Μέσω της ΔΕΗ θα εισπραχθεί και φέτος το χαράτσι

Αυτός είναι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ένας από τους όρους που έχει θέσει στην κυβέρνηση για να επιστρέψει στην Αθήνα, μετά την αποχώρησή της, επειδή θεωρεί ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι υπουργοί, όπως οι 25.000 απολύσεις, δεν καλύπτουν τους στόχους που προβλέπουν τα Μνημόνια και υποχρεούται η χώρα να υλοποιήσει προτάσεις οι οποίες μάλιστα συζητήθηκαν στην τελική συνάντηση που είχε η «τρόικα» με τον πρωθυπουργό. Η «τρόικα» είναι αμετακίνητη στη θέση ότι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εισπραχθεί το χαράτσι.

Κατόπιν αυτού υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δημιουργίας πολιτικού προβλήματος, με δεδομένο ότι ο προηγούμενος νόμος που είχε επιβάλει το χαράτσι είχε ισχύ μόνο για δύο χρόνια, και δεν ισχύει πια, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για να παραταθεί η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ, όμως είναι πολύ αμφίβολο αν θα περάσει, καθώς ακόμη και βουλευτές της ΝΔ, έχουν δηλώσει ότι νέα μέτρα δεν ψηφίζουν. Το ίδιο έχουν πει και πολλοί βουλευτές των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και όλοι της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει να εισπραχθεί και φέτος μέσω ΔΕΗ, το πώς σκέπτεται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Βουλής είναι άγνωστο, όπως και το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικράτειας να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση, μετά από προσφυγή φορέων. Υπάρχει σκέψη για να μετριασθούν οι αντιδράσεις του κόσμου, να υπάρξει με κάποιο τρόπο ελάφρυνση του χαρατσιού για τις ευπαθείς ομάδες, άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, άπορους κ.α.

Ανοικτά μέτωπα, ίσως δεν επιστρέψει η «τρόικα»

Στο μεταξύ, οι τεράστιες επιπτώσεις της ύφεσης έχουν πλήξει άγρια τα έσοδα με αποτέλεσμα όλοι οι στόχοι να έχουν πέσει έξω. Τον Φεβρουάριο τα έσοδα ήταν μείον 30%, 800 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τις προβλέψεις. Από την άλλη πλευρά οι σχεδιασμοί για τις περικοπές που πρέπει να κάνει το υπουργείο Εργασίας ύψους 700 εκατ. ευρώ, δεν γίνονται αποδεκτές από την «τρόικα». Άλλο ένα δηλαδή ανοικτό μέτωπο.

Υπάρχουν όμως και άλλες διάφορες σε άλλους τομείς που δημιουργούν ένα άνοιγμα που προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με συνεργάτες υπουργών η «τρόικα» έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως αν δεν κλείσουν αυτά τα θέματα, με συγκεκριμένα μέτρα που είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν χρήματα, δεν υπάρχει λόγος για να επιστρέψει.


Σχολιάστε εδώ