Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η δημόσια διοίκηση

Όμως δεν είναι μικρότερο από τη γραφειοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, που μπλοκάρει κάθε αλλαγή και κάθε μεταρρύθμιση.

Και αυτό το έχει ζήσει από μέσα, ως υπουργός, ο Σταύρος Μπένος και προχώρησε σε μια μεγάλη τομή που περιόρισε σημαντικά τη γραφειοκρατία. Είναι ο δημιουργός του ΚΕΠ, δική του ιδέα ήταν, την υλοποίησε και έδωσε μεγάλη ανάσα, ο πολίτης είδε να εξυπηρετείται γρήγορα. Δεν γυρίζει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να πάρει ένα απλό πιστοποιητικό, μια θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής του.

Χρειάζονται όμως τώρα να γίνουν και άλλα βήματα, όχι πολλά… Τα εξηγεί σε πρόσφατο άρθρο του ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος σήμερα του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση, τονίζει ο κ. Μπένος, να ελεγχθούν οι βασικές ροές που συνθέτουν λειτουργικά την υπόσταση του κράτους:

• Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή και απλή κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Για παράδειγμα, ένας μηχανικός που διορίζεται σε έναν δήμο της χώρας θα πρέπει οποιαδήποτε στιγμή το απαιτήσουν οι ανάγκες της δημόσιας διοίκησης να μετακινηθεί στην περιφέρεια, σε οποιοδήποτε υπουργείο ή σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο της χώρας. Συνεπώς, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος από την πρώτη στιγμή που διορίζεται, είναι υπάλληλος του κράτους και όχι κάποιας συγκεκριμένης οργανικής μονάδας του.

• Η ροή των διοικητικών αποφάσεων πρέπει να υπαγορεύεται από το δόγμα «στο εσωτερικό του κράτους κινούνται τα έγγραφα και όχι οι πολίτες». Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μας παρέχει πια αυτή τη δυνατότητα που διασφαλίζει την ανεμπόδιστη ροή των διοικητικών αποφάσεων και τσακίζει τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των διαφορετικών οργανικών μονάδων του κράτους, όπως άλλωστε απέδειξε η λειτουργία των ΚΕΠ.


Σχολιάστε εδώ