Θέλουν να καταργήσουν το Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ

Γι’ αυτό και προτείνεται η αντικατάστασή του από το ΓΕΜΗ, το οποίο, τουλάχιστον ως και σήμερα, δεν λειτουργεί και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεξάρτητη αρχή…

Την ίδια ώρα, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Δημήτρης Στρατούλης ζητούν να πληροφορηθούν αν «έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ δηλώσεις “πόθεν έσχες” και, αν ναι, ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων τους».

Κι ακόμη «ποια είναι η περιουσία των ίδιων, των συζύγων τους, των ανήλικων και ενήλικων τέκνων τους, πόσα ακίνητα διαθέτουν και πώς τα απέκτησαν, καθώς και ποιες ήταν οι μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης και πόσο φόρο πλήρωσαν στο κράτος». Επίσης ζητούν να ενημερωθούν για τους «λογαριασμούς που διατηρούν, ποιο είναι το ύψος τους και σε ποιες τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ποιο είναι το ποσό των μετοχών και των άυλων αξιών στα χαρτοφυλάκιά τους, πόσα πλωτά και εναέρια μέσα αναψυχής διαθέτουν, ποιες είναι οι παράλληλες συμβάσεις που έχουν συνάψει με το Δημόσιο, ποιες άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις διαθέτουν, ποια είναι τα κέρδη και οι ζημίες από τις εφημερίδες και τα περιοδικά τους». Παράλληλα ζητούν «να κατατεθούν στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής όλα τα “πόθεν έσχες” των ιδιοκτητών ΜΜΕ, των υπαγόμενων στον Ν.3213/2003, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4065/2012».

***

Άλλες δεκαπέντε ημέρες, έως τις 15 Απριλίου, έχει προκειμένου να αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τα μέλη του ΕΣΡ, με το καθεστώς των παρατάσεων να υπονομεύει τη λειτουργία της Αρχής. Το εντυπωσιακό είναι πως, αν και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτεί ο νόμος, δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Σε παρέμβασή της, ομάδα εργαζομένων στο ΕΣΡ κάνει δημόσια έκκληση στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καταρχήν ως προς το κύρος των αποφάσεων του ΕΣΡ που λαμβάνονται κατά το διάστημα αυτό, λόγω της γνωστής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει ήδη οδηγήσει σε ακύρωση μεγάλου αριθμού αποφάσεων του ΕΣΡ». Επιπλέον, όπως αναφέρουν, «καλλιεργείται ένα κλίμα απαξίωσης της ανεξάρτητης αρχής, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ρόλος του ΕΣΡ είναι ιδιαίτερα σημαντικός».


Σχολιάστε εδώ