Δίνει το υπουργείο Υγείας στον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες, θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Υγείας και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τομέας, καθώς η κατάσταση έχει περιέλθει σε τέλμα.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αναδομήσει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ήτοι τον υπουργό Ανδρ. Λυκουρέντζο, τον αναπληρωτή Μ. Σαλμά, αλλά και την υφυπουργό Φ. Σκοπούλη, που πέραν των άλλων η μεταξύ τους συνεργασία όλο αυτό το διάστημα κάθε άλλο πάρα αγαστή είναι. Η απόφαση του κ. Σαμαρά να υπουργοποιήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει προκαλέσει τις γκρίνιες ορισμένων εκ των στενών συνεργατών του, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την είσοδο στην κυβέρνηση μέλους της οικογένειας Μητσοτάκη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, αμετάπειστος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την απόφαση έχει ήδη ενημερωθεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης που, όπως λέγεται, έχει ξεκινήσει να ενημερώνεται για τα… νέα καθήκοντά του. Το ζήτημα του ανασχηματισμού αναμένεται να τεθεί επί τάπητος αμέσως μετά την αναχώρηση της «τρόικας» από την Αθήνα, αλλά όχι νωρίτερα από την ψήφιση από τη Βουλή κρίσιμων μέτρων, όπως είναι το ειδικό τέλος στα ακίνητα, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή προηγηθούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανόν οι δυσαρεστημένοι να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στις ψηφοφορίες, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν και ο κ. Σαμαράς δεν δείχνει να βιάζεται, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εντός κι εκτός κυβέρνησης τον υποχρεώνει να επισπεύσει τις αποφάσεις. «Η κυβέρνηση έχει πέσει σε τέλμα, χρειάζεται ένα μικρό σοκ για να πάρει ξανά μπροστά» τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού διχάζονται οι απόψεις ως προς τη μορφή και την έκταση των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν. Ορισμένοι από τους συνεργάτες του επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να είναι ευρύς και σαρωτικός, καθώς, όπως σημειώνουν, ελάχιστοι από τους τωρινούς υπουργούς ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις αυξημένες, λόγω κρίσης, απαιτήσεις του χαρτοφυλακίου τους. Ότι είναι ώρα να αναλάβουν στελέχη με μεγαλύτερο δυναμισμό και αποφασισμένα να υλοποιήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις χωρίς να διστάζουν λόγω πολιτικού κόστους. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι μια ριζική αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά θα επιλύσει. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις προσπάθειες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με το σκεπτικό ότι οι νέοι υπουργοί θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 2- 3 μηνών, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ζητήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Αυτό το χάσιμο χρόνου είναι το τελευταίο που χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα η χώρα.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, πάντως, επικρατεί έντονη δυσφορία για την πρωτοβουλία του Βαγγ. Βενιζέλου να θέσει δημόσια ζήτημα αλλαγών στην κυβέρνηση. Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζουν, η σχετική φιλολογία προκαλεί σύγχυση, αποπροσανατολίζει υπουργούς και υφυπουργούς, αρκετοί από τους οποίους «κατεβάζουν τα μολύβια» και περιμένουν τον ανασχηματισμό. Τη δυσφορία του επιτελείου του κ. Σαμαρά προκαλεί ακόμη η συμπεριφορά ορισμένων υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι επιλέγουν να ενημερώνουν πρώτα τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και στη συνέχεια τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, στη λίστα του Μεγάρου Μαξίμου με τους προς απομάκρυνση υπουργούς και υφυπουργούς, εκτός των τριών του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνονται και αρκετοί άλλοι. Καθοριστικό ρόλο στην έκταση του ανασχηματισμού θα διαδραματίσουν οι «απαιτήσεις» που θα προβάλει ο Βαγγ. Βενιζέλος, καθώς πληροφορίες από την Ιπποκράτους αναφέρουν ότι θα διεκδικήσει 5-6 υπουργεία, μεταξύ αυτών και το Εργασίας. Ερώτημα παραμένει η τελική στάση που θα τηρήσει ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος μέχρι τώρα εμφανίζεται αρνητικός στην προοπτική συμμετοχής πολιτικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντικατάσταση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη.

Η τύχη του πρώτου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έκβαση των συζητήσεων με την «τρόικα» για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Στη περίπτωση νέου αδιεξόδου, η αντικατάστασή του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


Σχολιάστε εδώ