Όλα ανοιχτά…

Πέντε τα βασικά μέτωπα: Η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με ταυτόχρονο περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων, το ειδικό τέλος ακινήτων που (θα) εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η εξέλιξη των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Πρόθεση των εκπροσώπων της «τρόικας» είναι να μην αποχωρήσουν από την Αθήνα αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος, ενώ έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια που έκαναν λόγο για παράταση των εκκρεμοτήτων και μετά το Πάσχα. Ημερομηνία ορόσημο η 12η Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup και στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρητική στάση έναντι της «τρόικας» και θεωρεί αναπόφευκτη τη λήψη νέων μέτρων. Ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς η «τρόικα» διαπιστώνει «μαύρη τρύπα» της τάξης των 2 και πλέον δισ. και προκύπτει θέμα να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες διορθωτικών κινήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση, έχουν καταστήσει σαφές ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα.

Συμβιβασμός

ΥΣΤΕΡΑ από πολυήμερες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, που διανθίσθηκαν από εντάσεις, αιχμές και φήμες, οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση όσον αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων. Το τέλος για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για όλα τα υπόλοιπα από την εφορία. Στην πρώτη περίπτωση, το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 10%-15%. Το ενιαίο τέλος θα εφαρμοστεί από το 2014, όπως ακριβώς απαίτησε η «τρόικα». Η συμφωνία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εξαπάτηση των πολιτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου που είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολίασαν, με σκωπτικό τρόπο, ότι στο τέλος γίνεται ό,τι θέλει ο… Τόμσεν και η παρέα του! Το ΚΚΕ έκανε έκκληση στους πολίτες να συσπειρωθούν για να καταργήσουν το ειδικό τέλος, αλλά και κάθε άλλο φόρο, ενώ η Χρυσή Αυγή τόνισε ότι αντί να καταργήσουν το «χαράτσι», του άλλαξαν όνομα. Με φόντο το ειδικό τέλος, στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού σημειώθηκαν τριβές που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία της κυβέρνησης, τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, αλλά και το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Η ύφεση που παρατηρείται είναι προσωρινή και τα συγκεκριμένα ζητήματα θα επανέλθουν στο προσκήνιο με την αποχώρηση της «τρόικας».

Αβεβαιότητα

ΤΟ κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και οι εξελίξεις στην Κύπρο πυροδοτούν την ανασφάλεια στο εσωτερικό της Ελλάδας. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το 2013 είναι έτος-καμπή για τη χώρα μας, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι από το 2014 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη. Αυτά και ως απάντηση στις εκτιμήσεις που διατυπώνονται εντός (Δ. Δασκαλόπουλος) κι εκτός (Citibank), που προβλέπουν ότι η ύφεση θα συνεχισθεί μέχρι και το 2015. Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα δεν οδηγείται στα βράχια, αλλά έχει πέσει ήδη στα βράχια, ενώ δήλωσε έτοιμος να σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλείς, καθότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι, υπό τον φόβο ενός «κουρέματος» των καταθέσεων, ενδεχομένως αρκετοί Έλληνες να θελήσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, κάτι που θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα σε πολλά επίπεδα. Ερωτήματα προκαλούν οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου να μην προχωρήσει η συμφωνία για τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank. Στην περίπτωση που ματαιωθεί η συμφωνία, οι παρενέργειες θα είναι πολλές και σημαντικές για τον τραπεζικό τομέα στη χώρα μας.

«Βεντέτα»

ΟΙ προσωπικές αντιπαραθέσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα όρια, επισκιάζουν το έργο που έχει αναλάβει η Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ και λειτουργούν ανασταλτικά στις προσπάθειες διαλεύκανσης του σκανδάλου. Η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου την περασμένη Πέμπτη, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης καταφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του Βαγγ. Βενιζέλου. Γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη, που απέβαλε τον πρώτο από την αίθουσα. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και στους διαδρόμους της Βουλής, ενώ ο Ηλ. Κασιδιάρης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Μαρκογιαννάκη. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλα «θερμά επεισόδια» μεταξύ του τελευταίου και της Ζ. Κωνσταντοπούλου, με αφορμή την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των Ι. Διώτη και Κ. Μπίκα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι η εξέταση δεν είχε ολοκληρωθεί και κατηγόρησε τον κ. Μαρκογιαννάκη για προσπάθεια να «κουκουλωθεί» η υπόθεση. Με τη σειρά του, εκείνος κατήγγειλε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι έβαλε τη Ζ. Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή για να δημιουργεί επεισόδια, να μην υπάρξει αποτέλεσμα και να μπορεί να μιλάει για συγκάλυψη. Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν επίσης Βαγγ. Βενιζέλος και Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι απορίας άξιον πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες της Προανακριτικής.


Σχολιάστε εδώ