Το ΝΑΙ του ρεαλισμού και το ΟΧΙ της αξιοπρέπειας

Όπως επίσης δεν αμφισβητείται ότι το ΟΧΙ, συστατικά του στοιχεία έχει την ηθική αντίσταση και μια αναντίρρητη κοστοβόρο γενναιότητα.

Με τα ΝΑΙ του «συνετού» συμβιβασμού ή της «άκριτης» δουλοφροσύνης, ενδεχομένως επιβιώνουν οι λαοί, αλλά Ιστορία δεν γράφουν. Όσο μια κοινωνία στερείται αξιών και αρχών, τόσο ρέπει στον συμβιβασμό και την υποταγή. Αν, δε, έχει «θεοποιήσει» και το χρήμα, τότε…

Η Ελλάδα με τον λαό της είναι ένα ιστορικό και γεωπολιτικό μέγεθος που μεγαλύνθηκε με τα δεκάδες ΟΧΙ στο διάβα των 192 ετών του ελεύθερου και ανεξάρτητου βίου της.

Κανείς δεν παραγνωρίζει ούτε επιτρέπεται να εξωραΐζει τα παθήματα και τις δοκιμασίες με τα ΟΧΙ μας, έστω και αν εμείς νιώθουμε –και θα συνεχίζουμε να νιώθουμε εσαεί για αυτά– βαθιά υπερήφανοι. Όπως π.χ., με το ηρωϊκό ΟΧΙ του ʼ40, ή του ΟΧΙ του σχεδίου Ανάν, που, όπως μας επισημαίνουν οι «φρόνιμοι γραικύλοι», τα πληρώνουμε ακόμη, όπως άλλωστε αποδεικνύεται με τη σημερινή… εκδικητική αντιμετώπισή μας από κάποιους!

Ναι, τα πληρώσαμε τα ΟΧΙ και ορισμένες φορές ματώσαμε πολύ, ως αδύναμοι και ανάδελφοι.

Ο Ελληνισμός στην πορεία του ιστορικού χρόνου δοκιμάσθηκε, αλλά και δικαιώθηκε και κατάφερε να δημιουργήσει εθνικές οντότητες αξιοσέβαστες, οι οποίες, φευ, ταυτόχρονα φθονούνται και θαυμάζονται για τις προσπάθειες και τα έργα των λαών τους.

Τα σημερινά διλήμματα της ελληνοκυπριακής τραγωδίας, που είναι και ολόκληρου του Ελληνισμού, είναι τεράστια. Οι πολύπλευρες διαστάσεις τους περιέχουν επιχειρήματα και αλήθειες υπέρ ή εις βάρος μας, που οι συνέπειές τους, (καθώς η συγκυρία για μας είναι, τούτη την ώρα, αρνητική), θα είναι σοβαρές και απρόβλεπτες.

Τα δραματικά διλήμματα τα διαμόρφωσαν αναμφίβολα τα δικά μας λάθη και κυρίως η ψυχική και ιδεολογική πολυδιάσπασή μας, μα πρωτίστως οι χωρίς αρχές, βυθισμένες στο διαχρονικό βούρκο των οικονομικών συμφερόντων, κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρώπης.

Τα δόλια οικονομικά συμφέροντά τους και οι καταχθόνιοι –αλλά ολοφάνεροι γεωπολιτικοί– σχεδιασμοί των ισχυρών, σκεπάζουν στην εποχή μας εξουθενωτικά την κραυγή των λαών για το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών και την επικράτηση της δικαιοσύνης.

Εμείς, με πίστη στη δύναμη της φυλής μας και με συνείδηση του ιστορικού μας χρέους, θα σταθούμε όρθιοι, ό,τι και αν εις βάρος μας γίνει, όσα εμπόδια και αν στον δρόμο μας υπάρξουν.


Σχολιάστε εδώ