Οι εξελίξεις στην Κύπρο «μπέρδεψαν» τον ΣΥΡΙΖΑ…

Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται αυστηρή κριτική και από την τρικομματική κυβέρνηση, που τον κατηγορεί ότι έχει ανεύθυνες και επικίνδυνες θέσεις γιατί πανηγύρισε και έδειξε ως παράδειγμα το «όχι» της Κυπριακής Βουλής στην απόφαση του Eurogroup, το οποίο –κατά την κυβέρνηση- οδήγησε τελικά σε χειρότερη λύση, αλλά και από το ΚΚΕ, το οποίο καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιεργεί αυταπάτες πως μέσα στην ΕΕ με την κατάλληλη διαπραγμάτευση μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση, κάτι που στην Κύπρο διαψεύστηκε πανηγυρικά.

Οι εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν έντονη εσωκομματική συζήτηση, που αφορά τη μέχρι τώρα διατυπωμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συμμετοχής της χώρας μας στο ευρώ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν την επίσημη κομματική γραμμή, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και ως μοντέλο για την Ελλάδα, τόνιζαν ότι πρέπει να αναζητηθεί μια λύση που θα λέει «όχι στην “τρόικα”, ναι στο ευρώ».

Αντίθετα, η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη εκτιμά ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο έδειξαν τα ασφυκτικά όρια που υπάρχουν για μια χώρα όταν δηλώνει εκ των προτέρων ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση για παραμονή στο ευρώ και έτσι πέρασε στην αντεπίθεση.

Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε μέσα στην εβδομάδα, ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε να αλλάξει η Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος, που προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, και να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια ακόμα και έξω από το ευρώ (είναι γνωστό ότι η προσωπική άποψη του Π. Λαφαζάνη είναι υπέρ της αποχώρησης από το ευρώ).

Η άποψη που εκφράζει ο Αλ. Τσίπρας, ότι το ευρώ είναι «το εθνικό μας νόμισμα», δεν υπάρχει καταγεγραμμένη σε κανένα κείμενο του κόμματος, ήταν η βάση στην οποία κινήθηκαν τα στελέχη που εξέφρασαν στη Γραμματεία την ανάγκη επανεξέτασης της γραμμής του κόμματος.

Η πρόταση του Π. Λαφαζάνη δεν έγινε δεκτή, αλλά αποφασίστηκε να ασχοληθεί με το θέμα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνεδριάσει στα μέσα του Απρίλη.

Πάντως, η ηγεσία του κόμματος πήρε το μήνυμα και έτσι ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης σε δημόσια δήλωσή του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει «πάση θυσία να μείνει στο ευρώ», ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην τελική έκβαση της κυπριακής υπόθεσης, εκτίμησε ότι η διαχείριση του «όχι» της Κυπριακής Βουλής και η ευνοϊκή υπέρ του λαού κατάληξή της δεν μπορούσαν να γίνουν από μια «μνημονιακή» κυβέρνηση, όπως αυτή του Ν. Αναστασιάδη, που από την αρχή συμφωνούσε σε ό,τι έλεγε η «τρόικα». Ως εκ τούτου, πρότεινε να αποφασίσει με δημοψήφισμα ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία με την «τρόικα», διαδικασία που -όπως είπε- πρέπει να ακολουθείται σε κάθε χώρα που θα βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις στην Κύπρο δείχνουν την ανάγκη να υπάρξει στη χώρα μας μια αριστερή κυβέρνηση που θα έχει στην πολιτική της «αρχή, μέση και τέλος» και, ως εκ τούτου, θα μπορεί με σχεδιασμένη στρατηγική να αντιμετωπίσει τους όποιους εκβιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γ. Δραγασάκης, τον οποίο εμπιστεύεται «τυφλά» ο Αλ. Τσίπρας, σχετικά με την Κύπρο εκτίμησε ότι αυτό που έγινε εκεί αντανακλά όχι τη φαινομενική ισχύ του Βερολίνου, αλλά αντίθετα τα αδιέξοδα της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής, αφού έχουμε να κάνουμε όχι με άθροισμα εθνικών κρίσεων, αλλά με συστημική κρίση, η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί εάν δεν δοθούν απαντήσεις από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκαν, όπως είναι φυσικό, και με τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, με στελέχη του κλίματος Λαφαζάνη αλλά και άλλων τάσεων να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας κίνησης, την οποία εκμεταλλεύτηκαν τα άλλα κόμματα (ακόμα και το ΚΚΕ) για να κάνουν λόγο για μια ετερόκλητη συμμαχία χωρίς αρχές. Η απάντηση της ηγεσίας ήταν ότι δεν πρόκειται για την έναρξη μιας εφʼ όλης της ύλης συμμαχίας με το κόμμα του Π. Καμμένου, αλλά για μια προσπάθεια συντονισμού σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στα σημεία εκείνα στα οποία συμπίπτουν πολιτικά τα δύο κόμματα.

Την ίδια στιγμή, «καιροφυλακτεί» ο Αλ. Αλαβάνος, που πραγματοποιεί περιοδείες ανά τη χώρα προωθώντας την κίνησή του για άμεση αποχώρηση της χώρας από το ευρώ, κάτι που θεωρεί τη μοναδική σωτηρία της χώρας.

Η δραστηριοποίηση του Αλ. Αλαβάνου δίνει τροφή για σενάρια περί νέας κίνησης στον χώρο της Αριστεράς, η οποία θα κληθεί να καλύψει τη στροφή «στον ρεαλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα συγκεκριμένα σενάρια αναφέρθηκε σε δημόσια ομιλία του και ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο «για νέο σχήμα που εκκολάπτεται με ομάδες του Λαφαζάνη, του Αλαβάνου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων διαγραμμένων από το ΚΚΕ».


Σχολιάστε εδώ