Μόνο μια αριστερή κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» θα δώσει λύση, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα», την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τη θέση «ευρώ πάση θυσία».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η θέση «πάση θυσία στο ευρώ» στην ουσία λέει «πάση θυσία Μνημόνιο» και ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα του αυτό που προέχει είναι η διάσωση της Ελλάδας και των πολιτών της, αφού -όπως είπε- το πραγματικό δίλημμα «δεν είναι με ποιο νόμισμα θα κάνουμε τις συναλλαγές μας».

Το θέμα του ευρώ θα απασχολήσει το επικείμενο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού –όπως είναι γνωστό– ο Π. Λαφαζάνης και τα στελέχη που τον ακολουθούν έχουν σταθερή θέση για την ανάγκη να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα.

Η ηγεσία του κόμματος με τη θέση «όχι πάση θυσία στο ευρώ» προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» στο κοινό νόμισμα, αλλά ξεκαθαρίζει ότι «δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα, αφού το βασικό δίλημμα δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά εάν θα έχουμε λιτότητα».

Η συζήτηση για τη συμμετοχή στο ευρώ ξεκίνησε και στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη θέση του ΑΚΕΛ στην Κύπρο ότι επεξεργάζεται σχέδιο για την πορεία της χώρας εκτός του κοινού νομίσματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά ολοένα και περισσότερο στέκονται κριτικά απέναντι στο ευρώ.

Τονίζουν ότι στόχος τους είναι να σωθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη και όχι να σωθεί το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία.

Είναι ανατριχιαστικό να λέμε πάση θυσία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε:

«Τι θα πει πάση θυσία; Θα πει η ανεργία να φτάσει στο 60%; Πού υπάρχουν όρια; Πάση θυσία σημαίνει να ξεπουλήσουμε τον δημόσιο πλούτο πιο χαμηλά και από τα 9 δισ. ευρώ αποτίμησης έναντι των 50 δισ. που είχε γίνει στο πρώτο Μνημόνιο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η φθορά της τρικομματικής κυβέρνησης είναι σταθερή και δεν αντιστρέφεται, πολύ περισσότερο εάν μετά τις επαφές με την «τρόικα» αποφασιστεί να παρθούν νέα μέτρα. Νέα μέτρα, τονίζουν, δεν περνάνε με τίποτα από τη Βουλή και ως εκ τούτου προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για πρόωρες εκλογές.

Έτσι, ο Αλ. Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος συνεχίζουν την προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι όχι μόνο είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν αλλά και ότι, όταν έρθουν στην εξουσία, δεν πρόκειται να στρογγυλέψουν τον λόγο τους και δεν θα απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους.

Δεν πρόκειται να πούμε «ναι» στις επιταγές της Μέρκελ και της «τρόικας», τονίζουν και υπογραμμίζουν ότι η Κύπρος τελικά υπέκυψε στους «τροϊκανούς» επειδή το «όχι» της κυπριακής Βουλής είχε να το διαχειριστεί μια κυβέρνηση η οποία ήταν με το «ναι» και συμφωνούσε σε όλα όσα ήθελε η «τρόικα».

Ξεκαθαρίζουν ότι με μια αριστερή κυβέρνηση, για να πετύχει η διαπραγμάτευση, η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει σύγκρουση και η κυβέρνηση που θα ηγείται αυτής της διαδικασίας να είναι αποφασισμένη και να πιστεύει ότι θα κερδίσει. Επίσης, η πλειονότητα του λαού να είναι αποφασισμένη να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια και, βέβαια, να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλες συμμαχίες, ώστε ο συσχετισμός δυνάμεων να μην είναι απόλυτα αρνητικός.

Ο Αλ. Τσίπρας για μια ακόμα φορά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη έκανε λόγο για την ανάγκη ανάδειξης μιας κυβέρνησης «κοινωνικής σωτηρίας», διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν μπορεί παρά να είναι αριστερή αυτή η κυβέρνηση, και μάλιστα ριζοσπαστικά αριστερή». Δεν απέκλεισε όμως την αξιοποίηση σε αυτήν τη μελλοντική κυβέρνηση ευρύτερων δυνάμεων, ακόμα και μεμονωμένων προσωπικοτήτων.

Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να ανησυχούν για την πρωτοβουλία του Αλ. Αλαβάνου να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με την επωνυμία Σχέδιο Β΄ για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι η εμβέλειά του θα είναι περιορισμένη και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανακόψει την κυβερνητική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι η ιδρυτική συνέλευση του νέου φορέα θα γίνει στις 18 και 19 Μαΐου, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως η συνέλευση θα εγκρίνει την πρόταση για την πολιτική παρουσία του Σχεδίου Β΄ είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασίες στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς όμως να προσδιορίσει τις συμμαχίες που εννοεί.


Σχολιάστε εδώ