Ψάχνει 1,7 δισ. ευρώ η Εθνική

Αν δεν εξευρεθεί το ποσόν αυτό, τότε η αναπόφευκτη κατάληξη θα είναι η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, που στην πραγματικότητα ήδη συμβαίνει, από τη στιγμή που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βάζει το 90% των 17 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης. Να σημειωθεί ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το συνολικό ποσόν που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι 50 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν, όπως επισημαίνουν πληροφορίες, οι νυν μέτοχοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καλύψουν το απαραίτητο 10%. Όταν μάλιστα από τώρα συζητείται ότι μετά από 5- 6 μήνες θα χρειασθεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση, το ύψος της οποίας θα προκύψει από νέα έκθεση ελεγκτικής εταιρείας, όπως έχει γίνει και με τον έλεγχο που έχει κάνει η BlackRock, από τον οποίο διαπιστώθηκαν οι μαύρες τρύπες που είχαν οι τράπεζες. Οπότε εκτιμούν ότι τα χρήματα που θα βάλουν, αν μπουν στην επί θύραις ανακεφαλαιοποίηση, θα τα χάσουν.

Υπολογίζεται ότι η σημερινή αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας είναι πάνω από 4 δισ. ευρώ, οπότε κάθε ευρώ που θα μπαίνει στην ανακεφαλαιοποίηση από τον νυν μέτοχο, αυτόματα αξίζει 0,20 ευρώ.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη διάσταση, που έχει μπει στο τραπέζι από πλευράς «τρόικας» και η οποία θέτει εξαρχής το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank. Και συγκεκριμένα ότι αυτή η συγχώνευση οδηγεί στη δημιουργία ενός τεράστιου τραπεζικού ομίλου, που θα είναι πιο μεγάλος και από το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Η… ιδέα-πρόταση των «τροϊκανών» είναι να ακυρωθεί η συγχώνευση, η Eurobank να συγχωνευθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δημιουργώντας μια νέα τράπεζα και η Εθνική να τραβήξει τον δικό της αυτόνομο ρόλο.

Επίσης, εκτιμάται ότι οι μέτοχοι των δύο άλλων τραπεζών, των ομίλων Πειραιώς και ΑlphaBank, θα μπορέσουν να καλύψουν το 10% της ανακεφαλαιοποίησης, αποφεύγοντας τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, την κρατικοποίησή τους.

Τα χρήματα για το 10% βρίσκονται είτε γιατί κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες μέτοχοι της τράπεζας έχουν μεγάλα δάνεια και δεν θέλουν αλλαγή διοικήσεως, είτε γιατί βάζουν χρήματα τα εξαγορασθέντα σχήματα (Societe, Millennium, Εμπορική), είτε γιατί προτίθενται, σύμφωνα με τα λεγόμενα, να συμμετάσχει το Κατάρ στην Αlpha και το τσέχικο PPF στην Πειραιώς.

Βέβαιο πάντως είναι ότι σύντομα θα προκύψουν, λόγω των μεγάλων επισφαλειών, και νέες ανάγκες. Και τότε ποιος θα τις καλύψει;

Όμως, όποια και αν είναι η τελική… διαδικαστική επιλογή, η κατάληξη του σημερινού τραπεζικού συστήματος θα είναι η απόλυτη κρατικοποίηση, και τούτο γιατί δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες να βρουν τα χρήματα που θα πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως δεσμευτικά προβλέπεται από τη συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης, να καταβάλουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 90% που έχει δώσει.

Υπάρχουν απόψεις που βλέπουν ως θετική αυτήν την εξέλιξη. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι έτσι το τραπεζικό σύστημα θα εξυγιανθεί και θα μπορεί έπειτα από τρία χρόνια το κράτος να πουλήσει τις τράπεζες, καθαρές πλέον, απαλλαγμένες από το κακό κομμάτι, το οποίο θα αναληφθεί από το κράτος και θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Η πορεία αυτή θα έχει ως κατάληξη τον αφελληνισμό των τραπεζών, καθώς εκτιμάται, με βεβαιότητα μάλιστα, ότι θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες στα γνωστά ξένα μεγαθήρια, Deutsche Bank, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs κ.ά. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τρόπο που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν οι τράπεζες και η πρόσβαση ήταν εύκολη…

Όλη αυτή η εξέλιξη δεν είναι ξεκομμένη από τον νομισματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει και τον οποίο περιγράψαμε στο προηγούμενο φύλλο μας. Αντίθετα, είναι κομμάτι του στόχου που επιδιώκεται, να ελεγχθεί η παγκόσμια ρευστότητα. Να κατευθυνθούν οι καταθέσεις σε τράπεζες όπου οι καταθέτες πιστεύουν ότι είναι εγγυημένες οι καταθέσεις τους και δεν θα κινδυνεύσουν από «κουρέματα» ή ολοσχερή απώλειά τους. Και θεωρούν ότι από τη στιγμή που με την Κύπρο άνοιξε η πόρτα, το ίδιο θα συμβεί και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οικονομίες των οποίων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και δεν υπάρχει σταθερότητα. Ήδη συζητείται ότι οι καταθέσεις θα καλύπτουν τα ελλείμματα των τραπεζών, με αντάλλαγμα… μετοχές!


Σχολιάστε εδώ