Για την πάρτη τους ψήφισαν στη Βουλή

Με την τροπολογία αυτή που ψηφίσθηκε… απνευστί, διαγράφονται τα δάνεια που χρωστάνε τα κόμματα -μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ οφείλουν συνολικά πάνω από 250.000.000 ευρώ, ενώ δάνεια σε εκκρεμότητα έχει και ο Συνασπισμός, του οποίου συνέχεια είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-, δάνεια των Ιδρυμάτων πρώην πρωθυπουργών και… Ινστιτούτων κομμάτων και προφανώς και γνωστών ημετέρων, που κρύβονται πίσω από τη γενικολογία της αιτιολογικής έκθεσης και του άρθρου με αριθμό 78 που μπήκε στον επενδυτικό νόμο. Με την άθλια και προκλητική αυτή ρύθμιση ορίζεται ότι όλοι εκείνοι οι τραπεζίτες, τα μέλη των ΔΣ, εκπρόσωποι και στελέχη γενικά της τράπεζας δεν διαπράττουν απιστία για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει ή θα χορηγήσουν! Τους προσφέρουν δηλαδή ΑΣΥΛΙΑ για τις παρανομίες που έχουν διαπράξει αλλά και για τα θαλασσοδάνεια που από εδώ και πέρα θα δώσουν. Τους λένε δηλαδή δίνε δάνεια και μη φοβάσαι, αφού έχεις προκαταβολικά εξασφαλισμένο το ακαταδίωκτο! Τέτοια ωμή και απροσχημάτιστη κάλυψη αποδεδειγμένων παρανομιών που έχουν γίνει στις χορηγήσεις δανείων στα κόμματα και σε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών, αλλά και σε άλλα κομματικά μαγαζιά, δεν έχει προηγούμενο.

Για τον κοσμάκη πέρα βρέχει…

Για άλλη μια φορά τα κυβερνώντα κόμματα, αλλά και με τον… πλάγιο χαμηλό ήχο του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν ότι για την πάρτη τους και μόνο ενδιαφέρονται και ασʼ τον κόσμο να… κουρεύεται. Και ας μη σπεύσουν να πουν ότι δεν είναι έτσι, γιατί η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Ας φέρουν έστω και μια τέτοιου είδους τροπολογία που έφεραν και ψήφισαν για ελάφρυνση των υποχρεώσεων που έχουν οι πολίτες, τα νοικοκυριά από δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά που έχουν πάρει, ή για τους επαγγελματίες που έχουν πάρει δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ. Η παραμικρή ρύθμιση που να δίνει ανάσα, να δείχνει μια σταλιά ανθρωπιάς, ότι εκεί στο Μαξίμου σκέπτονται τον κόσμο, που έχει καταρρεύσει, που χρωστάει 5 και 10.000 ευρώ και τον απειλούν με φυλακή, δεν υπήρξε. Το κράτος για αυτόν υπάρχει μόνο για να τον ξεζουμίζει.

Από τον φόβο του Πεπόνη…

Ο λόγος που άρον άρον επισπεύτηκε η κατάθεση αυτής της τροπολογίας και η οποία φτιάχτηκε στο πόδι και έτσι εξηγούνται λάθη που έχουν γίνει, που κατά νομικούς δεν απαλείφουν τη διάπραξη της απιστίας, είναι γιατί ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης έχει αρχίσει και ψάχνει, έπειτα από προκαταρτική εξέταση που είχε διαταχθεί, για το αν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις με τις οποίες χορηγήθηκαν τα δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κόμματα. Και αυτό έχει θορυβήσει τους τραπεζίτες εκείνους που έχουν υπογράψει τα εν λογω δάνεια, χωρίς τα κόμματα να καλύπτουν τις προϋποθέσεις που προβλέπουν οι διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπάρχει η άποψη ότι η ψηφισθείσα τροπολογία δεν εμποδίζει τον κ. Πεπόνη να προχωρήσει γιατί δεν καλύπτει τους διαπράξαντες απιστία, υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη σύμφωνα με την οποία η ψήφιση της τροπολογίας την προκαταρκτική εξέταση για τη χορήγηση των δανείων στα κόμματα, με μόνη εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση τους.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με έγγραφο του Γιάννη Ραγκούση όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών:

= το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει από την Αγροτική 96.800.000 ευρώ, από τη Μarfin 5.000.000 ευρώ και από την Πειραιώς 15.000.000 ευρώ, ήτοι σύνολο 111.800.000 ευρώ και

= η ΝΔ 105.000.000 ευρώ από την Αγροτική και 15.000.000 ευρώ από την Πειραιώς ήτοι σύνολο 120.000.000 ευρώ.

Επίσης στο μικροσκόπιο των Οικονομικών Εισαγγελέων μπήκαν ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρά ποσά και το ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που πήρε δάνεια με εμπράγματες εγγυήσεις.

Να μην υπογράψει ο Παπούλιας

Εφόσον δίνει άφεση αμαρτιών σε όσα έχουν διαπραχθεί, ανεξάρτητα αν θα σκαλώσουν στον Πεπόνη, έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας υποχρέωση, να μην υπογράψει τον νόμο στον οποίο εντάχθηκε η σκανδαλώδης τροπολογία, εκφράζοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πάνω από όλα ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα αλλά και οι… φίλοι δεν είναι πάνω από τους νόμους και με μεθοδεύσεις να επιβάλλουν να έχουν το ακαταδίωκτο. Αν ο Πρόεδρος νομιμοποιήσει την απιστία που έχει διαπραχθεί, τότε αυτόματα καθίσταται συνυπεύθυνος του εγκλήματος.

Ομολογία του σκανδάλου η τροπολογία

Αν δεν είναι έτσι κ. Πρόεδρε, τότε ποιος ο λόγος της τροπολογίας; Αν έχουν τηρηθεί οι διατάξεις και οι προϋποθέσεις που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος στα δάνεια που έχουν δοθεί ας επιβεβαιώσουν με μια απλή κίνηση: Καταργώντας αύριο κιόλας με νέα τροπολογία που θα ψηφισθεί αμέσως το άρθρο 78 του νέου επενδυτικού νομού. Η σπουδή πάντως της κατάθεσης της χαριστικής τροπολογίας δείχνει ότι κάτι τρέχει και εκείνοι που κινδυνεύουν πιέζουν για κάλυψη, απειλώντας ενδεχομένως ότι θα ανοίξουν το στόμα τους…

Ιδού το… σώμα της απιστίας

Απιστία πάντως και με αποδεδειγμένα ίχνη των δραστών έχουν διαπράξει εκείνοι που… εμπνεύστηκαν, έγραψαν, κατέθεσαν και ψήφισαν την επαίσχυντη τροπολογία. Η αιτιολογική έκθεση και το άρθρο που ψηφίσθηκε έχουν ως εξής:

«Αιτιολογική Έκθεση
Με τη διάταξη αυτή αποσκοπείται η διευκόλυνση της χρηματοδότησης των κατωτέρω αναφερομένω νομικών προσώπων και η απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς την κατεύθυνση αυτή. Ορίζεται λοιπόν ότι δεν διαπράττουν απιστία τα όργανα της Τράπεζας (πρόεδρος ΔΣ, μέλη ΔΣ, εκπρόσωποι και στελέχη γενικά της τράπεζας) που εισηγούνται, αποφασίζουν, εγκρίνουν και χορηγούν δάνεια σε νομικά πρόσωπα είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως αυτός προσδιορίζεται από τον νόμο κάθε φορά), που όμως είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι γενικά σε επιχειρήσεις ή άλλα νομικά πρόσωπα. Το αδίκημα της απιστίας δεν στοιχειοθετείται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει η διάταξη, δηλαδή: α) αν υπήρχαν σχετικές αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας για τη χορήγηση δανείων και, γενικά, πιστώσεων, β) αν τηρήθηκαν οι κανονιστικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος όπως αυτές περιλαμβάνονται ΠΔΤΕ; Αυτονόητο είναι ότι η τήρηση των διατάξεων αυτών προσδιορίζεται και βεβαιώνεται από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτονόητο, επίσης, ότι η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια.

Άρθρο…
Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτό οριοθετείται κατά νόμο καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζες και β) τηρήθηκαν, κατά την χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).

Αθήνα 4/4/2013

Οι προτείνοντες βουλευτές: Δημήτριος Χριστογιάννης, Δημήτριος Τσουμάνης, Διονύσης Σταμενίτης».


Σχολιάστε εδώ