Τι γύρευε η ΕΥΠ στη λίστα Λαγκάρντ;
Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή οκτώ μηνύματα που αντάλλαξε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 7 Ιουλίου 2011, μία μέρα πριν αντιγραφεί το usb με τη λίστα Λαγκάρντ. Τα μηνύματα μαρτυρούν ότι υπήρχε επικοινωνία του Γ. Διώτη με τον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ Κώστα Μπίκα, ο οποίος είχε αρνηθεί ότι είχε οποιοδήποτε ενεργό ρόλο στην υπόθεση και ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνεχή ενημέρωση, που δεν σταμάτησε στην παραλαβή της λίστας από το υπουργείο Οικονομικών, όπως έλεγε ο Γ. Παπακωνσταντίνου… Η επιτροπή θεωρεί πλέον επιβεβλημένη την κλήση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ, όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης, «ψάχναμε για τσίχλες και πέσαμε σε ελάφια»! Πολύ περισσότερο που ενώ στην αρχική του κατάθεση ο Κ. Μπίκας δεν επιβεβαίωνε ότι ενημερωνόταν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όταν κλήθηκε εκ νέου, για να απαντήσει στις απορίες που δημιούργησε η κατάθεση Διώτη, το άφησε ανοιχτό λέγοντας: «Αν μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό για τη λίστα, θα ήταν για το πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός της και όχι για ονόματα»…
Ο Γ. Διώτης, στην πορεία της εξέτασής του από την Επιτροπή, θυμήθηκε ότι το στικάκι δεν το πήρε ενόσω ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά του εστάλη με αγγελιοφόρο στις 6 Ιουλίου, μετά τον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου κι όταν ο Παπακωνσταντίνου είχε αναλάβει ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το υλικό το κράτησε για δύο μέρες, έκανε αντίγραφο φοβούμενος μήπως καταστραφεί, ενώ, ανασκευάζοντας την αρχική του θέση, είπε ότι το παρέδωσε στον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στις 8 Ιουλίου 2011 και όχι στις αρχές Αυγούστου, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανέφερε ο Γ. Διώτης, του παρέδωσε τη λίστα μαζί με κάποιες εκτυπώσεις στις 4.30 το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου στη Βουλή κι ενώ είχε προηγηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με θέμα την είσπραξη εσόδων από εμβάσματα στο εξωτερικό ελλήνων καταθετών, ενώ το στικάκι αντιγράφηκε μία ώρα πριν. Η μαρτυρία θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα του χρήστη userv, που σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ (η οποία επιβεβαιώνει ότι το αντίγραφο δημιουργήθηκε στις 3 το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου) άνοιξε προς ανάγνωση τρία αρχεία λογιστικών φύλλων το βράδυ της ίδιας μέρας, από 21.39.46 έως 21.40.03, όταν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Διώτης, η λίστα ήταν στα χέρια του κ. Βενιζέλου. Υπό τα νέα δεδομένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στην Προανακριτική Επιτροπή των Διώτη – Βενιζέλου, για να διευκρινιστεί πότε παρέλαβε το επίμαχο υλικό. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε «αστειότητες» την πρόταση και σχολίασε «σιγά μην καλέσουμε μάρτυρες από το υπερπέραν…». Καταθέτοντας για δεύτερη φορά, ο Κ. Μπίκας παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που έφερε τη λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα. Ύστερα από παρέμβαση του Χρ. Μαρκογιαννάκη διευκρίνισε ότι η λίστα ήρθε χάρη στη συμβολή του… Η κατάθεσή του και οι απαντήσεις του σχετικά με την επικοινωνία που διατηρούσε με τον πρώην πρωθυπουργό προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη, που τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και ζήτησε να σταλούν στον Εισαγγελέα τα πρακτικά της κατάθεσης για να συλληφθεί για ψευδορκία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γ. Διώτης άφησε να εννοηθεί ότι «κάποιοι ζήτησαν να διωχθεί από το ΣΔΟΕ». Όπως είπε, όταν έφυγε του τηλεφώνησε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος και του εξήγησε ότι δεν ήταν σωστό, αλλά δυστυχώς η απόφαση δεν μπορούσε να ανακληθεί.
Ο Γ. Διώτης, εκτός των άλλων, ανέφερε ότι πήρε μέρος σε διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στις 24 Αυγούστου 2011 με αντικείμενο τη φοροδιαφυγή και τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, όπου συμμετείχαν οι Γ. Παπανδρέου, Ε. Βενιζέλος, Η. Πλασκοβίτης, Ρ. Βάρτζελη, Χρ. Παπουτσής, Π. Οικονόμου, Μιλ. Παπαϊωάννου, Κ. Πίκας, όπου όμως δεν συζήτησαν για τη λίστα Λαγκάρντ! Η αναφορά προκάλεσε τις απορίες των μελών της επιτροπής και σχόλια του τύπου: «Το πιάτο με το φαγητό ήταν σερβιρισμένο. Είναι δυνατόν να μη συζήτησαν γι’ αυτό;».
Ιδού μερικοί χαρακτηριστικοί διάλογοι που διημείφθησαν στην Προανακριτική Επιτροπή, αποκαλυπτικοί για τον χρόνο που ο Γ. Διώτης θυμήθηκε πότε παρέδωσε το υλικό:
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Απαντήσατε το πρωί γι’ αυτήν την περίφημη σύσκεψη στις 8.7.2011 στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Βενιζέλου, που είχε ως αντικείμενο την είσπραξη εσόδων από εμβάσματα στο εξωτερικό ελλήνων καταθετών, και επιμείνατε -και ήθελα να ρωτήσω εάν επιμένετε ακόμη- ότι δεν έγινε καμία αναφορά, καμία συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ.
ΜΑΡΤΥΣ: Ίσως έγινε ακροθιγώς. Δηλαδή κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος να είπε: «Α, είναι κάτι στοιχεία σαν και εκείνα που έχει ο Γιάννης». Εγώ δηλαδή. Κάπου θυμάμαι μια τέτοια αποστροφή του κ. Βενιζέλου, αλλά δεν έγινε συζήτηση σε τόσο ανοιχτό κύκλο προσώπων γι’ αυτήν τη λίστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για τις 8 Ιουλίου μιλάτε ή για τις 24 Ιουλίου;
ΜΑΡΤΥΣ: Για τις 8 Ιουλίου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στις 8 Ιουλίου δηλαδή ήξερε ο κ. Βενιζέλος;
ΜΑΡΤΥΣ: Για τις 8 Ιουλίου με ρωτάει. Δεν έγινε, λοιπόν, συζήτηση ειδικώς για τη λίστα αυτή.
ΡΗΓΑΣ: Είπατε «κάποια στοιχεία που έχει ο Γιάννης». Πού ήξερε ο κ. Βενιζέλος ότι εσείς είχατε στοιχεία; Αφού δεν είχατε πει τίποτα στις 8 Ιουλίου. Πώς λέτε ότι στις 8 Ιουλίου είπε ο Βενιζέλος κάτι τέτοιο;
ΜΑΡΤΥΣ: Μπορεί να το είπε αργότερα ή να είχε λάβει ακροθιγώς γνώση του τι συμβαίνει.
ΡΗΓΑΣ: Από πού; Από ποιον;
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Εσείς λέτε ότι την ίδια μέρα…
ΜΑΡΤΥΣ: Με συγχωρείτε. Για να είμαι ακριβής και συνεπής, πολύ σωστά το παρατηρεί ο κ. Ρήγας. Δεν μπορεί να έγινε αυτό στις 8 Ιουλίου. Έγινε σε μεταγενέστερη σύσκεψη.
ΡΗΓΑΣ: Προφανώς.
ΜΑΡΤΥΣ: Με συγχωρείτε, μπερδεύτηκα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Για συνεχίστε, παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ: Ναι, αυτό θα έγινε σε μεταγενέστερη, διότι εάν έλαβε γνώση ο κ. Βενιζέλος, θα έλαβε στις 8 Ιουλίου. Άρα δεν μπορεί να το είπε στις 8 Ιουλίου το πρωί.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Το πρωί στις 8 Ιουλίου είχατε τη συνάντηση και το απόγευμα εσείς συναντήσατε τον κ. Βενιζέλο και του δώσατε το USB γύρω στις 16:00 -16:30 το απόγευμα.
ΜΑΡΤΥΣ: Μάλιστα.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Επειδή από τη συζήτηση προέκυψε ότι με τον κ. Βενιζέλο, με τις πολλαπλές δραστηριότητες, υποχρεώσεις και ευθύνες που είχε, ήταν δύσκολο να συναντιέται ο καθένας μαζί του όποτε τον ήθελε, γιατί δεν του το δώσατε το πρωί αφού τον είδατε, αλλά περιμένατε να του το δώσετε το απόγευμα στη Βουλή;
ΜΑΡΤΥΣ: Ερωτήθηκα και πριν.
Απάντησα ότι προφανώς…
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ίσως να επαναλάβω, κύριε πρόεδρε, κάποια ερώτηση, επειδή απουσίαζα σε συνεδριάσεις των επιτροπών.
ΜΑΡΤΥΣ: Δεν πειράζει, θα απαντήσω και πάλι.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ: Προφανώς δεν το είχα μαζί μου το πρωί στη σύσκεψη.
Πήγα στο γραφείο μου στο ΣΔΟΕ και το πήρα.
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Η συνάντηση το απόγευμα έγινε ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό, για να δώσετε το USB;
ΜΑΡΤΥΣ: Ναι.
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): Αυτό το λέτε πρώτη φορά τώρα εδώ; Το έχετε ξαναπεί;
ΜΑΡΤΥΣ: Έχω πει ότι έγινε μια συνάντηση, ακριβώς για να του παραδώσω το USB στη Βουλή, αλλά φαίνεται ότι όλα τα στοιχεία οδηγούν πια στη βεβαιότητα ότι τότε έγινε αυτό, στις 8 Ιουλίου.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Γιατί και στα υπομνηματικά σας σημειώματα αναφέρετε ότι δώσατε το στικάκι αυτό στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου;
ΜΑΡΤΥΣ: Έτσι έχω αναφέρει, αλλά εξήγησα ήδη από χθες -επιτρέψτε μου- ότι όποια απόκλιση δεν ήθελα να είναι σε βάρος κάποιου. Δεν είπα «αμέσως το έδωσα» ή «αυτό είναι». Το είπα αυτό, με τη γενική ανάμνηση και εικόνα που είχα. Δεν έκανα καμιά ειδική έρευνα. Γιατί αυτό ξεκίνησε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ήσασταν και εσείς.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Δηλαδή, τώρα διευκρινίζετε και καταθέτετε επισήμως ότι το δώσατε στις 8 Ιουλίου.
ΜΑΡΤΥΣ: Ναι, όλα τα στοιχεία με οδηγούν σ’ αυτό.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Μάλιστα. Το δώσατε άτυπα στον Βενιζέλο;
ΜΑΡΤΥΣ: Άτυπα, όπως το παρέλαβα.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Μάλιστα. Οι εκτυπώσεις που δώσατε στον κ. Βενιζέλο πόσες ήταν;
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Πολλές.
ΜΑΡΤΥΣ: Αναφέρθηκα και το πρωί. Δεν ήταν δύο φάκελοι που άνοιξα και είδα ενδεικτικά στις 6 Ιουλίου.
Ήταν περισσότερα χαρτιά. Ανέφερα, ως τάξη μεγέθους, ότι μπορεί να ήταν πενήντα ή και εκατό.
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: Εκατό.
ΜΑΡΤΥΣ: Τα μόνα κριτήρια που χρησιμοποίησα εκείνη τη στιγμή, όσο μπορούσα να διαγνώσω, ήταν το μέγεθος των καταθέσεων και κυρίως το πρώτο -αυτό ήταν το δεύτερο- ήταν εάν είναι ενεργός ο λογαριασμός και δεν είναι κλειστός. Γιατί οι μισοί, οι χίλιοι λογαριασμοί -δεν θυμάμαι πόσοι- ήταν κλειστοί. Μηδέν. Closed.