Στο περίμενε ο ανασχηματισμός…

Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά τόσο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, «δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση για αλλαγές στην κυβέρνηση» και ότι «δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή διεργασία ως τώρα και, κατά συνέπεια, μόνο αν ήθελε να μας αιφνιδιάσει απόλυτα ο κ. Σαμαράς θα έκανε τώρα ανασχηματισμό».

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση και τα πόστα που θα αναλάβουν (τουλάχιστον από πλευράς ΠΑΣΟΚ) το μόνο ουσιαστικό ζήτημα που τίθεται στο τραπέζι για τον ανασχηματισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θέτει ένα «πακέτο ζητημάτων» μαζί με τα πρόσωπα και θέλει να συζητηθούν όλα μαζί και να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις.

Ο κ. Βενιζέλος στο «πακέτο» αυτό συμπεριλαμβάνει:

– Τον εκλογικό νόμο, συζήτηση και απόφαση δηλαδή για νέο εκλογικό νόμο με τον οποίο, αν είναι δυνατόν, να πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές.

– Τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης, δηλαδή το πότε θα ολοκληρωθεί η θητεία της, καθώς εκτιμά πως περίπου 10 μήνες μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης, μπορούν να καθοριστούν πλέον τα όρια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

– Οι ευρωεκλογές, δηλαδή το πώς, με ποιους όρους και με ποια στρατηγική και τακτική τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης θα πάνε στη μάχη των ευρωεκλογών, την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, και κυρίως πώς «θα αναχαιτισθεί μια εκλογική επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ».

– Ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης, ο εσωτερικός συντονισμός της και η αποφυγή αιφνιδιασμών.

– Η επικαιροποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας, κάτι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί «λυδία λίθο» για τον ανασχηματισμό.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, επιθυμεί συνολικές πολιτικές με συνολικές απαντήσεις και λύσεις και όχι απλώς κάποιες τοποθετήσεις προσώπων, που αν δεν διαμορφωθούν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες θα «καούν γρήγορα».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζητάει πλέον όλες τις εκδοχές και για τη δική του συμμετοχή στην κυβέρνηση. Θέλει μεν να μπει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ώστε να μπει και ο ίδιος, από την άλλη όμως δεν αποκλείει πλέον και το ενδεχόμενο να μπει ο ίδιος στην κυβέρνηση, ακόμα και αν δεν συμμετέχει ο κ. Κουβέλης, αρκεί να έχει «αναγνωρισμένο, κατοχυρωμένο και διακριτό ρόλο και αρμοδιότητες».

Α. Β.


Σχολιάστε εδώ