Κατάσκοπος… αλλά ελεύθερος ο Μποσταντζή

Ο πρώην φωτογράφος καταδικάστηκε στις 2 Απριλίου 2013 από το Εφετείο Θράκης σε τέσσερα χρόνια κάθειρξη, ωστόσο δεν πήρε την άγουσα για τη φυλακή – ο ίδιος μάλιστα δεν παρευρέθηκε ούτε στην εκδίκαση της υπόθεσής του στην Κομοτηνή… Ο Μποσταντζή παρέμεινε περί τα δύο και πλέον χρόνια στη φυλακή Κομοτηνής και αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να παρουσιάζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ποια είναι η περιοχή στην οποία κατοικεί σήμερα ο πρώην φωτογράφος; Το Μεγάλο Δέρειο, το «ορμητήριο» του τουρκικού προξενείου στον Έβρο.

Να σημειωθεί ότι ο Μποσταντζή είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου του 2009, όταν εντοπίστηκε από σκοπό στρατοπέδου στη Σαμοθράκη. Ο φαντάρος ειδοποίησε τους ανωτέρους του ότι ένα όχημα κινούνταν ύποπτα έξω από το στρατόπεδο. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φωτογραφείο που διατηρούσε τότε, βρέθηκαν περισσότερες από 400 φωτογραφίες που χαρακτηρίστηκαν «ύποπτες».

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, ο Μποσταντζή είχε φωτογραφίσει εκτός από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Κομοτηνή.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως δούλευε για τούρκους αξιωματικούς και αστυνομικούς και πως θα έδινε εκεί το φωτογραφικό υλικό. Ισχυρίστηκε ότι «στρατολογήθηκε» όταν απειλήθηκε από Τούρκους που του συστήθηκαν ως αστυνομικοί και στρατιωτικοί σε ταξίδι του στην Προύσα, όπου διατηρούσε κατοικία. Μάλιστα φέρεται να ομολόγησε ότι σε κάθε αποστολή αμειβόταν με 500 ευρώ, προκειμένου να διαβιβάσει τις πληροφορίες του σε αυτούς που τον στρατολόγησαν.

Η σχέση του με την Τουρκία ξεκινά από τα σχολικά του χρόνια, αφού στην Άγκυρα φοίτησε στο σχολείο και σπούδασε μετέπειτα.

Το ερώτημα εύλογο: Πώς είναι δυνατόν να απολαμβάνει ειδικών προνομιακών διατάξεων ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και της κατασκοπίας υπέρ μιας τρίτης χώρας;

Εύλογο, όσο και -δυστυχώς- ρητορικό…


Σχολιάστε εδώ