόγια, «ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι»…

Κι άλλο παρατράγουδο…

= Για τα φαιδρά αλλά και άκρως ανησυχητικά παρατράγουδα των κρίσεων τα είπαμε αναλυτικά. Η σιωπή της εξουσίας τα επιβεβαιώνει.

= Ιδού, όμως, που προκύπτουν νεότερα.

= Στα πολύπαθα και χρεωμένα ΕΑΣ είχε διορισθεί ως πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος από τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο ο ταξίαρχος εα κ. Κ. Πιλάλης. (Ο πρώην ΥΕΘΑ και νυν Εξωτερικών είχε την πολιτική ευαισθησία και την εντιμότητα να μην τον διορίσει με πενταετή θητεία, ως έπραττε ο κ. Βενιζέλος για τους γρεναδιέρους του, αλλά με ανοικτή σύμβαση.)

= Το ΥΕΘΑ προ εικοσαημέρου ανακοίνωσε, εν χορδαίς και οργάνοις, την αντικατάστασή του από το ελπιδοφόρο δίδυμο Μανούσου – Χριστογιαννάκη.

= Οι διορισθέντες μετέβησαν στη Δάφνη για να παραλάβουν, αλλά το ΥΕΘΑ λησμόνησε να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες.

= Σήμερα ο κ. Κ. Πιλάλης συνεχίζει να διοικεί το ευαγές ίδρυμα και οι δύο νέοι αναμένουν στο διπλανό δωμάτιο, αδρανούντες και ομφαλοσκοπούντες, να αφυπνισθεί το ΥΕΘΑ!

= Στο προχθεσινό forum «Άμυνα και Ασφάλεια» του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου στο «Intercontinental» είχε προγραμματισθεί να μιλήσει ο κ. Μανούσος, αλλά εμφανίσθηκε, πολύ σωστά, ο κ. Πιλάλης. Αναμενόμενα ήταν τα ειρωνικά σχόλια…

Ο Τάφος του Ινδού

= Η ονομασία αυτή είχε δοθεί τη δεκαετία του ’90 από έναν χιουμορίστα ναύαρχο στο δωμάτιο εκείνο του υπουργικού γραφείου όπου εναποτίθεντο («ενταφιάζονταν») οι φάκελοι των Επιτελείων που δεν υπέγραφε ο υπουργός Άμυνας.

= Ειρήσθω εν παρόδω, ο υπουργός, ο εκάστοτε υπουργός, πρέπει να υπογράφει ή να μην υπογράφει τις προτάσεις, δικαιολογώντας όμως οπωσδήποτε την άρνησή του. Ο «ενταφιασμός» είναι απαράδεκτος και δείχνει πολιτικό στερούμενο του βασικού προσόντος της αποφασιστικότητας και της ανάληψης ευθύνης.

= Η μη υπογραφή ή μη αιτιολογημένη απόρριψη, δηλαδή ο «ενταφιασμός», δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ενίοτε εκθέτει τον ίδιο τον υπουργό γιατί, αν πρόκειται περί οικονομικού θέματος, οι κακοθελητές εύκολα καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Περιμένει κάποιον να του χτυπήσει την πόρτα για να υπογράψει ή παρέμβαση μεσάζοντα». Το τελευταίο, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε πολλάκις.

= Ο Τάφος του Ινδού εξακολούθησε να υπάρχει, με μικρές όμως διαστάσεις, επί Ακογιάννων, που, στην πρεμούρα τους να υπογράψουν συμβάσεις, υπογράφουν και τα υπόλοιπα. Και ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος υπέγραφε…

= Ο Τάφος ξαναβρήκε ημέρες δόξας, έγινε μαυσωλείο, επί Μεϊμαράκη – Βασιλάκου – Βενιζέλου. Κυριάρχησε το δόγμα: «Δεν υπογράφω, δεν αναλαμβάνω ευθύνες, άρα κανείς δεν θα με ενοχλήσει». Όλα πήγαν πίσω. Ούτε ανταλλακτικά ούτε καύσιμα ούτε εκσυγχρονισμοί. Απλώς σημειώνω ότι ο κ. Μεϊμαράκης υπέγραψε μία μόνο, λεόντειο κυριολεκτικά, σύμβαση για προμήθεια δύο ελικοπτέρων PUMA από τη Γαλλία και ο κ. Βενιζέλος την προμήθεια ακόμη δύο υποβρυχίων (όταν ήδη είχε ξεσπάσει η οικονομική θύελλα), όταν οι Γερμανοί μάς όφειλαν την παράδοση τριών, υπερκοστολογημένων, από τα τέσσερα. Οι αποφάσεις αυτές είχαν προκαλέσει πολλά ανθυπομειδιάματα, και μάλιστα τελευταία, όταν ο ναύαρχος Φενέκος αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο πιεζόταν από τον κ. Βενιζέλο να εγκρίνει την αγορά των δύο Υ/Β. Τον Μπένι ποιος τον πίεζε να πιέζει;

= Οι φάκελοι συσσωρεύονταν και, όπως λέγεται, ο κ. Βενιζέλος άφησε στον Μπεγλίτη, ως αναμνηστικό δώρο, 2.500 ανυπόγραφους φακέλους, μεταξύ των οποίων και πολυτιμότατους και επείγοντες, όπως:

= Ανταλλακτικών μαχητικών.

= Εκσυγχρονισμού Ε/Π Apache (είχε εκπνεύσει η προθεσμία της Boeing και τα ελικόπτερα καταδικάστηκαν ήδη σε απαξίωση).

= Καταστροφής ναρκών ΚΠ.

= Πυρομαχικών αρμάτων.

= Μπαταριών Υ/Β.

= Ενεργοποίησης συμφωνιών υποστήριξης υλικών (FOS), που η μη ύπαρξή τους απαξιώνει πάλι τα οπλικά συστήματα (π.χ., μαχητικά Mirage, ελικόπτερα Apache, ραντάρ Arthour κ.ά.).

= Αντισταθμιστικών, κόστους δισ. ευρώ, που θα έδιναν πνοή στην εγχώρια βιομηχανία και στα Επιτελεία.

Σήμερα

= Για να είμαι δίκαιος, πληροφορήθηκα ότι ο ΥΦΕΘΑ κ. Π. Καράμπελας (στον οποίο η στήλη δεν χαρίζεται) είναι ταχύς στις αποφάσεις. Υπογράφει, παίρνει θέση στις εισηγήσεις των Επιτελείων.

= Ο όρος ΕΠΕΙΓΟΝ ή ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ έχει καταργηθεί, γιατί οι φάκελοι κάπου κολλάνε και η προτεραιότητά τους χάνει το περιεχόμενό της.

= Για το πού κολλάνε μετά και γιατί κολλάνε ας ερωτηθεί ο κ. Καράμπελας. Ίσως στο delivery, ίσως στην έλλειψη κάποιου συντονιστή στο υπουργικό γραφείο.

= Ρώτησα κάποιον διαδρομιστή εντός της ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ και μου απάντησε ότι ο Τάφος του Ινδού εξελίσσεται σε Ταζ Μαχάλ! Αυτό επιβεβαιώνεται από την καταγγελία του τ. Α/ΓΕΣ, στρατηγού κ. Κ. Γκίνη, ότι ο φάκελος αναδιοργάνωσης των Επιτελείων και περαιτέρω του Στρατεύματος ευρίσκεται σε κάποια… σαρκοφάγο του Τάφου από τετραμήνου, όπου αναπαύεται και ο φάκελος περί θητείας Αρχηγών κ.ά. Υπάρχουν, όντως, φάκελοι που ενοχλούν την «παράγκα», γιατί, αν προχωρήσουν, θα εμποδίσουν τις παρεμβάσεις της.

= Ο υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος θα πρέπει να λάβει ταχέως θέση, να ρίξει τουλάχιστον μια ματιά στον Τάφο και τις σαρκοφάγους. Μήπως του τα κρύβουν μανδαρίνοι; Είχε συμβεί κι αυτό. Εξάλλου, λέγεται ότι διαθέτει δεκάδες βοηθούς και… μαστορόπουλα.

Σοφές και σωστές ενέργειες

= Του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, με το:

= Να επιτύχει δυνατότητα δανεισμού αξιωματικών εε και εα με ευνοϊκούς όρους από τον ΑΟΟΑ για στεγαστικές ανάγκες.

= Να προχωρήσει δραστήρια σε πρωτοβουλία εξωστρέφειας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία (κρατική και ιδιωτική) σε συνεργασία με τον ΣΕΚΠΥ (Σύλλογο Ελλήνων Κατασκευαστών) και με επίσκεψη στα κρατικά εργοστάσια (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ), με πρεσβευτές και στρατιωτικούς ακολούθους ενδιαφερομένων για συνεργασία χωρών.

= Να προχωρήσει σε ανανέωση της θητείας των εξαιρετικά αποδιδουσών διοικήσεων ΝΙΜΤΣ και ΛΑΕΔ. Το ΝΙΜΤΣ στα χέρια του ταξχου – γιατρού Τέγου λειτούργησε, επιτέλους, ως νοσοκομείο, ενώ η ΛΑΕΔ στα χέρια του ταξχου Στασινού όχι μόνο βελτίωσε ποιοτικώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά είναι και κερδοφόρος, μου εκμυστηρεύθηκε τ. Α/ΓΕΣ.

= Αρκεί να μη μείνουμε στα λόγια (το γοργόν και χάριν έχει) και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις να μην ενδώσει στις πιέσεις της «παράγκας». Με πληροφορούν ότι πλήθος αποστράτων της Κλαδικής τον πολιορκεί…

Ξανά μανά οι μπαταρίες των Υ/Β

= Όπως με πληροφόρησε πλοίαρχος (Μ) του ΠΝ (εε), υπάρχει ξεχασμένη μια διαδικασία Τελευταίας και Καλύτερης Προσφοράς, η BAFO (Best And Final Offer), που έχει εφαρμοστεί πολλάκις επιτυχώς.

= Καλούνται οι ανταγωνιστές ενώπιον ενός υψηλού στελέχους του ΠΝ ή της ΓΔΑΕΕ και δίδουν γραπτώς την καλύτερη, ο καθένας, τιμή. Οπότε, αναδεικνύεται επί τόπου αυτός που επικρατεί.

= Αυτά, και τέρμα το… μυστηριώδες παρασκήνιο… Διαφάνεια!

= Σπεύσατε, κύριε υπουργέ, πριν συμβεί το μοιραίο… Οι υποβρυχιάδες, με το δίκιο τους, έχουν εξοργισθεί. Και την οργή τους είναι άδικο να την εισπράττετε εσείς.


Σχολιάστε εδώ