Τέσσερις για να φυλάνε τον Κασιδιάρη

Σύμφωνα με τα οριζόμενα, οι ειδικοί φρουροί εκτελούν καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων και περιπολιών. Υπενθυμίζουμε ότι, με απόφαση Δένδια, ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται από το υπουργείο για την ασφάλεια και φύλαξη των πολιτικών και άλλων δημοσίων προσώπων επρόκειτο να περιοριστεί δραστικά. Στη Βουλή μάλιστα δεν ξεπερνούν τους 80. Υπάγονται στη δικαιοδοσία του φρουράρχου και στην αστυνομική δύναμη της Βουλής και έχουν προσληφθεί με την ιδιότητα του διοικητικού υπαλλήλου, για τη φύλαξη και τον έλεγχο της εισόδου των κτιρίων του Κοινοβουλίου. Άρα ο Κασιδιάρης αναγνωρίζεται από τη Βουλή πράγματι ως… ευπαθής στόχος, για να του έχουν διατεθεί τέσσερις μάλιστα ειδικοί φρουροί! Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε και το σκεπτικό που κρίθηκε απαραίτητη η δρακόντεια φύλαξή του.

**

Τα… ρέστα του δίνει ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος στην υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της ειδικής μόνιμης επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής. Εκεί έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να χάνει τις ώρες του για εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα χωρίς να πληρώνεται έξτρα. Και τώρα ξαναχτύπησε, στήνοντας καβγά με την πρόεδρο της επιτροπής Διονυσία Αυγερινοπούλου. Ήθελε να μιλήσει πρώτος και να φύγει. Η ώρα περνούσε, κατέληξε να τοποθετείται ένατος στη σειρά, έβαλε τις φωνές στην πρόεδρο και βγήκε από την αίθουσα βρίζοντας! Η Διον. Αυγερινοπούλου τα ‘χασε με τη συμπεριφορά του και παραπονέθηκε στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα. Τι να κάνει κι ο γραμματέας; Μόνο ψυχραιμία μπορεί να συστήσει. Ο Ταμήλος δεν… παλεύεται…

**

Μπορεί στη μεγάλη πλειονότητά τους να είναι διορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, όμως μετά τις απανωτές περικοπές των αποδοχών και των προνομίων τους λίγο έλειψε να στερήσουν από τα κόμματα αυτά το προβάδισμα στις εκλογές του συλλόγου τους. Έτσι, σε απόσταση αναπνοής από το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βρέθηκε το ενωτικό ψηφοδέλτιο (ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές αντιμνημονιακές δυνάμεις) στις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής, παίρνοντας 418 ψήφους έναντι των 437 που εξασφάλισαν με την κοινή τους κάθοδο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με 19 ψήφους διαφορά από το κόμμα που ήρθε τελικά πρώτο, το αντιμνημονιακό ψηφοδέλτιο (Ενωτική Δράση) πήρε 3 έδρες έναντι 4 που εξασφάλισε η Ενιαία Κίνηση. Στις εκλογές συμμετείχαν 932 από τους περίπου 1.200 εργαζόμενους της Βουλής. Βρέθηκαν 29 άκυρα και 40 λευκά, ενώ ανεξάρτητος υποψήφιος, που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή, πήρε 29 ψήφους.

**

Διαρροές στην ονομαστική ψηφοφορία για το σχέδιο «Αθηνά» και ειδικότερα για τον καθορισμό των επαγγελματικών κατευθύνσεων που προκύπτουν από τα πτυχία σχολών που, εξαιτίας του σχεδίου, συγχωνεύονται, αλλάζουν ονομασία ή καταργούνται. Με τα «όχι» της αντιπολίτευσης συντάχθηκε και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη και Θάνος Μωραΐτης, ανεβάζοντας τον αριθμό των αρνητικών ψήφων στις 125. Οι ανεξάρτητοι του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν διχασμένοι. Υπέρ τάχθηκαν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μίμης Ανδρουλάκης, παρών ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Κασαπίδης. Θετική ψήφο έδωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Μεχελογιαννάκης και Νίκος Νικολόπουλος, η τροπολογία πέρασε με 148 «ναι».

**

Όχι μόνο εκπρόθεσμα, αλλά και στο πόδι κατέθεσαν τροπολογία οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με την τήρηση βιβλίου υπερωριών στις επιχειρήσεις και τα έξοδα κίνησης των υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Πάνω στη φούρια τους, δεν κοίταξαν την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρει ότι η τροπολογία προκαλεί δαπάνη 1,2 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα θα αντιμετωπιστεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας. Έτσι στην εισηγητική έκθεση τονίζεται ότι από την τροπολογία δεν προκαλείται δαπάνη!

**

Κατά σύστημα, πολλοί υπουργοί επικαλούνται κώλυμα για να μην έρθουν ση Βουλή να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης έδωσε τις προάλλες και στατιστικά στοιχεία που ζήτησε και πήρε από τις υπηρεσίες της Βουλής. Από αυτά προκύπτει ότι δεν πρόκειται για ευκαιριακή, αλλά για συστηματική συμπεριφορά συγκεκριμένων υπουργών. Σύμφωνα με την καταγραφή, συζητούνται τελικά μόλις το 49% των ερωτήσεων! Και αναλυτικά: το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Επικρατείας απαντούν μόνο το 33% των ερωτήσεων, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης το 36%, το υπουργείο Οικονομικών το 39%, το υπουργείο Εσωτερικών το 40%, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου το 44%, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 45%, το υπουργείο Υγείας το 46%, ενώ οι υπόλοιποι είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο…

**

Τη θλίψη σκόρπισε η αναγγελία του θανάτου του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής Θανάση Νάκου. Ήταν την Πέμπτη το μεσημέρι και η ολομέλεια διέκοψε, ο πρόεδρος της Βουλής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν συλλυπητήριες ομιλίες, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον εκλεγμένο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1993 βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκο.

Τη θέση του στα έδρανα της Βουλής θα πάρει η Ζέτα Μακρή, πρώτη επιλαχούσα στον νομό Μαγνησίας, που επιστρέφει στη Βουλή έπειτα από έξι χρόνια.


Σχολιάστε εδώ