Τα ψάρια μπορούν να αυξήσουν τα χρόνια που θα ζήσουμε
Σύμφωνα με τον Dr. Dariush Mozaffarian, του Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, δεν πρόκειται για έρευνα συμπληρωμάτων, αλλά των ομέγα-3 λιπαρών που βρίσκονται στο ψάρι. Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακά. Η έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα μείωσαν τον γενικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέχρι 27% σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα. Είχαν επίσης περίπου 35% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιοπάθεια.
Όπως ανέφερε ο Mozaffarian, το ψάρι περιέχει φιλικές προς την καρδιά πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα και άλλες έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ψάρι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου. Ωστόσο, η επίδραση στη θνησιμότητα από άλλα αίτια δεν είναι σαφής.
Αντί να βασίζεται στις αναφορές πρόσληψης των συμμετεχόντων, η ερευνητική ομάδα μέτρησε τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίμα. Στην έναρξη οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος, πραγματοποίησαν σωματικές εξετάσεις και έδωσαν στοιχεία για τον τρόπο ζωής. Κανείς από τους συμμετέχοντες, 74 ετών κατά μέσον όρο, δεν έλαβε συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών τότε. Στα 16 χρόνια που ακολούθησαν, πέθαναν 1.625 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 579 από καρδιαγγειακές νόσους. Όσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου, ανακάλυψε ή έρευνα.
Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν μπορούν να καθορίσουν αν τα επίπεδα ωμέγα-3 ήταν άμεσα υπεύθυνα για τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή απλώς ήταν δείκτης πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Για παράδειγμα, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών κατανάλωσαν επίσης περισσότερα λαχανικά και φρούτα σε σχέση με όσους ανήκαν στο χαμηλότερο επίπεδο, που υποδεικνύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί ενδεχομένως να μην οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα.