Κυφοπλαστική: Αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης

Δεν απαιτεί χειρουργική προσπέλαση, διότι η επέμβαση γίνεται διαδερμικά με πολύ μικρή οπή στο δέρμα της τάξεως του ενός εκατοστού. Η επέμβαση υποστηρίζεται καθ’ όλη τη διάρκειάς της από ακριβή ακτινοσκοπικό έλεγχο, που επιτρέπει τη χρήση των χειρουργικών εργαλείων με ακρίβεια και ασφάλεια.

Σκοπός της κυφοπλαστικής με μπαλονάκι είναι η ανάταξη και σταθεροποίηση του σπονδυλικού κατάγματος. Παράλληλα υπάρχει άμεση, σημαντική ή πλήρης ύφεση του πόνου, από τις πρώτες κιόλας μετεγχειρητικές ώρες. Η μέθοδος έγκειται στην ανάταξη και διόρθωση του σχήματος του σπονδυλικού σώματος. Η ανάταξη του κατάγματος γίνεται με τη βοήθεια ενός μπαλονιού και η σταθεροποίησή του επιτυγχάνεται με την έγχυση ακρυλικού (βιολογικού) τσιμέντου εντός του σπονδύλου. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του εξασθενημένου και παραμορφωμένου σπονδυλικού σώματος.

Ένα σπονδυλικό κάταγμα μπορεί να προκληθεί έπειτα από μια απλή καθημερινή δραστηριότητα, λόγω της οστεοπόρωσης. Ο ασθενής αισθάνεται συνήθως ένα οξύ και ιδιαίτερα έντονο πόνο, ο οποίος δεν περνάει επαρκώς με την αναλγητική αγωγή. Άλλες φορές ο πόνος είναι ηπιότερος και ο ασθενής τον αποδίδει σε χρόνια πάθηση της μέσης ή σε μυϊκό σπασμό (λουμπάγκο). Όταν συμβεί κάποιο σπονδυλικό κάταγμα και δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, τότε ο σπόνδυλος θα συνεχίσει να καθιζάνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα ή ράχη να αρχίσει να γέρνει προς τα εμπρός και να εγκαθίσταται μόνιμη κυφωτική παραμόρφωση (καμπούρα).

Επίσης, αυτή ακριβώς η κυφωτική παραμόρφωση προδιαθέτει σε κατάγματα και των γειτονικών σπονδύλων. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής λόγω της μεγάλης παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης να παρουσιάζει και αναπνευστικά προβλήματα, ως απότοκο της ελάττωσης του χώρου του θώρακα όπου βρίσκονται οι πνεύμονες.

Γιατί τα σπονδυλικά κατάγματα χρειάζονται χειρουργική θεραπεία

Η αντιμετώπιση των σπονδυλικών καταγμάτων μέχρι πριν από λίγα χρόνια περιελάμβανε κλινοστατισμό για μακρύ χρονικό διάστημα, μέχρι τρεις μήνες, ώστε να αποκατασταθεί το κάταγμα, και μεγάλη χρήση παυσίπονων.

Ο παρατεταμένος όμως κλινοστατισμός μπορεί να οδηγήσει σε έλκη μαλακών μορίων, σε αναπνευστικές λοιμώξεις και σε επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η υπερβολική χρήση έως και κατάχρηση των αναλγητικών, λόγω του έντονου πόνου, οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές του πεπτικού συστήματος και σε ψυχολογική εξάρτηση από αυτά. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν πολλά παυσίπονα, λόγω ήδη προηγηθείσας νόσου του πεπτικού, όπως γαστρίτιδας ή έλκους. Τελικά ο ασθενής εισέρχεται σε έναν φαύλο κύκλο ακινησίας και πόνου, που τον οδηγούν σε σημαντική έκπτωση της ποιότητας της ζωής του.

Τι προσφέρει στον ασθενή η κυφοπλαστική

Ο σκοπός της κυφοπλαστικής είναι η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και η πλήρης εξάλειψη του πόνου. Επειδή η χειρουργική τεχνική είναι ελάχιστης επεμβατικότητας και δεν τραυματίζεται κανένας μυς, ο ασθενής είναι ικανός να ορθοστατήσει και να βαδίσει μερικές ώρες μετά το χειρουργείο. Δεν χρησιμοποιεί πατερίτσα και κανενός είδους νάρθηκα ή ζώνη οσφύος. Η νοσηλεία του στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τη μία ημέρα.

Η άμεση ανακούφιση από τον πόνο επιτρέπει στον ασθενή τη γρήγορη κινητοποίηση, τη βελτίωση της εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων και την εν γένει βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό διαβίωσής του σε χρονικό διάστημα 20 ημερών, ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν

Όσοι ασθενείς έχουν υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα σπονδύλου θωρακικής ή οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και παρουσιάζουν έντονο άλγος στην πλάτη, δυσκολία στην κίνηση και στη βάδιση, μείωση της σωματικής δραστηριότητας και επιδείνωση της κύφωσης.

Εκτός των οστεοπορωτικών καταγμάτων, η μέθοδος εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και σε άλλες νόσους, όπως πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκους (πολλαπλούν μυέλωμα, πλασματοκύτωμα), σε οστεολυτικούς μεταστατικούς όγκους και σε καλοήθεις όγκους της σπονδυλικής στήλης.


Σχολιάστε εδώ