«Συμφωνήστε με τους Ελβετούς»!

Κύριο στοιχείο αυτής της συμφωνίας, ως γνωστόν, θα είναι η επιβολή ενός εφάπαξ, «τσουχτερού» φόρου σε όσους έλληνες καταθέτες της Ελβετίας επιλέξουν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους έναντι των ελληνικών φορολογικών αρχών.

Ο εφάπαξ αυτός φόρος θα μπορούσε να φθάσει ή και να υπερβεί το 40%. Με τον τρόπο αυτό, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα δοθεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει των εκλογών, καθώς το «κούρεμα» ελλήνων φοροφυγάδων θα έχει θετική απήχηση στην κοινή γνώμη.

Η ελληνοελβετική συμφωνία για τις καταθέσεις, ακόμη κι αν επισπευσθεί, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει σημαντική απόδοση για την Ελλάδα, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις «σέρνονται» από την εποχή Παπακωνσταντίνου, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι επίκειται η οριστική συμφωνία. Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτιμάται ότι έχει επιτρέψει σε όσους έλληνες καταθέτες της Ελβετίας έχουν σοβαρούς λόγους να φοβούνται την αποκάλυψη των στοιχείων τους στις ελληνικές αρχές να… αποδημήσουν προς άλλους, πιο «φιλικούς» φορολογικούς παραδείσους…


Σχολιάστε εδώ