Νέος τρόπος αντιμετώπισης της ορθοκήλης

«Με τη μέθοδο αυτή οι γυναίκες στην Ελλάδα θα μπορούν να αντιμετωπίζουν πλέον το πρόβλημα της πρόπτωσης, αποφεύγοντας το ανοιχτό χειρουργείο και τις επιπλοκές του», επισημαίνει ο διευθυντής Χειρουργικής του Ιατρικού Περιστερίου, όπου έγινε η επέμβαση, και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Στην εξαιρετικά σύνθετη αυτή επέμβαση, γιατί, όπως είπε ο γιατρός, υπήρχε και δεύτερη κήλη η οποία αντιμετωπίστηκε ταυτόχρονα από τον ορθό, συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Γιώργος Σπηλιόπουλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, ειδικός στην Παθολογία Στατικής της Πυέλου, δρ Macimilliano Verale, προσκεκλημένος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, η πρόπτωση είναι κήλη του γυναικείου κόλπου. Δηλαδή οι σύνδεσμοι και το δέρμα που βρίσκονται γύρω από τον κόλπο της γυναίκας υποχωρούν για διάφορους λόγους και τα όργανα (ουροδόχος κύστη, παχύ έντερο, μήτρα) που βρίσκονται μέσα στην περιοχή των οστών της λεκάνης, εισχωρούν στον κόλπο. Χωρίς ιατρική επέμβαση η κήλη αυτή –ή αλλιώς η πρόπτωση– μπορεί να γίνει μεγαλύτερη, ώστε τα διάφορα όργανα να φτάσουν να προβάλλουν ακόμα και έξω από την είσοδο του κόλπου.

Στην περίπτωση της 60χρονης, η πρόπτωση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς από τον κόλπο της προέβαλλε μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου, σαν μια μεγάλη συμπαγής μάζα. Για την αποκατάσταση οι γιατροί τοποθέτησαν πλέγμα, με ένα πρωτοποριακό τρόπο για τη χώρα μας, δημιουργώντας ουσιαστικά στήριξη της πυέλου με νέους στρογγυλούς συνδέσμους.

Τι την προκαλεί

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 40% των γυναικών, κυρίως μετά την ηλικία των 50 χρόνων, εμφανίζουν κάποια στιγμή μικρού ή μεγάλου βαθμού πρόπτωση. Τα αίτια δεν είναι γνωστά, ωστόσο παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι το βάρος του μωρού και η διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία, η υστερεκτομή και φυσικά το γήρας. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι παθήσεις του συνδετικού ιστού, η δυσλειτουργία νεύρων και ιστών, ο χρόνιος βήχας και χρόνια δυσκοιλιότητα, καθώς το να σηκώνει κάποιος πολλά βάρη.

***

Συμπτώματα

Μόλις δημιουργηθεί η πρόπτωση, η γυναίκα αρχίζει να νιώθει διόγκωση, βάρος ή συσφικτικό άλγος στον κόλπο, οσφυαλγία, ερεθισμούς ή ξηρότητα στο δέρμα του κόλπου, ανάγκη να σπρώξει με τα δάχτυλα τον κόλπο προς τα μέσα και πίσω, ώστε να γίνει η αφόδευση, άλγος κατά τη σεξουαλική επαφή ή και ντροπή, συχνουρία ή ελαττωμένη ροή ούρων, ακράτεια ή αδυναμία ούρησης, συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού και δυσκοιλιότητα.


Σχολιάστε εδώ