Πολλά ερωτήματα προκαλεί το σκεπτικό της απόφασης προφυλάκισης…
Κατʼ αρχάς ο μεν Γιώργος Κουρής ήταν μέλος μη εκτελεστικό του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού Alter που ανήκει στην εταιρεία Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ, ο δε Ανδρέας Κουρής αντιπρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος και αυτός. Και οι δύο δεν ασκούσαν διοίκηση και αυτό ήταν στους πάντες γνωστό.
Παρά ταύτα, η ανακρίτρια προχώρησε στην προφυλάκιση πατέρα και γιου, με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα κ. Ζημιανίτη.
Το σκεπτικό της ανακρίτριας κ. Μοτσοβολέα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι άξιο μελέτης για τους λόγους που ο Γιώργος και ο Ανδρέας Κουρής κρίθηκαν προφυλακιστέοι, χωρίς να είναι ύποπτοι φυγής ή αγνώστου διαμονής.
Αντιγράφουμε από το υπ’ αριθ. ένταλμα 18/ 2013:
«ενεργώντας (ο Γιώργος Κουρής) από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς σου, Ανδρέα Κουρή και (αναφέρονται τα άλλα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ) κατόπιν συναπόφασής σας και με παράλληλη κατανομή των ρόλων σας, με πρόθεση προκαλέσετε στους α) Κωνσταντίνο Γιαννίκο και β) Βασίλειο Κοσμόπουλο την απόφαση να εκτελέσουν την παρακάτω άδικη πράξη που διέπραξαν και δη το αδίκημα του άρθρου 18 παρ. Ιγ του ν.2523/1997».
Πιο κάτω σημειώνει η ανακρίτρια:
«Ενεργώντας από κοινού με τους συγκατηγορούμενούς σου, με πειθώ, φορτικότητα και συνεχείς προτροπές και παραινέσεις προκάλεσες στον Κωνσταντίνο Γιαννίκο, ο οποίος είχε την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ, του Διευθύνοντος Συμβούλου, του Νόμιμου Εκπροσώπου και του πράγματι ασκούντος την διοίκηση της εταιρείας και στον Βασίλειο Κοσμόπουλο, ο οποίος είχε την ιδιότητα του Εκτελεστικού Μέλους του ΔΣ και του νόμιμου εκπροσώπου της ως άνω εταιρείας την απόφαση να μην αποδώσουν στο Δημόσιο Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) προκειμένου η ως άνω εταιρεία να αποφύγει την πληρωμή του…».
Και πιο κάτω σημειώνει ότι οι δύο «δεν απέδωσαν, κατόπιν δικών σας συνεχών προτροπών και φορτικών παραινέσεων τον ΦΜΥ».
Και το διά ταύτα έχει ως εξής:
«κρίνεται ότι αν ο ως άνω κατηγορούμενος αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει στο μέλλον και άλλα εγκλήματα».
Να διαπράξει και άλλα εγκλήματα με την εταιρεία του Alter κλειστή εδώ και δύο χρόνια! Αυτά.
Η κατηγορία ήταν ηθική αυτουργία!
Ύστατο μέσο είναι η προφυλάκιση
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Κουρή ήταν ο γνωστός δικηγόρος Θέμης Σοφός, ο οποίος μετά την απόφαση προφυλάκισης δήλωσε:
«Η κρίση για τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων επιβολής του μέτρου της προσωρινής κρατήσεως δεν είναι κρίση κατά πλήρη διακριτική ευχέρεια, ενόψει του εξαιρετικού χαρακτήρα της. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος, ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Παρέχεται το δικαίωμα στον δικαστικό λειτουργό να διατάσσει προσωρινή κράτηση ΜΟΝΟΝ ως ύστατο δικονομικό μέτρο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προπαντός λαμβάνοντας τη σχετική απόφαση υπό συνθήκες ψύχραιμης εκτίμησης όλων των περιστάσεων».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Κουρής έχει αθωωθεί για το γεγονός ότι ως ΜΗ εκτελεστικό μέλος δεν είχε τελικά ευθύνη για το γεγονός ότι ο Κ. Γιαννίκος, ως διευθύνων σύμβουλος, δεν κατέβαλε τον ΦΠΑ του Αlter.
Την επίμαχη μάλιστα περίοδο στην οποία πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η εταιρεία έχει αδυναμία να λειτουργήσει ο Γ. Κουρής και ο Α. Κουρής πωλούν περιουσιακά τους στοιχεία και βάζουν 6.000.000 ευρώ σε μια προσπάθεια να εξυγιανθεί η επιχείρηση και να συνεχίσει η λειτουργία της.