Ασυντόνιστη πολιτεία το ΠΑΣΟΚ

Στην Ιπποκράτους θεωρούν πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την «πολιτική επιβίωση» της κυβέρνησης τον «άμεσο και ριζικό ανασχηματισμό της», ενώ βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη, με αφορμή μια σειρά από δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα (ακύρωση του deal Εθνικής-Eurobank, το μπάχαλο που έγινε στη Βουλή με την τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων, την απόσυρση την ύστατη στιγμή της τροπολογίας για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα γιατί ήταν προχειρογραμμένη κ.ά.), σημείωναν χαρακτηριστικά: «Τι ανασχηματισμός να γίνει. Εδώ θέλει όλα από την αρχή, δεν δουλεύει τίποτα, έχουν κατεβάσει ρολά τα περισσότερα υπουργεία».

Πάντως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η διαπραγμάτευση με την «τρόικα», τόσο γιατί όσο συντηρείται η παρουσία της «τρόικας» στην Αθήνα και εντείνονται οι διαβουλεύσεις εκτίθεται περισσότερο η Ιπποκράτους, αφού δεν μπορεί να σταθεροποιήσει και να διατηρήσει ούτε μία «κόκκινη γραμμή», όσο και γιατί ταυτόχρονα διαφαίνονται εντονότερα οι συνέπειες των διαπραγματεύσεων που είχαν γίνει παλαιότερα (επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου).

Στην Ιπποκράτους εκφράζουν τη βεβαιότητα πως μέχρι σήμερα (Κυριακή) θα υπάρξει συμφωνία με την «τρόικα» και στο θέμα της δημόσιας διοίκησης και της κινητικότητας / απολύσεων στο Δημόσιο. «Η εκ μέρους της «τρόικας» αποδοχή του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις προσδίδει στην παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση αμιγώς διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά», επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου. Πάντως η Ιπποκράτους έχει πολλούς λόγους να θέλει να κλείσει έστω και άρον άρον, το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και πρωτίστως γιατί όσο συντηρείται ανοικτό «κερδίζει πόντους η ΔΗΜΑΡ», καθώς δείχνει να επιμένει στο θέμα της κινητικότητας και να αρνείται τυφλές και οριζόντιες απολύσεις. Ταυτόχρονα επανέρχεται στη μνήμη πολλών και η προεκλογική δέσμευση του ίδιου του κ. Βενιζέλου, πως «δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο».

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας στοιχειώδης συντονισμός και να ξεπεραστούν οι εσωτερικές τριβές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το νεοεκλεγέν Πολιτικό Συμβούλιο. Ήδη πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι προβληματισμένοι με αποφάσεις και επιλογές του οργάνου και καταλογίζουν σε αρκετά από τα μέλη του «πλήρη απειρία και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό των τριβών που υπάρχουν ότι ενώ το Πολιτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να υπερψηφιστεί το «σχέδιο Αθηνά» για τα Πανεπιστήμια, αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έπραξαν το εντελώς αντίθετο.

Στο μεταξύ, εκφράζονται προβληματισμοί και επιφυλάξεις για χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αρκετά στελέχη και βουλευτές προβληματίστηκαν έντονα από την κίνηση του προέδρου του κόμματος «να στήσει πάλι μικρόφωνα και να κάνει δημόσιες δηλώσεις», για να υπερασπιστεί την ανάγκη να συναντήσει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ την «τρόικα» ώστε να συζητήσουν τη «διάφορα απόψεων για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη δημόσια διοίκηση». Λένε μάλιστα ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην έχει πια ούτε ιδέες, ούτε προτάσεις, ούτε πρωτοβουλίες για να καταθέσει, ώστε να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, και το μόνο που κάνει πλέον είναι να αναπαράγει με διαφορετικές λέξεις το Μνημόνιο».

Μάλιστα τα ίδια στελέχη αναρωτιόντουσαν αν «με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει σοβαρή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την ”τρόικα”», ενώ σημείωναν πως όλα αυτά δείχνουν ότι ο κ. Βενιζέλος «διακατέχεται από ένα άγχος διαχείρισης του Μνημονίου και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει ότι έχει όραμα και σχέδιο για να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση».


Σχολιάστε εδώ