Όπου γάμος και χαρά!

Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, για τον οποίο κυκλοφορεί ευρύτατα στους εκκλησιαστικούς κύκλους πως βρέθηκε στο Φανάρι μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να συζητήσουν (όλοι μαζί;) τα καυτά θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες. Σας τα είχαμε αποκαλύψει και την προηγούμενη εβδομάδα: κόντρα Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με το Αντιοχείας για το Κατάρ, μεταθετό σε μητροπόλεις των Νέων Χωρών και σχέσεις με τους καθολικούς. Τελικά, ποιος εκπροσωπεί θεσμικά την Εκκλησία της Ελλάδος; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ή ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας με κινήσεις στο παρασκήνιο; Γιατί έχουμε αρχίσει να μπερδευόμαστε. Μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια: Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της επίσκεψης, τον Ιούνιο, του Πατριάρχη Μόσχας στην Ελλάδα. Κλασική φαναριώτικη πολιτική. Για άλλα τον καλούμε και άλλα συζητούμε!

***

Άναψε φωτιές ο… Καμίνης!

Άναψε φωτιές η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων πως σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα θα λειτουργούν μικρά τεμένη για τις ανάγκες των μουσουλμάνων της Αττικής. Δεν υπολόγισε, όμως, τον… άγρυπνο φρουρό της Ορθοδοξίας, Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος την επομένη έσπευσε να καταθέσει ένσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στους διαδρόμους του ΣτΕ ο Μητροπολίτης Πειραιώς έλεγε πως «θέλουν να ισλαμοποιήσουν το λεκανοπέδιο», βάλλοντας ανοικτά κατά του δημάρχου και φέρνοντας ως παράδειγμα τον δήμαρχο Μόσχας, που απαγόρευσε τη δημιουργία τεμένους στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Αυτός που υπερασπίστηκε τη δημιουργία του τεμένους στο ΣτΕ ήταν ο μουφτής της Κομοτηνής. Μήπως να βάλουν διαμεσολαβητή τον νέο ορθόδοξο Μητροπολίτη Κουμουλτζίνας (ή, αλλιώς, Κομοτηνής) για να τα βρει ο μουφτής με τον Άγιο Πειραιώς;

***

Παραγοντισμοί

Ξέχασαν και τα λίγα ελληνικά που γνώριζαν οι Ρώσοι με την επίσκεψη του Μητροπολίτη Ελασσόνας στη Μόσχα. Επισήμως, τους επισκέφθηκε για να τους ενημερώσει πού διανεμήθηκαν τα χρήματα της βοήθειας της Ρωσικής Εκκλησίας προς τον ελληνικό λαό. Η κουβέντα όμως δεν έμεινε μόνον εκεί. Οι κακές γλώσσες… αρχιερέων έλεγαν πως ο Σεβασμιώτατος δεν αρκέστηκε να συζητήσει μόνο τα οικονομικά, αλλά μπήκε και σε λεπτομέρειες για το ταξίδι του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το έμαθαν όμως οι συνοδικοί μητροπολίτες και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της Εκκλησίας της Ελλάδος και έγιναν έξαλλοι με τον «κρυφό παραγοντισμό», όπως αποκαλούσαν τη συμπεριφορά του κ. Βασιλείου.


Σχολιάστε εδώ