Θέμα βιωσιμότητας και για τον Όμιλο του Πήγασου…

«Η διαφορά, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της 31.12.2012, μεταξύ βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και κυκλοφορούντος ενεργητικού ποσού, 104 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και περίπου 69 εκατ. ευρώ για την εταιρεία, συνιστά αβεβαιότητα για την επάρκεια του κεφαλαίου κίνησης για τους προσεχείς 12 μήνες», αναφέρει η έκθεση και υπογραμμίζει: «Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρή αμφιβολία για τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους». Η διοίκηση εκτιμά πως «πέρα από την πεποίθηση πως η ανεπάρκεια είναι πρόσκαιρη, εν όψει της ανάκαμψης της οικονομίας» (!), έχει «τη δυνατότητα διαχείρισης της τυχόν ανεπάρκειας μέσω αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας» και της «συνέχισης της προσπάθειας συμπίεσης του λειτουργικού κόστους». Για τον δανεισμό η διοίκηση του Πήγασου αποκαλύπτει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες, ενώ στο δεύτερο σκέλος σχεδιάζει τη μείωση των προσφορών των εντύπων και της διαφημιστικής προβολής αλλά και του ύψους των αμοιβών τρίτων και της μισθοδοσίας. Κοινώς, νέες περικοπές έρχονται στον Πήγασο στις αποδοχές των εργαζομένων…

…αλλά και για τον Όμιλο της Καθημερινής!

• Έρχεται ενίσχυση από τα δεξαμενόπλοια

Ζήτημα βιωσιμότητας θέτει για τον Όμιλο της Καθημερινής η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, πλην όμως ο όμιλος ελπίζει σε ρευστότητα που θα προέλθει από την ένταξη δύο δεξαμενόπλοιων.

«Το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών του στοιχείων κατά το ποσόν των 8,94 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών του υποχρεώσεων, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητάς του», αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής στην ετήσια έκθεσή του.

Στον απολογισμό η διοίκηση δηλώνει πως «ο όμιλος διασφαλίζει ότι υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες πιστωτικές διευκολύνσεις ώστε να είναι σε θέση να καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές του ανάγκες. Τα κεφάλαια για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας εξασφαλίζονται πρόσθετα από ένα επαρκές ποσόν δανειακών κεφαλαίων». Και στην περίπτωση της Καθημερινής «η διοίκηση βρίσκεται σε συνεννόηση με συνεργαζόμενες τράπεζες προκειμένου να αυξήσει τα πιστωτικά της όρια και τη δυνατότητα χρηματοδότησής της με νέα τραπεζικά κεφάλαια. Οι τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου εξυπηρετούνται στο σύνολό τους συστηματικά και εμπρόθεσμα».

Απώλειες από διαφημίσεις και πωλήσεις εφημερίδων

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 60,62 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση της τάξεως του 3,18% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα έσοδα από διαφημίσεις των έντυπων εκδόσεων υποχώρησαν κατά 27% και διαμορφώθηκαν στα 12,53 εκατ. ευρώ έναντι 17,27 εκατ. ευρώ το 2011. Οι πωλήσεις διαφημίσεων μέσω internet παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,56 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Οι πωλήσεις εφημερίδων, περιοδικών και προσφορών ανήλθαν σε 30,85 εκατ. ευρώ έναντι 35,6 εκατ. ευρώ το 2011, υποχωρώντας κατά 13%. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των πωλήσεων της εφημερίδας και των προσφορών. Στον τομέα των εκτυπώσεων τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% και ανήλθαν σε 6,36 εκατ. ευρώ έναντι 5,76 εκατ. ευρώ το 2011. Η πραγματική ενίσχυση έρχεται από τον κύκλο εργασιών στον ναυτιλιακό τομέα, που ανήλθε σε 8,39 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι 1,57 εκατ. ευρώ το 2011, εμφανίζοντας αύξηση κατά 434%, που οφείλεται στη δρομολόγηση δύο νεότευκτων δεξαμενόπλοιων από την παραλαβή τους εντός του 2012. Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια «Νήσος Πάρος» και «Νήσος Δήλος». Τέλος, οι λοιπές πωλήσεις στον όμιλο το τρέχον έτος απέφεραν έσοδα 0,98 εκατ. ευρώ έναντι 0,84 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.


Σχολιάστε εδώ