Νέα όργανα και ηγεσία στη Νεολαία ΣΥΝ
Στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Νεολαίας ΣΥΝ συμμετέχουν οι Αθανασιάδης Παναγιώτης, Αλεξίου Σωτήρης, Αποστολάκη Εύη, Βαρελτζής Δημήτρης, Βόλικας Θράσος, Γανιάρης Νικόλας, Γιαννόπουλος Σωκράτης, Δαμδούνη Ιωάννα, Διάκος Γιώργος, Δράτσας Πέτρος, Ζαρκαδούλας Άκης, Ζαφειράκης Γιώργος, Ζαχιώτης Αλέξανδρος, Θεοδώρου Ιάσονας, Θεοδώρου Λίνα, Θηβαίος Γιάννης, Καββαθά Μάνια, Κάβουρας Κώστας, Καλυμνιός Κώστας, Καραγιάννη Έφη, Καραμάνης Δημήτρης, Κοσυφολόγου Αλίκη, Κοταράς Πόθος, Κόττη Ιωάννα, Κούκη Ελμήνα, Κουτάντος Νίκος, Λάδης Θοδωρής, Λιάτσικου Συραγώ, Λινάρδος Κατερίνης Μιχάλης, Λιοδάκη Λυδία, Λυσικάτου Βαγγία, Μαρκόπουλος Πέτρος, Ματσούκα Αναστασία, Μπενέκος Γιώργος, Μπότση Μαρία, Μπουκουβάλας Γιώργος, Μπουρλέκα Μαρίνα, Μπούρου Μαρουλία, Μωραΐτη Αναστασία, Παναγιωτίδης Σταύρος, Παντελεάκος Ηλίας, Πετράκου Σίσσυ, Σαμιακού Νεφέλη, Σανταμούρης Πέτρος, Σιαηλή Δήμητρα, Σιούτας Ηλίας, Συράκου Σταυρούλα, Σχινάς – Παπαδόπουλος Ιάσονας, Ταλαίπωρος Δημήτρης, Τασούλης Θοδωρής, Τσούτσης Κωνσταντίνος, Τυροβολάς Στέφανος, Χιωτέλης Άρης, Χριστοδούλου Πάνος, Χρονόπουλος Ηλίας. Το τελευταίο αλφαβητικά μέλος του νέου οργάνου, ο 27χρονος Ηλίας Χρονόπουλος, είναι πλέον και ο νέος γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ, ο οποίος με 29 ψήφους υπερίσχυσε στο ΚΣ του συνυποψηφίου του (και γνωστότερου στα ΜΜΕ) Δημήτρη Καραμάνη, ο οποίος πήρε 19 ψήφους. Στη διαδικασία υπήρξαν και επτά λευκές ψήφοι, που ανήκουν σε μέλη του ΚΣ που προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ και δεν στήριξαν κανέναν εκ των δύο υποψηφίων, οι οποίοι προέρχονται, λιγότερο ή περισσότερο, από το μπλοκ των προεδρικών του Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι πιστεύουν σε έναν ριζοσπαστικό ρόλο της Νεολαίας ΣΥΝ, πιο προχωρημένο από του κόμματος, ενώ υποστηρίζουν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του σε ένα νέο κομματικό σχήμα, αλλά με αυτόνομη νεολαία, που θα διαμορφώσει τη ριζοσπαστικότητα αλλά και τη σύνθεση στη βάση.
****
Γαλάζιες διαδικασίες
Στο πολύμηνο, όπως εξελίσσεται, θέατρο της διαδοχής Παπαμιμίκου στην ΟΝΝΕΔ η στήλη επιβεβαιώθηκε σε όσα είχε σχολιάσει και υπαινιχθεί. Οι δύο βασικοί διεκδικητές, Σάκης Ιωαννίδης και Ανδρέας Τσώκος, συμφώνησαν και ο δεύτερος δεν θα είναι τελικά υποψήφιος «για το καλό της οργάνωσης», καθώς ο πρώτος αποδέχθηκε ένα πλαίσιο κοινής πολιτικής συμφωνίας για το μέλλον της γαλάζιας νεολαίας. Έτσι, απέμειναν, προς το παρόν, μόνοι φερόμενοι ως υποψήφιοι ο Σάκης Ιωαννίδης (το φαβορί που λέγαμε…) και ο προερχόμενος από τα ΤΕΙ Γιώργος Ασημακόπουλος. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αρκετά γαλάζια στελέχη (μικρής και μεγάλης ηλικίας) πιέζουν τον νεαρό ΤΕΙτζή να αποχωρήσει και αυτός από την κούρσα, αφήνοντας μόνο υποψήφιο τον Ιωαννίδη. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι η υποψηφιότητα Ασημακόπουλου είναι εξαιρετικά αδύναμη. Ωστόσο, οι πιο σοβαροί παρατηρούν ότι μια εκλογή προέδρου ΟΝΝΕΔ από τη βάση με μόνο μία υποψηφιότητα θα ακυρώσει τόσο το νόημα μιας εκλογής όσο και ολόκληρο το επιχείρημα περί ανοιχτών διαδικασιών από τη βάση. Κάποιοι, μάλιστα, ελπίζουν ότι θα αποχωρήσει ο Ασημακόπουλος και θα υπάρξει νέα εναλλακτική υποψηφιότητα, υψηλότερου επιπέδου, απέναντι στον Ιωαννίδη, η οποία βέβαια θα ηττηθεί (δεν φθάνει ο χρόνος…), αλλά θα δώσει έναν ουσιαστικό αγώνα. Όσον αφορά τα κεντρικά της ΟΝΝΕΔ, αποφασίστηκε ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας όλες τις εκλογικές διαδικασίες τόσο για την εκλογή νέου προέδρου όσο και για την εκλογή οργάνων και συνέδρων. Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει η ΚΕΦΕ με αυτά τα καθήκοντα για πρώτη φορά το Σάββατο, προκειμένου να γίνει σαφής προγραμματισμός εργασιών και ανάθεση καθηκόντων, με στόχο να ολοκληρωθούν όλα μέχρι το τέλος Μαΐου. Συντονιστής και υπεύθυνος των διαδικασιών από την πλευρά της Κεντρικής Διοίκησης της ΟΝΝΕΔ ανέλαβε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Βασίλης Αξιώτης, ο οποίος άλλωστε έχει αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες από τις προηγούμενες ανοιχτές διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ.
****
Στον δρόμο προς τις φοιτητικές εκλογές
Υπό το πρίσμα του σχεδίου «Αθηνά» οι φοιτητικές παρατάξεις δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό το τελευταίο διάστημα, καθώς πλησιάζει η μέρα των φοιτητικών εκλογών, στις 17 Απρίλη. Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επηρεάζει και τη δύναμη των φοιτητικών παρατάξεων. Άλλωστε, μεγάλο κομμάτι των φοιτητών βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους, διαμαρτυρόμενο για τις αλλαγές που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, διαφαίνεται σαφής ενίσχυση των ΕΑΑΚ, ενώ ανοδικές τάσεις παρατηρούνται σε κάποια κομμάτια της ΑΡΕΝ, η οποία όμως αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω ανομοιομορφίας και κάποιων συστημικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜΑΣ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, δείχνει μεγάλη αγωνιστικότητα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και πιθανότατα θα καρπωθεί κάποιους από τους «αντιρρησίες», ενώ έχει εξελίξει τη στρατηγική του για εκλογές σε νέους φοιτητικούς συλλόγους, που θα «ανανεώσουν» από κάτω το φοιτητικό κίνημα. Μεγάλο ερώτημα των φετινών εκλογών είναι η ΠΑΣΠ, η οποία σε κεντρικό επίπεδο χρειάζεται αμέσως ανανέωση. Το βασικότερο ερώτημα είναι αν θα συγκρατήσει και φέτος τις δυνάμεις της ως αυτόνομη παράταξη ή αν θα συρρικνωθεί όπως το μητρικό κόμμα, με διαρροές τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά. Όσον αφορά την πρώτη δύναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, επικρατεί αισιοδοξία και υπάρχει όρεξη για δουλειά, με στόχο τη συμμετοχή στις κάλπες και, ει δυνατόν, την αύξηση σε ψήφους.
****
Θέματα Παιδείας από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Παιδείας, και ειδικότερα στο σχέδιο «Αθηνά», δίνει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή νέων οργάνων και ηγεσίας.
Ενώ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα εξορθολογισμού στη χωροταξία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντιτίθεται εν μέρει στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, ζητούν αναθεώρηση και επανέλεγχο του σχεδίου «Αθηνά» μέσω ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου ως προς την ακαδημαϊκότητα των κριτηρίων συνενώσεων και καταργήσεων σχολών. Επιπλέον, προτείνουν δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών για τα τμήματα και τις σχολές που ενδεχομένως να συγχωνευθούν, διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των σχολών που καταργούνται ή αφομοιώνονται, εκκίνηση διαλόγου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων σχολών και διασφάλιση της συνέχισης των ερευνητικών προγραμμάτων των σχολών που καταργούνται ή αφομοιώνονται στις νέες σχολές που θα προκύψουν. Επίσης, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκκίνηση μιας διαδικασίας ουσιαστικής αξιολόγησης των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία, όπως λένε (με σαφείς αιχμές…), «οφείλουν πλέον να δίνουν λόγο στο κράτος, από το οποίο χρηματοδοτούνται, με συγκεκριμένους στόχους, καθώς και με μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά διοικητικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα». Τονίζουν, μάλιστα, ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε λογική εξοικονόμησης πόρων όταν «αναφερόμαστε στην επένδυση στην Παιδεία». Πάντως, ο νέος γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης έκανε την πρώτη του δημόσια παρέμβαση για θέματα Παιδείας με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, για ένα άλλο ζήτημα: Ζήτησε από το υπουργείο να αναλάβει αμέσως η Πολιτεία τη δωρεάν σίτιση και μετακίνηση όλων των κύπριων φοιτητών και σπουδαστών, καθώς και των νέων εργαζομένων, μέχρι να ομαλοποιηθεί η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Παύλο Χρηστίδη, το υπουργείο οφείλει μέσω των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να προσφέρει αυτήν την ελάχιστη διευκόλυνση σε όσους το έχουν ανάγκη, καθώς επί πολλές ημέρες υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα διαβίωσης πολλών νέων κύπριων συμφοιτητών τους.
****
ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες
Ανανέωση
Πασιφανές πλέον το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά. Σε όλες σχεδόν τις Γραμματείες του κόμματος έχουν ενταχθεί ως αναπληρωτές στελέχη ηλικίας 30 έως 35 ετών. Εμείς τα λέγαμε εγκαίρως…
Σύνθεση Ι
Ως μήνυμα σύνθεσης λαμβάνουν αρκετοί τη συμφωνία Ιωαννίδη – Τσώκου, εμείς όμως πιστεύουμε ότι είναι πείραμα. Διότι σύνθεση στην ΟΝΝΕΔ κατάφερε ο Παπαμιμίκος στην πράξη τα τελευταία χρόνια, μετά τη διχαστική διαδικασία εκλογής του, την οποία όμως απέδειξε ότι ξεπέρασε με έργα.
Σύνθεση ΙΙ
Αυτή η σύνθεση που επέδειξε ο Παπαμιμίκος στη θητεία του στην ΟΝΝΕΔ όλοι πιστεύουν ότι αποτελεί πρόκριμα για τη στάση που θα κρατήσει και στο νέο πόστο που θα διεκδικήσει – στο κόμμα πλέον. Άλλωστε, έχει στα υπέρ του ότι αυτό το διάστημα -ίσως για μοναδική φορά στη γαλάζια ιστορία- η γενιά των 30 έως 40 ετών, δηλαδή οι μεγάλοι ΟΝΝΕΔίτες και οι μικροί νεοδημοκράτες, βρέθηκαν όλοι μαζί στο ίδιο εσωκομματικό μετερίζι για πολύ μεγάλο διάστημα…
Κριτική
Όσο πλησιάζει ο καιρός των εσωκομματικών εκλογών στην ΟΝΝΕΔ αυξάνεται και το επίπεδο της κριτικής. Η στρατιωτική θητεία του Σάκη Ιωαννίδη έχει βρεθεί στο επίκεντρο. Μάλλον δικαιολογημένα.
Λάσπη
Υπάρχει όμως και πολλή λάσπη που ήδη πέφτει και πιθανόν να ενταθεί. Πέρα από δεκάδες προσωπικούς χαρακτηρισμούς, κυκλοφορούν και πάλι τα γνωστά περί ποτών, μαγαζιών, αεργίας (και όχι ανεργίας), χρόνων σπουδών και άλλα. Μπορεί η αντιπαράθεση μετά τις συμφωνίες κορυφής να μην είναι έντονη, αλλά η λάσπη θα «πάει σύννεφο», απ’ ό,τι φαίνεται. Ένθεν κακείθεν…
Απορία
Τα πιο απορημένα βλέμματα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κορυφής στη γαλάζια νεολαία τα είχαν όσοι συνέπεσαν σε όργανα της ΔΑΠ με τα δύο μεγαλοστελέχη, Ιωαννίδη και Τσώκο. Δεν το πίστευαν με τίποτε ότι υπήρχε περίπτωση, σε οποιονδήποτε χρόνο, να τα βρουν δύο εντελώς αντίθετοι πολιτικά και οργανωτικά άνθρωποι. Έχασαν και στοιχήματα ορισμένοι…