ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Παρότι ο καιρός δεν ήταν καλός, πολύς κόσμος βρέθηκε στη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, προκειμένου να χειροκροτήσει τα παιδιά του Πειραιά που παρέλασαν με υψηλό φρόνημα και εντυπωσιακούς σχηματισμούς αλλά και τα τμήματα των συλλόγων, των προσκόπων και φυσικά των Ενόπλων Δυνάμεων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης ενώ στην εξέδρα των επισήμων ήταν ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Χρήστου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας δεν πήγε στην εξέδρα των επισήμων, αλλά παρακολούθησε την παρέλαση από τον χώρο που είχαν καταλάβει οπαδοί του κόμματός του.

// Από την παρέλαση απουσίαζε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που ήταν όμως απόλυτα δικαιολογημένος. Επέλεξε να γιορτάσει την εθνική επέτειο κοντά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Οι Βορειοηπειρώτες του επιφύλαξαν λαμπρή υποδοχή και όπως έλεγε ο ίδιος, πολλές φορές η συγκίνηση από τις εκδηλώσεις τους έφτασε στο αποκορύφωμα. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψής του επισκέφθηκε το Γενικό Προξενείο της Κορυτσάς, όπου είχε υπηρετήσει ο Γιώργος Σεφέρης και το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης, που διαθέτει πλούσια έκθεση βυζαντινών εικόνων. Μετέβη επίσης στη Μητρόπολη Κορυτσάς, για να παραστεί στη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, παρακολούθησε τη μαθητική γιορτή για την εθνική επέτειο στο σχολείο «Όμηρος», του οποίου εγκαινίασε και το λύκειο, μια και μέχρι πρόσφατα ήταν μόνο μέχρι και το γυμνάσιο.

// Λύση στο θέμα της δυσλειτουργίας που παρατηρείται στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα (περιοχή Καλλίπολης) με την άρνηση κάποιων διαμερισματικών (κοινοτικών) συμβούλων να παρίστανται στις συνεδριάσεις, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει συνεδριάσει (εκτός από μία φορά) από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα το κοινοτικό συμβούλιο, καλείται να δώσει ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Καλογερόπουλος. Την υπόθεση του την έστειλε ο δήμαρχος Πειραιά, ενώ τον χειρισμό της τον ανέθεσε στον εντεταλμένο δημ. σύμβουλο Γ. Αγγελόπουλο, που εξελίσσεται σε άνθρωπο των… ειδικών αποστολών. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου κ. Αγγελόπουλου οι δύο πρώτοι εκλεγέντες του συνδυασμού «Ο Πειραιάς μάς ενώνει» έχουν διαγραφεί οπότε δεν δικαιούνται να καταλάβουν τη θέση του προέδρου της κοινότητας. Κατά συνέπεια πρόεδρος πρέπει να ανακηρυχθεί ο τρίτος κατά σειρά Σπ. Αλαφούζος.

// Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι σύμβουλοι του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν και πάλι να τα… βάλουν με την Εκκλησία. Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Μαστρονικόλας απάντησε πως κάποιοι ψάχνουν μετά μανίας να βρουν αιτίες για να χτυπήσουν την Εκκλησία, παραγνωρίζοντας το τεράστιο κοινωνικό της έργο, που σήμερα κυριολεκτικά αποτελεί μοναδικό στήριγμα για πολλούς ανθρώπους. Μόνο για τις μερίδες φαγητού που διαθέτει καθημερινά σ’ όλη τη χώρα και τα φάρμακα που αγοράζει για ασθενείς που καταφεύγουν στους ναούς, πληρώνει πάνω από 350.000 ευρώ! Αυτά τα χρήματα βγαίνουν από το παγκάρι, τις συνδρομές των πιστών και τα έσοδα που έχει από κάποιες δραστηριότητές της (ενοίκια, βιβλία κ.λπ.). Ποιος άλλος φορέας, κατέληξε ο Γ. Μαστρονικόλας, που δεν έχει την «πλάτη» του κράτους κάνει τέτοιο έργο; Αντί λοιπόν να τα βάζουμε με την Εκκλησία καλύτερα θα είναι να τη στηρίζουμε για να κάνει ακόμα περισσότερα υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων που πολλαπλασιάζονται με… γεωμετρική πρόοδο στις μέρες μας.

// Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Τροχαίας του αρχηγείου της ΕΛΑΣ στο Τμήμα Τροχαίας Κορυδαλλού προκειμένου να διαπιστωθούν και να αποδοθούν ευθύνες σε ένστολους για τον θάνατο της άτυχης μαθήτριας που παρασύρθηκε από περιπολικό πριν ενάμιση περίπου μήνα. Παράλληλα για το ίδιο θέμα διενεργείται και ΕΔΕ. Αυτά αναφέρει σε απάντησή του προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη που είχε υποβάλει σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

// Υλοποιεί ο υπουργός Παιδείας τη δέσμευσή του, που είχε κάνει λίγο μετά την Πρωτοχρονιά στο Κανάλι 1 για διανομή κολατσιού στους μαθητές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μέσα του επόμενου μήνα. Όπως δήλωσε ο Κ. Αρβανιτόπουλος «διασφαλίστηκαν για φέτος 25 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να μπορούν τα παιδιά με ένα voucher στο κυλικείο του σχολείου του τουλάχιστον να έχουν ένα τοστ ή ένα κουλούρι με τυρί». «Δεν υποστηρίζουμε φυσικά ότι ένα γάλα, ένα φρούτο ή ένα κουλούρι με τυρί μπορεί να λύσουν το πρόβλημα. Όμως μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσης η πολιτεία αυτό μπορεί να δώσει», πρόσθεσε. Επίσης, αποφασίστηκε όλοι οι κύπριοι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ να μπορούν να σιτίζονται στις φοιτητικές λέσχες.

// Την άμεση επαναφορά των νησιών του Σαρωνικού και των Κυθήρων-Αντικυθήρων στο πεδίο των ανώτατων ποσοστών των περιφερειακών ενισχύσεων ζητά με επιστολή του από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημ. Κατσικάρης. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο Δ. Κατσικάρης με την κατάταξη αυτή τα νησιά ουσιαστικά καταδικάζονται σε φτωχοποίηση και ερημοποίηση.

// Το καθεστώς πολιτογράφησης των παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγαλώνουν στη χώρα μας είναι το θέμα της εκδήλωσης με τίτλο «Ποια ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών», που διοργανώνει το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Κορυδαλλού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού, αύριο Δευτέρα 1η Απριλίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης) με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και φορέων.

// Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που είναι ΑΜΕΑ και πληρώνονται μέσω των επιδοτήσεων που δίνει στον δήμο ο ΟΑΕΔ; Ενώ λένε ότι εδώ και 16 μήνες δεν έχουν πληρωθεί, όταν ρωτήθηκαν τις προάλλες από αρμόδιους του ΟΑΕΔ, δήλωσαν ότι πληρώνονται κανονικά! Κάποιοι λένε ότι το είπαν για να μη χάσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ο δήμος και μείνουν χωρίς δουλειά… Αν συμβαίνει όμως αυτό, γεννάται το ερώτημα: τι γίνονται τα χρήματα που δίνει ο ΟΑΕΔ για την πληρωμή τους; Μάλλον… βάλαμε δύσκολα στους αρμόδιους.

// Κουίζ: Ποιος δήμαρχος περιφερειακού δήμου του Πειραιά έχει συμφέροντα σε μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται στη μαρίνα Ζέας;

// Οι εργασίες που γίνονταν στο Καστράκι φαίνεται ότι ήταν τουλάχιστον παράτυπες. Έτσι αποφάνθηκε ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης Κανέλλος Λάλος απαντώντας σε ερώτημα του Δημοτικού Συμβούλου Κώστα Κούβαρη. Πρόκειται για τοποθέτηση ιδιαίτερης βαρύτητας που αφήνει έκθετους την Αντιδήμαρχο Βάνα Δατσέρη, αλλά και τον Διευθυντή Τ.Υ. Λάκη Κασένογλου. Αυξάνει δε τα ερωτηματικά για το τι συμβαίνει, για το τι συνέβαινε στο Καστράκι και γιατί κάποιος ιδιώτης ανέλαβε να κάνει εργασίες αφιλοκερδώς. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» Ζαχαρίας Ζούπης με έγγραφό του επιπλήττει τους δύο προαναφερθέντες γιατί δεν του έχουν δώσει την άδεια εργασιών και την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

// Μεγάλη επιτυχία είχε το αφιέρωμα του Καναλιού 1 στα προγράμματα εργασίας και την επίσκεψη των ΜΜΕ επιχειρήσεων που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη. Αναλύθηκαν διεξοδικά τα δύο προγράμματα που δίνουν “ανάσες” σε άνεργους και επαγγελματίες και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις των ενδιαφερομένων. Το πρώτο πρόγραμμα για την επιδότηση εργασίας θα καλύψει 45.000 άνεργους νέους. Συγκεκριμένα άνεργοι νέοι έως 29 ετών (γεννηθέντες μέχρι 31-12-1995) θα μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ και να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής για μια σειρά από ειδικότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάρτιση 80 ωρών με επιδότηση 5 ευρώ ανά ώρα, εργασιακή εμπειρία 5 μηνών με 400 ευρώ μηνιαίως συν πλήρη ασφάλιση και αν ο νέος παραμείνει στη δουλειά για έναν χρόνο ο ΟΑΕΔ θα του καταβάλει όλες τις εργοδοτικές εισφορές. Το πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ αφορά τους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών και η επιδότηση αρχίζει από 80.000 ευρώ και φτάνει στις 300.000 ευρώ. Μπορούν να ενταχθούν και για σύσταση επιχειρήσεων. Πληροφορίες δίνονται και από τα τηλέφωνα του δημοτικού ραδιοσταθμού του Πειραιά Κανάλι 1. Για το πρόγραμμα αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν γιατί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 10 Μαΐου και για τα επόμενα 3 χρόνια δεν προβλέπεται η ανάπτυξη παρόμοιας μορφής επιδοτήσεων.

// Τα… βάσανα για τα μαγαζιά του Μικρολίμανου δεν λένε να τελειώσουν. Σκοτσέζικο ντους έχει καταντήσει η ιστορία. Γράφαμε την περασμένη Κυριακή πως για 4 μαγαζιά εκδόθηκε απόφαση Εφετείου σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να «ξηλώσουν» τις πέργκολες και τις κάθε είδους κατασκευές προς την πλευρά της παραλίας κάτω από τον δρόμο. Λίγες μέρες μετά άλλη απόφαση Εφετείου σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να «ξηλώσουν» τις πέργκολες και τις κάθε είδους κατασκευές προς την πλευρά της παραλίας κάτω από τον δρόμο. Λίγες μέρες μετά άλλη απόφαση Εφετείου δικαίωνε ένα μαγαζί αφού έκρινε ότι είναι νόμιμες οι κατασκευές του στην παραλία. Κι εκεί που όλοι νόμιζαν ότι είχαν κάτι στα χέρια τους για να διεκδικήσουν τη λύση του προβλήματος ήρθε εισαγγελική εντολή με την οποία διώκονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι Πολεοδομίας, Δημ. Αστυνομίας κ.λπ. προηγούμενων δημοτικών αρχών, επειδή δεν είχαν… ξηλώσει τις πέργκολες και τις κατασκευές! Τελικά η Δικαιοσύνη… πόσες γλώσσες μιλάει; Γιατί δεν είναι δυνατόν για την ίδια υπόθεση να υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις ούτε ο Εισαγγελέας να ταυτίζεται με τη μία, γιατί έμμεσα αποδοκιμάζει τους δικαστές που έβγαζαν την άλλη.


Σχολιάστε εδώ