αμυντικά θέματα

Οι ερωτήσεις για τα ΑΩ

= Ο κ. Βασ. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) υπέβαλε μια εκτενή και καλώς τεκμηριωμένη ερώτηση στο ΥΕΘΑ, για τα αντισταθμιστικά. Καταγγέλλει:

= Οι εγγυητικές καλής εκτέλεσης ΑΩ των εταιρειών, που ανέρχονται σε 290 εκατ. ευρώ, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Άμα λήξουν, η ζημία θα είναι μεγάλη.

= Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει το φλέγον θέμα.

= Το ποσόν των ανεκτέλεστων ΑΩ ανέρχεται σε 4-5 δισ. ευρώ.

= Ποιες εταιρείες εκτελούν σήμερα τα προγράμματα; Είναι πραγματικές εταιρείες ή σκιές; Πόσους απασχολούν κ.ά.
Ο βουλευτής αφήνει να εννοηθεί πως γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη εταιρεία αφαίμαξης ΑΩ είναι ένα φάντασμα, που έχει χρόνια να λειτουργήσει (την παρουσίασε ωραιότατα εκπομπή του ON ALERT).

= Ακολουθεί, με ένα ωραιότατο και τεκμηριωμένο κείμενο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευβοίας, κ. Κώστας Μαρκόπουλος. Ο βουλευτής διεκτραγωδεί την κατάσταση, παραθέτει νούμερα που προσεγγίζουν 90% την πραγματικότητα και υποβάλλει σωρεία ερωτήσεων.

= Ακολουθεί μια άλλη ερώτηση-καταπέλτης, του βουλευτή της ΝΔ κ. Ιω. Μιχελάκη, που παρουσιάζει την αγωνία του για τα τεκταινόμενα στη ΓΔΑΕΕ και ζητάει απάντηση σε πολλά καυτά ερωτήματα.

= Έχω υπόψη μου την απάντηση που δόθηκε στον πρώτο ερωτώντα, τον κ. Οικονόμου, η οποία είναι απολαυστική. «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Κάπου λέει κάτι το ξεκαρδιστικό: «Η ευθύνη της υλοποίησης των προγραμμάτων ΑΩ ανήκει στις εταιρείες». Δηλαδή το ΥΕΘΑ / ΓΔΑΕΕ είναι παρατηρητής! Κι από κοντά, προστέθηκε ένα… πιπεράκι περί απορρήτων στοιχείων!

= Παρόμοια απάντηση θα λάβουν και οι δύο επόμενοι.

Επιτροπή

= Τι σόι πράμα είναι η επιτροπή; Θα δώσω δύο ορισμούς, που βρήκα στα χαρτιά μου.

= Τι είναι καμήλα; Ένα άλογο, που το σχεδίασε επιτροπή… Ο καλύτερος τρόπος για να μη γίνει τίποτα, αλλά και να αναδειχθεί ότι τελικά δεν μπορούσε να γίνει τίποτα («Νεοελληνικό Σατιρικό Λεξικό» Μιχάλη Πιτσιλίδη).

= Είναι μια ομάδα προσώπων, που χωριστά δεν μπορούν να κάνουν τίποτε και συλλογικά μπορεί να αποφασίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει (Κλεμανσό).

= Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής έγινε βασικά, όσον αφορά τους εξοπλισμούς, για να επικυρώνει, εξαγιάζει, απόφαση υπουργού, που μόνος του δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της απόφασής του. Εφεύρεση Βενιζέλου. Η επιτροπή αυτή δεν έχει συνέλθει (δηλ. βρίσκονται σε αφασία) πολλούς μήνες.

= Όπως έγραψα την προηγούμενη Κυριακή, υπάρχει ένα πακέτο 400 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ113 και 61 ειδικών οχημάτων (σύνολο 461), που μας δίνονται ΔΩΡΕΑΝ από ΗΠΑ, τα οποία πρέπει να σπεύσουμε να παραλάβουμε, για να μη μας τα αρπάξουν άλλοι (όπως έγινε με τα HUMVEES). Υπάρχει πλήρως τεκμηριωμένη εισήγηση αποδοχής από το ΓΕΣ για την ανάγκη (με υπογραφή από τον τ. Α/ΓΕΣ, στρατηγό κ. Κ. Γκίνη), την έχει υπογράψει, συμφωνώντας, ο κ. υπουργός και αναμένεται η σύγκληση της Επιτροπής. Κτυπάτε το κουδούνι, πρόεδρε της Επιτροπής, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Πρέπει ασφαλώς να προηγηθεί τηλεφώνημα του κ. Π. Παναγιωτόπουλου. Έτσι δεν είναι, κ. υπουργέ; Εκτός αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον, τελικά…

Άλλος για Χίο τράβηξε…

= …κι άλλος για Μυτιλήνη. Χρησιμοποιώ τον τίτλο ενός άσματος από το περίφημο έργο των Μούτση – Ελευθερίου «Άγιος Φεβρουάριος», για να περιγράψω τη νοσηρή κατάσταση του ΥΕΘΑ και το κύμα φυγής των στελεχών των ΕΔ.

= Τρεχάτε ποδαράκια μου…

= Μόνο στο α’ τρίμηνο του 2012 έχουν παραιτηθεί 750 υψηλόβαθμα και πολύτιμα στελέχη των ΕΔ. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποχωρήσει 10.000!

= Ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς, έχουν υποβάλει παραίτηση τους δύο πρώτους μήνες του 2013, 276 αξιωματικοί και 154 υπαξιωματικοί. Το 2012, 808.

= Γιατί φεύγουν οι αξιωματικοί-υπαξιωματικοί, γιατί εγκαταλείπουν το Στράτευμα σε νεαρή σχετικά ηλικία; Διότι:

= Τους έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας ως προς τα οικονομικά. Κάθε τρίμηνο πετσοκόβουν τους μισθούς τους. Όποιος προλάβει.

= Έχουν απογοητευθεί από την αναξιοκρατία, τις ίντριγκες, τις αδικίες που υφίστανται.

= Έχουν προσβληθεί από την απαξιωτική συμπεριφορά της πολιτικής τους ηγεσίας (μέχρι και αυτιστικούς τους είπαν). Λοιδορούνται ακόμη και από πολιτικούς που έχουν λαδωμένη τη φωλιά τους.

= Όταν προσήλθαν στο Στράτευμα με ενθουσιασμό και φιλοδοξίες να υπηρετήσουν την πατρίδα, δεν γνώριζαν ότι τώρα καλούνται να υπερασπίσουν μια χώρα προδομένη και με ελλιπή εθνική κυριαρχία.

= Διερωτώμαι: Έχουν πάρει χαμπάρι ΟΛΑ τα κόμματα για το τι γίνεται στον Στρατό; Μήπως ο κ. υπουργός πρέπει να προκαλέσει ευρεία σύσκεψη, όπου θα λεχθούν όλες οι αλήθειες και θα ληφθούν αποφάσεις για λύσεις; Μήπως αύριο θα είναι αργά;

Σημαντική διάκριση της ΠΑ

= Ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας διακρίθηκαν για άλλη μια χρονιά σε σοβαρή ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική τακτική δραστηριότητα (Tactical Leadership Programme), που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Albacete στην Ισπανία, από τις 4 έως 27 Μαρτίου. Οι αξιωματικοί που έδειξαν ότι τα Ελληνικά Φτερά, παρά την κρίση, έχουν τη δυνατότητα να κυριαρχήσουν στους ουρανούς, είναι ο σμηναγός Θεοχάρης Κατσαρός, ο υποσμηναγός Ιωάννης Σιάνος και ο εκπαιδευτής επισμηναγός Μαρίνος Μπογατίνης. Μπράβο παιδιά, μας κάνατε υπερήφανους! Να σημειώσουμε ότι η ελληνική αποστολή συμμετείχε με 4 αεροσκάφη Mirage 2000-5.


Σχολιάστε εδώ