Ξορκίζουν το «ατύχημα» στο Μαξίμου

Την Πέμπτη 4 Απριλίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας» για τις τελικές διαπραγματεύσεις σε μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων, διαδικασία που προμηνύεται επαχθής και επώδυνη. Ενώ στις 12 Απριλίου συνέρχεται το Eurogroup προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων Μαρτίου – Απριλίου, συνολικού ύψους 8,8 δισ., από το πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας μας. Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα διαδραματίσει η έκθεση της «τρόικας», που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σʼ αυτόν τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση θα είναι περισσότερο απαιτητική, ακόμη πιο πιεστική. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν τεθεί σε συναγερμό και «ξορκίζουν» το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» στις συνομιλίες, το οποίο θα είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες και παράπλευρες απώλειες. Οι εντολές που έχουν δοθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς είναι σαφείς και κατηγορηματικές:

Να κλείσουν όλα τα θέματα μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, κατά τέτοιο τρόπο που να τύχουν της αποδοχής των δανειστών. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προήδρευσε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να έχει άμεση γνώση της προόδου που σημειώνεται στα διάφορα θέματα αλλά και για να επιτύχει τη μεγαλύτερη εγρήγορση και κινητοποίηση των κυβερνητικών στελεχών. «Αυτήν τη φορά οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία, διαφορετικά θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε», επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. «Αν μπούμε σε περιπέτειες, κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξουμε», προσθέτουν. Παράλληλα, υπενθυμίζουν την πρόσφατη αποστροφή του κ. Σαμαρά ότι «η Ελλάδα βγήκε από την εντατική, αλλά παραμένει στο νοσοκομείο».

Οι ίδιοι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και κυρίως οι εξοντωτικές αποφάσεις που επέβαλε το Eurogroup είναι πολύ πιθανό να «φορτίσουν» τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Δεν αποκλείουν, δηλαδή, να επιδείξουν ανάλογη σκληρότητα και έναντι της Ελλάδας, παρότι δεν υπάρχουν ομοιότητες με την Κύπρο, απλώς για να στείλουν «μήνυμα» προς κάθε κατεύθυνση περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Εν όψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την προσεχή Τετάρτη, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και ελιγμών στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους. «Περιθώρια για κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν», υπογραμμίζουν, απευθυνόμενοι κυρίως στον Φ. Κουβέλη, ο οποίος λέγεται ότι εμμένει (;) στη διαφωνία του με την απαίτηση της «τρόικας» να συνεχίσει και το 2013 να εισπράττεται το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα συναινέσει σε μια συμβιβαστική λύση, που θα προβλέπει σημαντική μείωση (20%) στο ειδικό τέλος, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Όλα τα εκκρεμή θέματα θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη της Τετάρτης, η οποία αναπόφευκτα θα εξελιχθεί «υπό το βάρος» των εξελίξεων στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει στην «τρόικα» ένα αξιόπιστο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, παραθέτοντας συγκεκριμένους αριθμούς σε κάθε κατηγορία (διαθεσιμότητα – αποχώρηση). Παράλληλα, θα πρέπει να ορίζονται με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες τους. Από την κυβέρνηση μεταθέτουν τις απολύσεις για το 2014, τη στιγμή που η «τρόικα» απαιτεί να ξεκινήσουν μέσα στο 2013, και δεν αναφέρεται μόνο σε επίορκους ή παρανόμως προσληφθέντες στο Δημόσιο. Την ανησυχία της κυβέρνησης προκαλεί και η πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με την «τρόικα». Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη δύσκολη κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διέψευσε τις πληροφορίες για «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, ωστόσο οι αριθμοί που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμοι δεν τον δικαιώνουν.

Πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν ότι η «τρόικα» έχει ήδη εντοπίσει «μαύρη τρύπα» ύψους 2,4 δισ. για τη διετία 2013-2014, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί εγκυμονεί κινδύνους νέων μέτρων. Από το Μέγαρο Μαξίμου λέγεται ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών ο πρωθυπουργός θα θέσει και μέτρα που θα αποσκοπούν στην ελάφρυνση των βαρών για τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, θα επαναφέρει το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%. Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς είχε βάλει το θέμα και στην προηγούμενη συνάντηση, αλλά δεν είχε λάβει ουσιαστική απάντηση.


Σχολιάστε εδώ