Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Το πρόβλημα της Κύπρου κλόνισε σοβαρά την αξιοπιστία των τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες μέχρι τώρα θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο για τα κεφάλαια που καταλήγουν στις τράπεζες. Οι ασχολούμενοι με τα χρηματοπιστωτικά θέματα, καθώς και οι τραπεζίτες, διακηρύσσουν ότι το μέχρι τώρα τραπεζικό απόρρητο έχει καταρριφθεί και οι καταθέσεις άνω των 100.000 θα καλούνται συνέχεια να συνεισφέρουν στα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει μια χώρα. Και καθ’ όσον αφορά τις καταθέσεις μικρότερου ποσού, ήδη η Κομισιόν έχει προσανατολιστεί στην ιδέα να συμμετέχουν και αυτές στο όποιο «κούρεμα», κατά ηπιότερο όμως τρόπο. Επικεφαλής αυτής της άποψης φέρεται να είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν. Και, καθώς φαίνεται, στο εγγύς μέλλον η άποψη αυτή θα γίνει αποδεκτή, επειδή και πολλά ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ την έχουν υιοθετήσει. Ασφαλή καταφύγια πλέον δεν υπάρχουν. Όμως ανώτερα τραπεζικά στελέχη τώρα συνιστούν την επένδυση σε ξένα νομίσματα, και κατά προτίμηση στα διεθνή νομίσματα, όπως στο δολάριο, στο ευρώ και κατά μικρότερο ποσοστό στη στερλίνα και στο ελβετικό φράγκο. Μέσα στον πόλεμο των ισοτιμιών που υπάρχει τώρα, η διασπορά σε ορισμένα νομίσματα μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρα για τους αποταμιευτές.
2
Το οξύ οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου έχει παράπλευρες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Η ύφεση, το μπλοκάρισμα των καταθέσεων, η αύξηση της φορολογίας και η ανεργία άρχισαν ήδη να μειώνουν αισθητά την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει και περιορισμό των ελληνικών εξαγωγών στην Κύπρο. Μέχρι τώρα, παρά τον μικρό αριθμό των κατοίκων της, η Κύπρος απορροφούσε κάθε είδους ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η Κύπρος ήταν η τέταρτη στη σειρά χώρα που απορροφούσε τις περισσότερες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Η πρώτη χώρα είναι η Γερμανία, η δεύτερη η Ιταλία, η τρίτη η Τουρκία και η τέταρτη η Κύπρος. Και δεν είναι μόνο αυτή η παράπλευρη αρνητική επίπτωση. Το μπλοκάρισμα των καταθέσεων θα προκαλέσει και μείωση του εισαγωγικού εμπορίου της Κύπρου. Αλλά και η εξαγορά των εδώ κυπριακών τραπεζών (Λαϊκής, Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής Τράπεζας) φαίνεται ότι θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος. Βέβαια, εδώ υπάρχουν μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού μας συστήματος. Και συνεπώς τα προβλήματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο. Βέβαια, και η Ελλάδα έχει κάποιο ποσοστό ευθύνης για όσα συνέβησαν στην Κύπρο. Και επόμενο είναι ένα ποσοστό των ευθυνών να επιβαρύνει και την Ελλάδα, όπως, για παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε το περσινό «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Και οι τράπεζες της Κύπρου είχαν προμηθευτεί αρκετά ελληνικά ομόλογα.
3
Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην Άπω Ανατολή. Ας ευχηθούμε ο νεαρός ηγέτης της Βόρειας Κορέας να μη φτάσει στα άκρα. Η Νότια Κορέα ασφαλώς δεν είναι μόνη και έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, με ολόκληρο το πλούσιο οπλοστάσιό της σε πυρηνικό εξοπλισμό. Και η Βόρεια Κορέα ασφαλώς έχει τον δικό της προστάτη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η περιοχή αυτή του Ειρηνικού Ωκεανού είναι επιβαρημένη από μεγάλη πυρηνική ραδιενέργεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη μείζονα αυτή περιοχή έγινε ο πρώτος βομβαρδισμός με ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία. Οι περισσότερες δοκιμές αργότερα των πυρηνικών όπλων έγιναν στην περιοχή αυτή του Ειρηνικού. Και ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη μεγάλη καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στην Ιαπωνία. Η ραδιενεργός αυτή μόλυνση επόμενο ήταν να επεκταθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Οι κλιματικές αλλαγές που εμφανίζονται σήμερα (καταστρεπτικοί σεισμοί, τυφώνες, τσουνάμι, πλημμύρες κ.λπ.) οφείλονται στην ασύνετη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον. Και ασφαλώς έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική δραστηριότητα, και στην υγιεινή του κυκλώματος διατροφής, και στην υγεία του ανθρώπου. Οι ηγέτες των δύο κρατών της Κορεατικής Χερσονήσου επωμίζονται τεράστιες ευθύνες έναντι της ανθρωπότητας, έστω και αν ξεσπάσει ένας περιφερειακός πόλεμος. Την ίδια ευθύνη επωμίζονται και όσοι κρύβονται πίσω από τις ηγεσίες των δύο αυτών κορεατικών κρατών. Η Γη έχει φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής της και ο συνεχής βιασμός της στο εξής θα έχει τρομερές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.