XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ
> Απʼ ό,τι φαίνεται, κάποιους τους βολεύει να προπαγανδίζουν ότι ο μεγάλος πλούτος που παρήγαν οι εισηγμένες την προηγούμενη δεκαετία χάθηκε μέσα σε λίγα χρόνια ύφεσης! Ξεχνούν, βέβαια, να μας πουν για ποια κέρδη μιλούν… Τα πραγματικά ή τα εικονικά; Που κατευθύνθηκαν… στα ταμεία των εταιρειών ή στις τσέπες των βασικών τους μετόχων; Επανεπενδύθηκαν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ή φυγαδεύτηκαν σε φορολογικούς παραδείσους; Πόσα από αυτά παρήγαγαν προστιθέμενη αξία και πόσα έγιναν βίλες, κότερα, πολυτελή ΙΧ, πούρα και χαβιάρι;
> Καλομελέτα κι έρχεται! Κάτι μας λέει πως σε κάποιες αποκρατικοποιήσεις λίαν συντόμως θα αρχίσει το πινγκ πονγκ των ευθυνών μεταξύ συμβούλων πώλησης και Επιτροπών Αξιολόγησης για το σύνολο των ενεργειών, των παραλείψεων και των συνθηκών που οδήγησαν στις αποφάσεις τους.
> Δεν μιλάμε τυχαία! Από τη στιγμή που οι επίτροποι-ορκωτοί ελεγκτές των τραπεζών αναμένεται να αποφασίζουν σχετικά με το αν θα μεταφέρουν σε παρούσες αξίες τις μελλοντικές προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθαρή τους θέση, μήπως θα πρέπει να αναζητηθούν τυχόν σχέσεις εξάρτησης που έρχονται από το κοντινό παρελθόν;
> «Στην Κύπρο επιλέχθηκε το “κούρεμα” των καταθέσεων… στην περίπτωση της Ελλάδας η μεγάλη φορολογία στα ακίνητα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) κ. Άννα Παξινού. Αβίαστα, λοιπόν, προβάλλει το ερώτημα: Ποια από τις δύο επιλογές ήταν η πιο σωστή; Μη βιαστείτε να απαντήσετε ούτε να διαλέξετε πλευρά ανάλογα με τα κοντόφθαλμα συμφέροντά σας.
> Ποιος διαμεσολαβητής, πραγματογνώμονας, βασικός μέτοχος και λοιπά; Αν δεν ήταν ο δικηγόρος της ΝΕΛ, δεν επρόκειτο να επιτευχθεί η συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ της ναυτιλιακής και των πιστωτών της Millennium Bank, Antelope Shipping INC και FΒB BANK, που εκπροσωπούν το 75% επί του συνόλου και το 99% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων.
> Γιατί να τους δώσει πάτημα και να έχουν να λένε; Σε μια περίοδο που οι «τρόικες» εσωτερικού και εξωτερικού αναζητούν τρόπους να απαξιώσουν την εικόνα της Attica Bank, ώστε να έχουν επιχειρήματα για να τη χαρίσουν σε κάποια συστημική τράπεζα, μήπως ήταν λάθος της διοίκησής της να προχωρήσει σε αυξημένες προβλέψεις τόσο για τις επισφαλείς χορηγήσεις όσο και για την απομείωση των συμμετοχών της σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.;
> Από λογικές έγιναν παράλογες… οι ζημίες του Ομίλου της ΑΝΕΚ! Σαν πολύ υψηλές δεν είναι οι απομειώσεις πάγιων στοιχείων ενεργητικού, που από τα 6,3 εκατ. στην προηγούμενη χρήση εκτοξεύθηκαν στα 35,5 στην τρέχουσα;
> Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει; Ποιος έλεγξε το εύλογο του τιμήματος της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της Δομικής Κρήτης στη συγγενή εταιρεία Βιομηχανική και Εμπορική Επιχείρηση Κρήτης Ανώνυμη Εταιρεία;
> Την ύστατη ώρα και εν μέσω αργίας! Τυχαίο που τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Altec ανακοινώθηκαν την Κυριακή 31 Μαρτίου; Δεν νομίζουμε, καθώς πρόκειται για συνειδητή πράξη της διοίκησης, που στοχεύει στον κατευνασμό των όποιων αντιδράσεων.
> Καλό το παραμύθι, αλλά κρύβει τον δράκο! Πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, δρα Β. Αποστολόπουλο, που μίλησε για «πατριωτικό επιχειρείν», «κοινωνικό συμβόλαιο» και διάφορα άλλα τέτοια τσιτάτα για να εντυπωσιαστεί το κοινό, αλλά από ουσία μηδέν. Αν έβγαζε τα παραμορφωτικά γυαλιά που κάνουν τον κόσμο να φαίνεται όμορφος, θα αντίκριζε τη σκληρή πραγματικότητα.
> Πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο βγάζει την ουρίτσα του από το κάδρο των όποιων ευθυνών; Γιατί ο νομικός σύμβουλος της θυγατρικής της ΔΕΗ, εταιρείας Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, δύναται να μετέχει στο διοικητικό της συμβούλιο χωρίς ψήφο;
> Είναι θέμα στρατηγικής επιλογής ή προσβλέπει σε κάτι άλλο; Τι κι αν οι ζημίες της Σφακιανάκης για την προηγούμενη χρήση άγγιξαν τα 46,3 εκατ. ευρώ, εντούτοις οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές κινήθηκαν πέριξ των 9…
> Απʼ τα ψηλά στα χαμηλά κι απʼ τα πολλά στα λίγα… Άλλωστε, ρόδα είναι και γυρίζει! Ο λόγος για τον κ. Λάμπρο Παπαδόπουλο που από τη Citigroup στο Λονδίνο εντάχθηκε στο διοικητικό δυναμικό της Euroxx Χρηματιστηριακής.
> Εύλογη η απορία μας! Με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σέλμαν και λαμβάνοντας υπόψη ότι παραμένει ως διευθυντής της εταιρείας, αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο παραιτήθηκε ο κ. Κουταλιάγκας από εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου…
> Το έκτο θέμα ημερήσιας διάταξης είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή! Σε μια εποχή περικοπών και μειώσεων, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να ικανοποιήσει τους insiders της προτείνοντας επιστροφή κεφαλαίου.
> Ετοιμάζουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να το παραδώσουν άνευ βαρών στον νέο του ιδιοκτήτη; Προτιμούν να καλύψουν έως επτά χρόνια τις εισφορές όσων υπαλλήλων κάνουν χρήση του προγράμματος εθελουσίας παρά να τους αξιολογήσουν και να τους μετακινήσουν στο μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα.
> Μια και η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τον εργασιακό μεσαίωνα, γιατί τα management των εταιρειών να μην το εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως; Τη δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους προκρίνουν οι διοικήσεις των περισσότερων εισηγμένων που προχωρούν σε ενέργειες για την άρση της επιτήρησής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Spider.
> Ρωτάμε εμείς οι αφελείς! Με δεδομένο ότι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος τελεί υπό πώληση, μήπως θα πρέπει πρώτα το ΤΑΙΠΕΔ να μάθει τον νέο αγοραστή ώστε να την κρατήσει ως σύμβουλο κατά τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης εκμετάλλευσης των τουριστικών λιμένων;
> Βαφτίζουν τη δήμευση απαλλοτρίωση, την αμπαλάρουν με μια χρωματιστή κορδέλα και νομίζουν ότι έτσι κοροϊδεύουν τους ιθαγενείς! Με μια τροπολογία στον επενδυτικό νόμο, που προβλέπει ότι πριν από την κήρυξη της διαδικασίας θα γίνεται υποχρεωτικά δημόσια πρόσκληση του Δημοσίου προς τον ιδιοκτήτη, το υπουργείο Ανάπτυξης νίπτει τας χείρας του.
> Πού χάθηκε, άραγε, ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Λαζαρίδης; Δεν φθάνει που η κοινή πλατφόρμα συναλλαγών ΧΑ – ΧΑΚ λειτουργούσε περισσότερο προς όφελος της κυπριακής χρηματαγοράς, η διασύνδεσή της δημιούργησε εκ νέου προβλήματα στη διαπραγμάτευση του τραπεζικού κλάδου.
> Μιλάμε για δεσπόζουσα θέση! Οι χρηματιστηριακές εταιρείες του κοινού σχήματος της Εθνικής και της Eurobank κατείχαν τον Μάρτιο στα ΣΜΕ του FTSE Large Cap ποσοστά συναλλαγών 22,93% και 16,81% αντίστοιχα.
> Ας μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, κύριε πρόεδρε της ΕΒΖ Χ. Γερούκη! Τι άλλο να υποθέσουμε όταν προσπαθείτε να μας πείσετε πως «η διοίκηση ουδεμία ανάμειξη έχει στην εκλογή των μελών του ΔΣ της εταιρείας»;
> Για ακύρωση, αλλαγές των όρων… ούτε λόγος; Μόλις δύο προσφορές υποβλήθηκαν για τον διαγωνισμό του ΟΑΣΑ ΑΕ, που υλοποιείται με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πάντως, παρά τη μικρή συμμετοχή από τις εταιρείες Intrasoft International και Τέρνα Ενεργειακή, προχωράει άμεσα η τεχνική αξιολόγηση ώστε να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και να αναδειχθεί ο ανάδοχος.
> Κατά τα άλλα, όλα καλά για την κυβέρνηση, που μειώνει το κονδύλι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τις δράσεις προβολής της χώρας στις αγορές του εξωτερικού! Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα κατάφερε το 2013 να χάσει τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδίων και Τουρισμού.
> Επειδή κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά, πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε! Οι συνεχείς αλλαγές, οι διαρκείς παγίδες και οι νέοι κωδικοί στο Ε1 στέλνουν ολοένα και περισσότερους φορολογουμένους στα λογιστικά γραφεία για να καταβάλουν πρώτα εκεί τον όβολό τους.
> Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος ή, αν προτιμάτε, ποινές που δεν μπορούν να πληρωθούν, απλώς δεν πρόκειται να πληρωθούν… κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης! Αυτήν τη φορά δεν αναφερόμαστε στις εφορίες αλλά στα ασφαλιστικά ταμεία, που φαίνεται ότι δεν θα διαγράψουν τις όποιες προσαυξήσεις, αλλά θα τις προσαρμόσουν έτσι, ώστε οι τόκοι να υπολογίζονται με ένα στάνταρ ετήσιο επιτόκιο, συν το κόστος χρήματος της ΕΚΤ.
***
> Αν ο κ. Μποτόπουλος δεν θέλει, για οποιονδήποτε λόγο ή σκοπιμότητα, ας θέσει τον εαυτό του εκτός, ώστε να αναλάβει κάποιος άλλος! Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν παρεμβαίνει άμεσα ώστε να διερευνήσει τον ρόλο του τμήματος Private Banking της HSBC στην Αθήνα σχετικά με τις ζημίες που υπέστησαν έλληνες επενδυτές από την τοποθέτησή τους σε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της ολλανδικής SNS Reaal;
> Ελέω αντιλογισμού επίδικων δικαστικών υποθέσεων, η διοίκηση του ΟΛΠ κατάφερε το ακατόρθωτο! Να εμφανίσει τα καθαρά του κέρδη μειωμένα παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών και τη μείωση του κόστους πωλήσεων.
> Το μη χείρον βέλτιστον; Εντάξει, μπορεί ο Hellas Sat να μην πουλήθηκε σε τουρκική εταιρεία, δεν παρέμεινε όμως και υπό τον έλεγχο του ΟΤΕ, που με τη σειρά του διατηρεί ακόμα κάποια σχέση με το ελληνικό κράτος. Για την ιστορία, κατέληξε στην ArabSat, έναντι τιμήματος 208 εκατ. ευρώ.
> Απʼ ό,τι φαίνεται, οι λιμοκοντόροι χαρτογιακάδες δεν φθάνει που μας εμπαίζουν με τις δηλώσεις τους, δρουν και σαν μια καλά οργανωμένη συμμορία, με όρους ομερτά! Μπορεί, κύριε Προβόπουλε, εμείς οι έλληνες πολίτες να «είχαμε ξεφύγει, ξοδεύοντας παραπάνω από αυτά που είχαμε», ωστόσο εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τις εποπτευόμενες από εσάς τράπεζες που μας δάνειζαν αφειδώς και χωρίς εγγυήσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα. Και σαν να μην έφθανε μόνο αυτό, χαρακτηρίσατε εμπιστευτικές τις πληροφορίες για τα επιχειρηματικά τους σχέδια, με αποτέλεσμα να μη γνωστοποιούνται ούτε στη Βουλή τα κριτήρια με τα οποία διαχωρίστηκαν σε συστημικές και μη.
***
Διά χειρός…
…του Τάσου Μαντικίδη, από το ρεπορτάζ του στο «Βήμα»:
185 δισ. ευρώ χάθηκαν στα χρόνια του Μνημονίου!
«Απώλειες 185 δισ. ευρώ εμφανίζουν στα χρόνια του μνημονίου οι αξίες στην Ελλάδα με ό,τι αυτό σημαίνει για την επίπτωση στα νοικοκυριά. Μπορεί ο φόβος για την τύχη ακόμη και των καταθέσεων στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα να έχει πλέον ενταθεί, εν τούτοις περίπου 11.000 έλληνες μικρο-ομολογιούχοι είδαν ήδη πρώτοι πριν λίγο καιρό τις τοποθετήσεις τους στα ασφαλή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να εξατμίζονται σε μία νύχτα. Οι συνολικά 900.000 επενδυτές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, είδαν τις τοποθετήσεις από το τελευταίο υψηλό πριν την υπογραφή του μνημονίου να καταβαραθρώνονται καθώς οι ζημίες στις ελληνικές μετοχές διαμορφώθηκαν στα 65 δισ. ευρώ με τις μετοχές των τραπεζών να υποχωρούν ακόμη και κατά 98%. Με τη χώρα μας για έκτη συνεχή χρονιά σε ύφεση, η αξία των αστικών ακινήτων υποχωρεί κατά 100 δισ. ευρώ, ενώ οι κατάρρευση των ομολόγων οδήγησε σε απώλειες για μικρο-ομολογιούχους και θεσμικούς επενδυτές που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ».