Πραγματικός συναγερμός στο Βελλίδειο

Στο κατάμεστο Βελλίδειο, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι παρακολούθησαν άφωνοι όσα έλεγαν από του βήματος οι έξι ομιλητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από αυτούς παρέμειναν στις θέσεις τους, καθηλωμένοι, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, που κράτησε για πέντε (!) και πλέον ώρες.

Η εκδήλωση δικαίωσε τον τίτλο της, αφού έθεσε σε συναγερμό τους παρευρισκόμενους, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ομιλίες διακόπηκαν από χειροκροτήματα, αλλά και οργισμένες φωνές διαμαρτυρίας εναντίον όσων επιβουλεύονται τη Θράκη.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ενώ οι εισηγήσεις έγιναν από τον διεθνολόγο και πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, τη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, τον δρα Νεκτάριο Δαπέργολα, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, τον δρα Θεοφάνη Μαλκίδη και τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν και αρκετοί πράκτορες του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, που παρακολουθούσαν με σημάδια εμφανούς αναστάτωσης.

Τα κύρια συμπεράσματα συνοψίστηκαν στα εξής:

1. Η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη κινδυνεύει μόνο από την υπονόμευση και την παρεμβολή της Τουρκίας, που προσπαθεί να εκτουρκίσει το σύνολο της μειονότητας.

2. Στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να προωθηθεί η πομακική και η γλώσσα των Ρομά στις δύο αυτές ομάδες και να πάψει να τους διδάσκεται υποχρεωτικά η τουρκική. Γενικότερα να προωθηθεί η ουσιαστική εκμάθηση της ελληνικής, με τη δημιουργία δημόσιων σχολείων στα πομακοχώρια.

3. Να εκπονηθεί αμέσως ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη και να δοθούν κίνητρα για πολυτεκνία και για την παραμονή εκεί του χριστιανικού πληθυσμού, αλλά και για την επανεγγραφή στους παλαιούς τους δήμους όσων Θρακιωτών μεταδημότευσαν

4. Η συζητούμενη Ειδική Οικονομική Ζώνη περικλείει σοβαρούς κινδύνους και δεν πρέπει να εφαρμοστεί στη Θράκη.

5. Να διατηρηθεί, και παρά την οικονομική κρίση, ισχυρή ελληνική στρατιωτική αποτρεπτική ικανότητα στη Θράκη και στο Αιγαίο.

6. Ζητείται, επιτέλους, η δραστική αύξηση του ενδιαφέροντος και της προτεραιότητας της ελληνικής Πολιτείας για την κατάσταση στη Θράκη.

Τα συμπεράσματα εστάλησαν υπό μορφήν ψηφίσματος στον πρωθυπουργό και σε μέλη της κυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ