Στα κεραμίδια…

Φόβοι που εντάθηκαν μετά και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup για… επέκταση του μοντέλου που εφαρμόσθηκε με τις τράπεζες της Κύπρου και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα (υπερτροφικό τραπεζικό σύστημα). Πόσω μάλλον που είναι βάσιμες οι υποψίες ότι δεν κινήθηκε αυτοβούλως, αλλά είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με το Βερολίνο. Άλλωστε στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του κι ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μ. Μπαρνιέ, ο οποίος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εξετάζεται σοβαρά στους κόλπους της Ευρωζώνης. Τα βλέμματα όλων στράφηκαν κυρίως προς την πλευρά του Λουξεμβούργου, της Μάλτας και της Σλοβενίας, που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτήν της Κύπρου. Τα περισσότερα χρηματιστήρια είχαν σοβαρές απώλειες, ενώ αγωνία για το μέλλον τραπεζικών καταθέσεων εκδηλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η παρέμβαση του Β. Σόιμπλε, που είπε ότι η Κύπρος είναι ιδιαίτερη περίπτωση, άρα δεν τίθεται θέμα ευρύτερης εφαρμογής του σχεδίου, κάθε άλλο παρά καθησύχασε τους ανησυχούντες. Στην Αθήνα η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους έλληνες καταθέτες, με την επισήμανση ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» αντίστοιχου με αυτό που αποφασίσθηκε για την Κύπρο.

Σε βαθύ τούνελ…

ΤΗΝ ίδια στιγμή η Κύπρος έχει μπει σ’ ένα βαθύ τούνελ με αβέβαια τα αποτελέσματα της προσπάθειας που θα χρειαστεί να καταβάλει τα προσεχή πολλά χρόνια, προκειμένου να βγει στο φως. Τα πρωτοφανή, εκδικητικού χαρακτήρα, μέτρα που επέβαλλε το Eurogroup οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση το τραπεζικό σύστημα και στα όρια της κατάρρευσης την οικονομία της χώρας. Οι απώλειες μεγάλων ποσών από καταθέσεις και οι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα κλείσουν. Που σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα τείνει προς μηδενικό σημείο και η ανεργία θα έχει ραγδαία αύξηση. Την κατάσταση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το Μνημόνιο που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και κατά την πάγια τακτική της «τρόικας» θα περιλαμβάνει -πέραν των άλλων- και περικοπές μισθών και συντάξεων. Χιλιάδες πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Ταυτόχρονα θα αναζωπυρωθεί στην κοινωνία ένα πολεμικό κλίμα, με αίτημα την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τη σημερινή τραγωδία.

«Σφάζονται»

ΟΙ δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο προκαλούν πολλαπλές αναταράξεις και στην Ελλάδα, ενώ σε υψηλούς τόνους εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-Νέας Δημοκρατίας, συνεπικουρούμενων από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν βοήθησε την Κύπρο, αλλά μεθόδευσε και την παραδειγματική τιμωρία της για να αποδείξει στην ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Απαντώντας, η ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ψάχνει απεγνωσμένα ευκαιρίες για να δικαιώσει την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική του κι ότι δεν τον ενδιαφέρει η Κύπρος, αλλά το στενό κομματικό του συμφέρον. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία, επισημαίνοντας, με αφορμή και τις αποφάσεις για την Κύπρο, ότι «οι τζάμπα μαγκιές φέρνουν ήττες». Μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Στουρνάρα, σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου παρατήρησε ότι η κυβέρνηση είτε έχει άγνοια κινδύνου για τις συνέπειες στη χώρα μας από την κρίση στην Κύπρο, είτε κρύβει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολιτικά στο σενάριο της καταστροφής, ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ έκανε λόγο για ύβρεις, ανοησίες και συνωμοσιολογίες.

Εκκρεμότητες…

ΜΕ το βλέμμα στραμμένο στη Λευκωσία στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για την άφιξη της «τρόικας» και προσπαθούν να βρουν λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και για τα οποία υπήρξε αδιέξοδο στο προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων. Οριστική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ δεν έχει επέλθει, το Μέγαρο Μαξίμου πιέζει ασφυκτικά για να αρθούν οι αντιρρήσεις των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φιλοδοξούν να παρουσιάσουν στους επικεφαλής της «τρόικας» ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων, που δεν θα εκληφθεί ως σχέδιο για μαζικές απολύσεις. Αν θα ικανοποιήσει τους εκπροσώπους των δανειστών, θα φανεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Πιο εύκολες αναμένεται να είναι οι συζητήσεις για τις ρυθμίσεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο στόχαστρο των επιτελών της «τρόικας» θα μπει και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ο οποίος εξακολουθεί να μην είναι αρκετά αποτελεσματικός. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει την ανάγκη να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, διαφορετικά η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες. Η υστέρηση στα έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια για νέα μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα.

Έμπλεξε…

ΕΝΩΠΙΟΝ της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ θα βρεθεί, εκτός απροόπτου, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου. Από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης προέκυψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε πλήρη και συνεχή ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης από τον (τότε) διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την κλήτευση του κ. Παπανδρέου, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθεί στην κλήση ο τελευταίος. Δικαιωμένη από τις εξελίξεις δηλώνει η ΔΗΜΑΡ, που είχε εξαρχής ζητήσει να κληθεί ως μάρτυρας στην Επιτροπή ο Γ. Παπανδρέου. Θέμα ανέκυψε και από το γεγονός ότι ο κ. Διώτης ανασκεύασε μέρος όσων είχε υποστηρίξει σε προηγούμενες καταθέσεις του, εμπλέκοντας περαιτέρω τους κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου. Αντιδρώντας, το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι ο κ. Διώτης έχει «συλληφθεί κατ’ επανάληψη ψευδόμενος» κι έκανε λόγο για κενά και ανακρίβειες στα λεγόμενά του.


Σχολιάστε εδώ